A fost creat lemnul transparent, mai puternic și mai bun izolator decât sticla

lemn transparent

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit să înlăture culoarea și elementele chimice din lemn, făcându-l perfect transparent. Rezultatul e un material mai puternic și mai izolator decât sticla, precum și mai biodegradabil decât plasticul, relatează playtech.ro.

Proiectul a fost publicat în revista Advanced Materials și a fost condus de Liangbing Hu. Experimentul a implicat fierberea lemnului în apă, precum și a hidroxidului de sodiu și a altor chimicale timp de două ore. Astfel, a fost înlăturată lignina, molecula responsabilă pentru culoarea lemnului. În continuare, echipa a turnat epoxizi peste lemn, ceea ce l-a făcut de cinci ori mai puternic, dar și mai puțin prietenos cu mediul.

Una dintre cele mai interesante proprietăți ale lemnului astfel obținut e că păstrează structura și canalele naturale, pe care le avea și atunci când era parte integrată dintr-un copac viu. Aceste micro-canale pot livra lumină într-un mod similar circulației nutrienților pe care o asigură. Materialele tradiționale fac ca lumina să se risipească, dar lemnul dezvoltat de echipa lui Hu o atrage, ceea ce sugerează că nu ar fi o idee rea să fie integrat în ferestre.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *