Connect with us

Hi, what are you looking for?

diverse

Adio mersului la curățătoria de haine! Trucuri pentru scoaterea petelor de pe țesături

pata_haine-512x360

Pe vremuri exista în anumite regiuni profesia de ”detacheur”, adică o persoană care se ocupa cu îndepărtarea petelor. Acest om, cu cunoștințe pe care le deținea în secret, se plimba cu ustensilele sale din casă în casă, din sat în sat și își oferea serviciile.

În ziua de azi putem duce lucrurile pătate la curățătoriile chimice sau putem cumpăra diverse produse care îndepărtează petele, însă ambele variante costă bani și nu sunt nici foarte prietenoase cu mediul înconjurător. Motive suficient de întemeiate pentru a apela la metode vechi:

 • Petele de bere de pe fața de masă se îndepărtează cu apă foarte fierbinte.
 • Petele de bere de pe haine se îndepărtează cu un amestec compus din o parte salmiac și o parte spirt denaturat.
 • Petele de sânge se clătesc cu multă apă rece, apoi se pune haina la înmuiat. În cazurile dificile se presară și ceva sare în apă. Apoi se îndepărtează petele cu soluții de scos pete.
 • Albușul iese cu apă rece. Gălbenușul trebuie înmuiat întâi în glicerină, apoi se clătește cu apă călduță.
 • Petele de grăsime și ulei se îndepărtează presărând pe ele făină de cartofi, de secară sau pudră de talc, apoi se spală cu apă cât de fierbinte posibil.
 • Petele de iarbă de pe mătase se îndepărtează cu benzină.
 • Petele de cafea trebuie tratate pe loc cu apă rece, apoi cu săpun de scos pete. În cazul petelor mai vechi vă ajută glicerina.
 • Petele de morcov de pe hainele bebelușilor se iau dacă se picură câțiva stropi de ulei pentru bebeluși, apoi se spală ca de obicei.
 • Guma de mestecat se poate îndepărta mai ușor dacă țineți haina o oră la congelator. Astfel guma se întărește și se poate râcâi cu unghia.
 • Petele de lipici sau clei se înmoaie în apă caldă, apoi se freacă cu oțet și se clătesc.
 • Petele de lapte proaspete se îndepărtează cu apă rece, cele mai vechi cu o soluție de amoniac.
 • Unele pete, de exemplu acelea de fructe proaspete, se pot îndepărta cu zer.
 • Petele de pix se îndepărtează cu zeamă de lămâie încălzită. Acestea se mai pot îndepărta cu următorul amestec: 1 lingură oțet și o lingură spirt denaturat. Se înmoaie o cârpă în soluție și se freacă pe pată. Se clătește apoi cu apă simplă.

Acestea sunt doar câteva din soluțiile de scos pete utilizate în vremurile bunicilor noastre. Sperăm că trucurile pentru rezolvarea micilor accidente vă vor fi utile având în vedere că se utilizează mijloace la îndemână în orice gospodărie, eficiente și sigure pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur.

Sursa: ”Redescoperiți secretele bunicii”, Reader’s Digest

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.