Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Arsenie Boca

arsenie-boca

Părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, în Hunedoara.

Încă din anii studenției, părintele optează pentru viața de călugăr. După călătoria de la Muntele Athos, unde ajunge fiind trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei, în 1940 este tuns în monahism.

Declanșează la Mănăstirea de Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta” și devine cunoscut ca mare duhovnic. Doi ani mai târziu este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, pe care o renovează, locurile căpătând o nouă înfățișare.

Prigonit de Securitate, părintele Arsenie a fost arestat de mai multe ori. În noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop, unde devine stareț și unde slujește, cu întreruperi în perioadele în care a fost arestat și anchetat.

Sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, iar după 1959 comuniștii risipesc obștea, părintelui martirizat prin închisori și la Canal fiindu-i interzisă activitatea preoțească până la moarte.

Închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, Arsenie Boca a fost izgonit și aruncat în lume civil fără să fi avut vreo condamnare politică ori canonică, în baza unui decret din 1959, printr-un ordin scris al Episcopiei de care aparținea atunci Sfânta Mănăstire Prislop.

Părintele nu și-a întrerupt însă rugăciunea și lucrarea duhovnicească, iar ceea ce a început la Sâmbăta și la Prislop a continuat la Drăgănescu, unde, din 1968, timp de 15 ani, părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș.

Nu a fost canonizat încă de Biserica Ortodoxă Română, dar credincioșii din întreaga țară merg, încredințați că primesc ajutor, la mormântul părintelui la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, pe care îl apreciază ca pe un adevărat un profet al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe.

Datorită trăirii sale duhovnicești, iubirii pentru Hristos și împlinirii misiunii cu care a fost încredințat, părintele Arsenie Boca este pomenit în rugăciunile lor de credincioșii care nu mai contenesc să vorbească despre minunile săvârșite de el.

Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni participă la slujba de pomenire a părintelui Arsenie, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, când la Mănăstirea Prislop au venit în pelerinaj 30.000 de credincioși, potrivit ziarului de Hunedoara. Citiți mai mult pe activenews.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.