Au fumat toată viața, dar au plămâni 100% sănătoși. Care este SECRETUL acestor fumători

 

Misterul din spatele faptului că anumite persoane par să aibă plămâni sănătoşi la vârsta a treia, în ciuda faptului că au fumat aproape întreaga lor viaţă adultă, a fost descifrat de cercetătorii din Marea Britanie, informează bbc.com.

Studiul, realizat pe un eşantion de peste 50.000 de persoane, a arătat faptul că anumite mutaţii favorabile se produc la nivelul ADN-ului unora dintre fumători pentru a stimula funcţionarea plămânilor, mascând astfel impactul negativ al fumatului, scrie Mediafax.

Cercetătorii de la Medical Research Council spun că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente care ar putea să amelioreze funcţionarea plămânilor.

Concret, cercetătorii britanici au analizat o cantitate uriaşă de date genetice de la voluntarii care au participat la proiectul ştiinţific Biobank. Comparând datele medicale ale fumătorilor, ale nefumătorilor, ale bolnavilor cu COPD şi ale voluntarilor sănătoşi, cercetătorii britanici au descoperit că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD.

Aşadar, fumătorii cu „gene bune” au un risc mai mic de COPD decât cei cu „gene proaste”.

sursa: ampress.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *