Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Câtă apă este normal să bei într-o zi. Fiecare celulă folosește apă pentru a funcționa

foto: Whole Tips

Descopera care este cantitatea necesara de apa recomandanta zilnic pentru tine, dar si alternativele sale pentru hidratare.

Apa este unul din dintre cei mai importanți nutrienți de care corpul tău are nevoie. Fiecare celulă, țesut și organ din corpul uman folosește apă pentru a funcționa. Aproximativ 75% din țesutul muscular și aproximativ 10% din țesutul adipos conțin apă.

Apa este utilizată pentru a regla temperatura corporală, ajută la buna funcționare a organelor vitale și ajută la digestie. De asemenea, corpul uman pierde apă în fiecare zi prin transpirație, respirație și când folosim toaleta şi este important ca şi tu să ştii câtă apă este normal să bei într-o zi.

Este vital să înlocuim zilnic apa pierdută astfel pentru o bună funcționare a organismului. În general, corpul poate supraviețui până la câteva zile fără hrană, însă numai o zi fără apă, deoarece este atât de esențială funcțiilor de bază ale organismului.

Nu există multe ghiduri sau sfaturi în ceea ce privește cantitatea recomandată de apă pe zi pe care ar trebui să o consumăm. În general, mecanismul de sete al corpului este principalul factor care reglează aportul exogen de apă, și cei mai mulți dintre noi ne satisfacem nevoia de hidratare prin acordarea atenției acestui mecanism. Se presupune că o persoană pierde în genere aproximativ 10 căni de apă pe zi, apă ce trebuie înlocuită.

Putem face acest lucru consumând apă sau prin consumul de alimente cu un conținut ridicat în apă, precum fructe și legume (roșii, țelină, portocale sau pepeni). A te menține hidratat este esențial chiar dacă senzația de sete nu este prezentă. De fapt, când apare senzația de sete, corpul deja începe să se deshidrateze.

Alti factori care trebuiesc luați în considerare sunt factorii de mediu și cei externi: dacă locuiești într-o zonă cu un climat cald, dacă ești activ din punct de vedere fizic, dacă ai febră sau prezinți simptome de vomă și/sau diaree. În cazul în care aceste condiții se aplică, este foarte important să te menții hidratat și să crești aportul de lichide.

Ce poți face pentru a te hidrata?

•Bea apă înainte, în timpul și după efectuarea exercițiilor fizice

•Poartă cu tine o sticlă de apă, pentru a avea acces rapid în cazul în care simți că îți este sete atunci când ești la birou, în mijlocul de transport în comun sau la plimbare.

•Umple un termos pe jumătate și ține-l în congelator peste noapte, umple cu apă dimineața și astfel vei avea apă rece toată ziua următoare.

•Alege apa în defavoarea sucurilor (sucuri de fructe, băuturi energizante, sucuri acidulate). E mult mai bine pentru hidratarea personală și te ajută să economisești niște bani și să reduci aportul de calorii.

•Schimbă gustul prin adăugarea unei felii de lămâie, portocală, castravete sau orice alt fruct sau legumă. Dacă îți place gustul, vei bea mai mult.

•Contrar opiniei publice, cafeina nu influențează deshidratarea, așadar lichidele cafeinate (cafea, frappe, cappuccino) pot fi consumate cu moderație.

Este important de știut că în anumite afecțiuni, aportul de lichide trebuie restricționat. Cere sfatul doctorului tău de familie în aceste situații şi descoperă cu exactitate câtă apă este normal să bei într-o zi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.