Connect with us

Hi, what are you looking for?

Utile

Câteva sfaturi UTILE. Cum vă puteți repara singuri frigiderul

People loot a refrigerator before Haitian police arrived at the scene in downtown Port-au-Prince January 29, 2010. Aid groups and troops from around the world have struggled to distribute food, water and medical care to an estimated 3 million Haitians injured or left homeless in the 7.0-magnitude earthquake that wrecked much of Haiti's capital on January 12, killing as many as 200,000 people. REUTERS/St Felix Evens (HAITI - Tags: DISASTER CRIME LAW)

frigider

Frigiderele au două componente principale: o bobină de condensare și una de evaporare, între care circulă un lichid de răcire cu ajutorul unui compresor și a unui motor. Lichidul este răcit în condensator, după care curge spre evaporator.

Aici, aerul din interiorul acestei componente este răcit prin contactul cu lichidul rece. Condesatorul este bobina aflată în afara aparatului, fiind poziționată în spatele sau dedesubtul lui, iar evaporatorul este bobina aflată în interior. Alte componente de bază ale sistemului de răcire și congelare includ întrerupătoare, termostate, radiatoare sau ventilatoare. Iată câteva dintre problemele care pot apărea în viața lungă a unui frigider și cum pot fi ele rezolvate.

Zero lumini, zero funcționare

Dacă nu vedeți nici o lumină și nu auziți nici un sunet când deschideți ușa frigiderului, verificați dacă dispozitivul nu a fost scos cumva din priză. Totodată, verificați dacă priza este funcțională, introducând alte dispozitive alimentate electric.  Dacă nu e asta problema, mergeți la panoul electric al locuinței și verificați dacă nu cumva s-a ars siguranța care vă alimentează frigiderul cu energie. Totodată, verificați și cablul de alimentare în căutare de hibe.

Lumina e aprinsă, dar frigiderul nu merge

Curățați condensatorul, iar dacă aparatul nu dă nici atunci vreun semn că ar vrea să funcționeze , apelați mai bine la ajutorul unui specialist, pentru că s-ar putea să aveți o problemă cu compresorul sau cu termostatul. Cu termostatul vă puteți da seama dacă aveți probleme atunci când lada frigorifică a dispozitivului este prea caldă. Totodată, pentru a vedea dacă aveți o problemă cu sistemul de decongelare, începeți prin a decupla aparatul. Îndepărtați carcasa evaporatorului și recuplați dispozitivul. Căutați temporizatorul pentru decongelare și folosiți o șurubelniță pentru a-l întoarce în sensul acelor de ceasornic, astfel încât să activați modul decongelare. Așteptați circa cinci minute și verificați dacă radiatorul este cald. Dacă acesta e cald, înseamnă că atât el, cât și termostatul funcționează, însă s-ar putea să aveți o problemă cu temporizatorul. Acesta ar trebui înlocuit, pentru ca aparatul și congelatorul să nu ajungă să fie prea calde. La fel, dacă nu auziți un bâzâit venit dispre partea inferioară a frigiderului, după ce ați curățat condensatorul, înseamnă că motorașul este stricat, un alt prilej pentru a apela la serviciile unui specialist.

Garnitura nu se închide bine

Ușa frigiderului trebuie să fie sigilată complet de corpul aparatului pentru a ține produsele îndeajuns de reci încât să nu se strice. Mai exact, este vorba de fâșia de cauciuc cu care este căptușită marginea ușii și care trebuie să fie perfect lipită de cadrul frigiderului pentru a vă feri de o toxinfecție alimentară. Verificați constant etanșeitatea ei, o metodă eficientă fiind introducerea unei bancnote între ușa și corpul aparatului. Când o trageți înapoi, dacă bancnota iese cu ușurință, înseamnă că aveți o problemă și trebuie să înlocuiți fâșia de cauciuc.

Frigiderul merge încontinuu

Dacă un frigider merge încontinuu fără să se oprească, înseamnă că este supracongelat, așa că va trebui să faceți exact opusul: să-l decongelați. O fâșie de cauciuc nesigilată poate cauza la rândul ei o astfel de problemă, așa că verificați și asta înainte de a-l decongela și înlocuiți-o dacă e cazul. Dacă nici una dintre aceste soluții nu funcționează, curățați condensatorul înainte de apela la serviciile unui specialist.

Frigiderul este prea zgomotos

Frigiderele fac zgomot atunci când funcționează, însă un zgomot cu care majoritatea oamenilor se obișnuiesc. Așa că atunci când apartul începe să scoate sunete neobișnuite sau mai puternice decât de obicei, puteți fi siguri că ceva nu e în regulă. Înainte de a deschide dispozitivul și a încerca să localizați problema, zgâlțâiți-l un pic. Unele componente pot fi dezechilibrate, motiv pentru care încep să vibreze zgomotos, așa că e bine să așezați piciorușele frigiderului în linie dreaptă. Huruitul este asociat de regulă cu o cuvă de scurgere dislocată din poziția ei inițială. Tot ce trebuie să faceți e să o repoziționați. Dacă zgomotul este și mai puternic, aveți de-a face fie cu un condensator deteriorat, fie cu un evaporator defectuos. Moment în care e timpul să sunați la un specialist.

Voi ce alte sfaturi mai aveți?

sursa: totb.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.