Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Ceasul solar vechi de 2.000 de ani care oferă detalii neaşteptate despre istoria romană

(FOTO) O „descoperire specială” a unui ceas solar vechi de 2.000 de ani oferă detalii neaşteptate despre istoria romană

Arheologii au descoperit în Italia centrală un ceas solar remarcabil, atât de bine conservat, încât se pot şti detalii despre el, cum ar fi numele persoanei care a plătit pentru el.

Obiectul era un cadou făcut de un politician locuitorilor oraşului său de baştină care l-au votat în Senatul Romei, scrie Science Alert.

Ceasul solar, un obiect concav cu linii care indică orele şi anotimpurile, a fost descoperit în ceea ce a fost oraşul Interamna Lirenas, fondat la sfârşitul secolului al IV-lea î.e.n.

Astăzi, situl nu se află lângă nicio aşezare importantă, ceea ce face accesul dificil. Descoperirile de până acum arată că aşezarea era una neimportantă şi mică, dar această percepţie a început să fie schimbată de descoperirea unui teatru cu 1.500 de locuri.

Descoperirea ceasului solar este însă şi mai fascinantă. La baza artefactului scrie „Marcus Novius Tubule, fiul lui Marcus”, iar pe marginea cadranului curbat scrie că era tribun, funcţie a unui oficial care reprezenta interesele mulţimii în Senatul Romei. Mai mult, a plătit pentru ceas din banii proprii.

Conform echipei, ultimul nume „Tubula” indică faptul că persoana provine chiar din Interamna Lirenas, deoarece este singurul loc unde acest tip de nume apare în Roma antică.

După stilul inscripţiei, cercetătorii au datat ceasul, fiind creat în secolul I î.e.n, timp în care localnicii aveau cetăţenie romană.

Articolul integral pe descopera.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.