Cel mai vechi bec aprins din SUA arde de 116 ani. Îl poți vedea în direct

captura foto centennialbulb.org

Nu e prea strălucitor, dar arde în continuu de 116 ani, scrie Fox News. E vorba despre un bec care atârnă din tavanul sediului unităţii de pompieri din Livermore-Pleasanton (California, SUA).

De când becul s-a aprins pentru prima dată, bursa s-a prăbuşit şi a „renăscut”, a început era nucleară, s-au purtat două războaie mondiale, au apărut maşinile şi avioanele şi aşa mai departe, scrie sursa.

Motivul pentru care rămâne încă aprins, după mai bine de un secol, rămâne un mister chiar şi pentru Lynn Owens, care se ocupă de comitetul secular al becului. Da, para de sticlă are aşa ceva. În plus, are un site, centennialbulb.org, şi o pagină de Facebook.

„Nimeni nu ştie cum e posibil. Este un bec de 60 de waţi, care arde la o putere de doar patru waţi. Nimeni nu ştie cum de nu s-a ars încă, au venit oameni de ştiinţă din toate ţările să se uite la becul-minune”, spune Owens.

 

Totuşi, o cercetare amănunţită arată că becul centenar nu este chiar unul oarecare. Conform site-ului oficial, becul a fost produs de compania Shelby Electric Company, iar filamentul înfăşurat şi forma ciudată a sticlei îl fac să dureze mai mult decât becurile obişnuite.

Pompierii au gândit bine strategia de marketing pentru sursa lor atât de specială de lumină şi au instalat o cameră web în apropierea becului. Imaginile obţinute de aceasta pot fi urmărite pe site-ul oficial. Ironia sorţii a făcut, însă, ca primul webcam instalat să se strice în doar trei ani, având un termen de „valabilitate” de 37 de ori mai redus decât becul.

„Cu siguranţă nu mai se fac aşa becuri bune în prezent. Faptul că luminează de atâta timp este un semn că, pe vremuri, lucrurile se făceau mult mai bine”, spune Steve Bunn, un angajat al unităţii de pompieri, a cărui sarcină principală e să aibă grijă de „vedeta” instituţiei.

sursa: gandul.info

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *