Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cele mai mari cascade din lume. Frumusețea lor îți taie răsuflarea

foto: http://inbors.com

Cascadele probabil sunt unele din cele mai impresionante creaţii ale naturii. Ele diferă după formă şi mărime şi sunt în continue formare. Fluxurile de apă cizelează mii de ani rocile schimbând încontinuu aspectul cascadelor.

Astfel pentru a selecta şi aranja într-o listă cu cele mai mari cascade trebuie să luăm în calcul aşa caracteristici ca înălţimea, lărgimea, debitul de apă şi de ce nu şi frumuseţea lor.

Probabil mulţi cred că cele mai mari cascade din lume sunt Niagara şi Victoria, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Ele au devenit celebre exclusiv datorită publicităţii bine puse la punct şi fiindcă sunt uşor de accesat, însă sunt numeroase perle ascunse mai mari, unele dintre ele pot fi văzute exclusiv pe cale aeriană.

Aşa dar voi împărţi lista mea cu cele mai mari cascade în compartimente mai mici, reieşind din criteriile expuse mai sus şi o să încep cu cinci cascade aranjate în funcţie de înălţime.

Primele cinci cele mai mari cascade din lume după înălţime

1. Cascada Angel

Cele mai mari cascade - Casca Angel
Cea mai înaltă cascadă din lume se socoate cascada Angel. Cascada are o înălţime de 979 metri şi se află în pădurile tropicale din Venezuela. Ea cade de pe marginea muntelui Auyantepui din Pacul Naţional Canaima.

Se consideră că cascada a fost descoperită de aviatorului american Jimmie Angel care a zburat deasupra ei pe 16 noiembrie 1933, fiind în căutare de zăcăminte, după numele căruia a şi primit denumirea. Mai târziu în anul 1937 Jammie a revenit la cascadă şi a încercat să aterizeze pe partea de sus a cascadei, dar avionul său a fost avariat la aterizare, aşa că, soţiei şi celor doi pasageri ai săi le-a luat 11 zile pentru a se întoarce pe jos înapoi acasă.

Această cascadă în decembrie 2009 a fost redenumită de preşedintele Venezuelei, Hugo Chávez, cu numele Kerepakupai Vená, care se pretinde a fi denumirea originală dată cascadei de către indigenii Pemon ce semnifică, „cascada celui mai adândc loc„. Dar totuşi, în majoritatea ţărilor cascada şi-a păstrat denumirea de Angel.

2. Cascada Tugela

Cele mai mari cascade - Casca Tugela
Cascada Tugela este un complex de cascade sezoniere situate în munţii Drakensberg (Muntele Dragonului) din provincia KwaZulu-Natal, Republica Africa de Sud. Ea este general acceptată ca a doua cea mai înaltă cascadă din lume.

Tugela este compusă din cinci cascade distincte, cea mai mare din ele are o înălţime de 411 metri. Înălţimea totală a cascadei este de 948 de metri şi are o lărgime de doar 15 metri. La momentul potrivit al anului acestea sunt uşor vizibile de la drumul principal din parc, mai ales după ploile torenţiale.

Există argumente convingătoare conform cărora cascada Tugela cade de la o altitudine mai mare, decât frecvent citata cascada Angel, şi anume ea este cea mai înaltă cascadă din lume.

3. Cascadele Trei Surori1

Cele mai mari cascade - Cascadele Trei Surori
Cea de a treia cea mai înaltă cascadă din lume este cascada Trei Surori din regiunea izolată Ayacucho din Peru. Cascada, de asemenea este cunoscută sub numele de Cataratas las Tres Hermanas (ce se traduce ca, „Cascada celor trei surori”), ea se ridică la o înălţime uimitoare de 914 metri şi este numită astfel pentru cele trei niveluri distinctive sau trepte, care întrerup cursul apei.

Primele două niveluri cad într-un bazin larg natural de apă. Al treilea nivel, care este aproape imposibil de văzut, iese din bazin şi cade în râul de mai jos, Cutivireni.

Cascada Trei Surori este înconjurată de păduri tropicale bogate unde copacii cresc în mod normal până la 30 de metri. Această zonă sălbatică este situată în pădurea protejată din Parcul Naţional Otishi, în apropiere sunt o mulţime de alte minuni naturale printre care şi Pavirontsi Natural Bridge, cel mai mare pod natural din lume.

Cascada Trei Surori este vizibilă doar din aer. Deşi există trasee accidentate care duc spre ea, vegetaţia densă din zonă face imposibilă vizualizarea întregii lungimi a cascadei de la nivelul solului.

4. Cascada Olo’upena

Cele mai mari cascade - Cascada Olo'upena
Cea de a patra cea mai înaltă cascadă din lume, Olo’upena, se găseşte pe o insulă izolată hawaiiană, Molokai. Pe malul izolat din partea de nord-est a acestei insule se află o altă cascadă, numită Pu’uka’oku, care de asemenea intră în topul celor mai înalte cascade.

La înălţimea de 900 de metri, Olo’upena este un flux de panglică subţire care cade de pe partea unei dintre cele mai înalte stânci de litoral din lume. Stâncile Haloku, de asemenea sunt stâncile de unde îşi are originea cascada Pu’uka’oku.

Înconjurată de de munţi mari pe fiecare parte, această cascadă magnifică este atât de îndepărtată încât nu există trasee de acces pentru a ajunge la ea; ca şi cascada Pu’uka’oku, ea este accesibilă doar pe calea arului sau pe mare.

Cel mai bun timp pentru a vizita cascada Olo’upena este perioada sezonului ploios (din noiembrie până în martie), numeroase excursii ghidate pe calea aerului sau cu nava oferă vederi impresionante.

5. Cascada Yumbilla

Cele mai mari cascade - Cascada Yumbilla
Cascada Yumbilla a fost descoperită recent în America de Sud într-o regiune îndepărtată a Amazoniei din districtul Cupies, Peru.

Cu toate că la moment ea se plasează pe locul cinci, înălţimea cascadei este contestată de mai mulţi oficiali: Institutul Naţional Geografic al Peru susţine o înălţime de 895.4 metri, iar alte surse afirmă că ea are o înălţine un pic mai mică, egală cu 870 metri.

Yumbilla este o cascadă în trepte cu patru căderi distinctive mari de apă. Ea este clasificată ca o cascadă de tip coada-calului: fluxul de apă la cădere menţine un contact cu roca de bază. La fel ca alte cascade din lista noastră, aceasta are un debit de apă redus, care adesea este afectat de condiţiile meteorologice sezoniere. Lăţimea sa creşte în perioada sezonului ploios şi se îngustează în timpul lunilor secetoase.

Cascada Gocta (o pereche impresionantă de cascascade care cad de la o înălţime de 771 metri) şi alte cascade proeminente sunt situate pe o rază de 11 km de Yumbilla. Ministerul Turismului a Peru promovează excursii pentru turişti şi iubitori de cascade în zonă. Înconjurate cu o pădure tropocală deasă în munţii îndepărtaţi,ele sunt accesibile pentru iubitorii de natură aventuroşi, care pot face o excursie pe un traseu nemarcat cu un ghid local.

Primele cinci cele mai mari cascade din lume după lărgime

6. Chutes de Khone

Cea mai mare cascada -Chutes de Khone
Chutes de Khone, la fel cunoscută ca cascada Khone, este cea mai largă cascadă din lume. Cu o lăţime de 10 783 metri ea este aproape de două ori mai largă decât a doua cea mai extinsă concurentă a ei.

Cascada este parte a râului Mekong din Laos, se creează când râul se împarte în şapte canale mari şi alte fluxuri mai mici. Ea este formată din mai multe praguri diferite şi cade de la o înălţime de 21 metri. Partea cea mai conturată a cascadei are o înălţime de 13.7 metri, de unde apa cade sub un unghi de 60 de grade.

7. Cascada Salto Para

Cea mai mare cascada -Cascada Salto Para
Salto Para, sau cascada Para, este o cascadă largă de 5 608 metri pe râul Caura din regiunea Bolivar a Venezuelei. Această cascadă sub formă de semilună se formează acolo unde două părţi ale râului se împreunează şi cad de la o înălţime de aproape 70 metri şi formează o insulă cu junglă verede deasă.

8. Chutes Kongou

Cea mai mare cascada -Chutes Kongou
De asemenea cunoscută sub numele de cascada Kongou, Chutes Kongou măsoară 3 200 metri în lărgime, cea ce o face a treia cea mai largă cascadă din lume. Este parte a râului Ivindo din Gabon şi are o înălţime de aproximativ 56 metri.

Kongou este printre cele mai puternice cascade din lume, aproape 9 692 metri cubi de apă curg în jos în fiecare secundă. Aceste şuvoaie de apă amplasate printre pădurile ecuatoriale dense sunt o adevărată privelişte.

9. Iguazo

Cea mai mare cascada -Iguazo
Cataratas del Iguazo din America de Sud este mai mult cunoscută sub numele de cascada Iguazo. Parte a râului Rio Iguazo, cascada se află la frontiera dintre Argentina şi Brazilia. Această cascadă are o lărgime de 2 682 metri iar apa cade de la o înălţime de 82 metri.

Numele Iguazo provine din limba indigenilor din zonă şi semnifică „apă mare”.

Numeroase insule de-a lungul marginii sale de 2.7 km, separă cascada în mai multe cascade şi cataracte mai mici, cu înălţimi între 60 şi 82 metri. Numărul acestor cascade mici variază de la 150 la 300, în funcţie de nivelul apei. Aproximativ jumate din debitul fluviului trece printr-o prăpastie înaltă şi îngustă, numită Gâtul Diavolului (Garganta del Diablo în spaniolă sau Garganta do Diabo în portugheză).

La cascadă se poate ajunge prin două oraşe principale, de pe fiecare parte a cascadei: Puerto Iguazú în Argentina şi Foz do Iguaçu în Brazilia, de asemenea cascada poate fi accesată şi de la Ciudad del Este, Paraguay.

10. Saltos del Mocono

Cea mai mare cascada -Saltos del Mocono
Saltos del Mocono este parte a râului Uruguay din Argentina.

Saltos del Mocono este o cascadă unică, ea nu este perpendiculară fluxului de apă, ca majoritatea cascadelor, dar se situează longitudinal. Aceasta se întâmplă din cauza unei fisuri în scoarţa terestră, adâncimea căreia în unele locuri poate ajunge până la 170 metri.

Saltos del Mocono cade aproximativ de la o înălţime de 10.6 metri pe partea laterală a fisurii şi are o lăţime de 2 065 metri.

Din limba guarani, Moconá semnifică „cel care înghite totul”. Cu un relief accidentat, străbătut de numeroase râuri şi fluxuri, acoperită cu o zonă împădurită mare, Mocona oferă o sută de moduri pentru a experimenta natura.

Cândva această poziţie era ocupată de cascada Guaíra (locul cinci după lăţime), o cascadă situată pe fluviul Paraná între Brazilia și Paraguay. Ea a fost cea mai mare cascadă de pe Pământ, cel puţin după volumul total de apă care trecea peste ea (50.000 m³ pe secundă). A fost inundată în 1982, ca rezultat al construcţiei barajului Itaipu.

Cinci cele mai frumoase şi faimoase cascade

În mica noastră listă nu s-au regăsit multe alte cascade care nu le pot trece cu vederea. Astfel în compartimentul final am decis să evidenţiez alte cinci cele mai celebre şi frumoase cascade din lume.

11. Cascada Victoria

Cea mai mare cascada -Cascada Victoria
Victoria, sau cu o numesc indigenii Mosi-oa-Tunya care se traduce ca „Aburul care Tună”, este o cascadă în sudul Africii pe râul Zambezi la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe.

Se crede că primul european care a văzut cascada Victoria, a fost David Livingstone, un misionar şi explorator scoţian. Livingston şi-a numit descoperirea în cinstea reginei Victoria, dar numele indigen continuie să fie utilizat de localnici.

Cascada Victoria având o lăţime de 1 707 metri, este a zecea cea mai largă cascadă din lume şi ocupă locul şapte după debitul anual de apă. Astfel, ea fără îndoială poate fi numită ca fiind una dintre cele mai mari cascade din lume.

12. Cascada Niagara

Cea mai mare cascada - cascada Niagara
Cascada Niagara probabil este cea mai faimoasă din lume. Ea este situată pe râul Niagara, care se scurge din lacul Erie în lacul Ontario.

Niagara este un nume colectiv pentru trei cascade care se află pe ambele părţi a frontierei dintre Canada şi Statele Unite ale Americii; mai precis, între provincia Ontario şi statul New York. Cea mai mare este cascada Horseshoe, apoi urmează cascada American şi cascada Bridal Veil. Cascada Horseshoe este cea mai puternică cascadă din America de Nord atât ca înălţime cât şi ca debit de apă.

Cascada Horseshoe, situată în Canada, este cea mai impresionantă: apa aici cade de la o înălţime de 53 metri, în timp ce cascada American din partea SUA are o înălţime de doar 21-30 metri.

Niagara de asemenea intră în topul celor mai largi cascade, având o lăţime de 1 204 metri ea se află pe poziţia a douăsprezecea.

13. Cascada Cailor

Cea mai frumoasa cascada Romania - Cascada Cailor
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, curge pe panta nordică a munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa. Apa provenită de la topirea zăpezii şi din urma ploilor se aduna într-un circ glaciar de unde se scurge formând o cascadă în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 metri apoi 20 metri şi din nou 40 metri.

Cascada este o destinaţie turistică populară care atrage mii de vizitatori din toate colţurile ţării şi din străinătate.

14. Cascadele Plitvice

Cea mai frumoasa cascada - Cascadele Plitvice
Cascadele Plitvice se găsesc în Parcul Naţional Plitvice, Croaţia. Ele nu sunt cele mai mari cascade dar fără îndoială sunt unele din cele mai frumoase din lume. Aici sunt sute de cascade. Culoarea apei variază de la limpede cristalin spre azuriu şi turcoaz.

Acest loc pitoresc poate fi descris ca un Eden pe Pământ, cu păduri verzi împânzite de cascade sprintene, cu idilicile lacuri Plitvice, recunoscute ca unele din cele mai renumite atracţii din Croaţia.

15. Cascada Gullfoss

Cea mai mare cascada - Cascada Gullfoss
Gulfoss este o cascadă situată în canionul râului Hvítá în sud-vestul Islandei.

Gullfoss este una din cele mai populare atracţii turistice din Islanda. Marele râu Hvítá curge vioi spre sud. Iar aproximativ la un kilometru până la cascadă el brusc o ia spre dreapta şi curge în jos într-o largă curbă din trei trepte după care se aruncă brusc în două etape într-o fisură de 32 metri adâncime. Fisura este aproximativ de 20 metri lărgime, de 2.5 kilometri lungime şi se extinde perpendicular fluxului râului.

Când cineva se apropie prima dată de de cascadă, fisura nu se vede, astfel se pare că un râu puternic, pur şi simplu dispare în pământ.

Desigur cascade sunt mult mai multe, posibil sunt cascade mai înalte şi mai largi undeva ascunse de ochii lumii, care aşteptă să fie descoperite.

sursa și foto: inbors.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.