Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Crampele musculare. Cum scăpăm de cârcei: metode de prim-ajutor și remedii populare

foto: Libertatea pentru femei

Crampele musculare (spasme, carcei) apar de regula pe timp de noapte, dar pot aparea si dupa un efort fizic.

Cu inaintarea in varsta, ele apar tot mai des, dupa 50 de ani, doar o persoana din trei nu sufera de ele. Cauzele pot fi coloana vertebrala afectata, boli vasculare, dereglari in sistemul nervos, dereglari ale metabolismului calciului, lipsa de magneziu, nevrozele si multe altele. Daca aveti probleme la coloana vertebrala sau in zona sciatica, sa nu va mirati daca in timpul mersului o sa simtiti dureri in solduri sau in zona gleznelor.

Foarte rar, dar totusi se intampla, spasmul dureaza cateva saptamani sau luni si nu poate fi eliminat cu nici o metoda. De regula, se presupune ca sursa lui este in coloana vertebrala. Radiografia probabil va d a temei medicului sa va dea trimitere pentru tomografie.

Pe tomograma pot fi vazuti nervii afectati, hernii de disc si alte devieri de la norma, care provoaca spasmul. La fel se intampla cu mainile, cand tineti strans o unealta, cand incordati muschii pentru un timp indelungat, mai ales in pozitie neconfortabila. Trebuie sa incetati lucrul imediat, sa schimbati pozitia corpului si sa masati muschiul pana cand spasmul va trece.

Dar cele mai periculoase sunt spasmele in timpul inotului. Cand temperatura apei are sub 20-22 grade, nimeni nu este asigurat contra spasmelor, ce pot duce la tragedii. De aceea, inainte de a intra in apa, trebuie sa faceti cateva exercitii fizice (alergari, ridicarea si indoirea picioarelor, masaj usor de la varful degetelor in sus) si, de asemenea, un dus scotian cald-rece, sau sa va frecati corpul si picioarele cu o perie sau un burete aspru.

Cum scapam de carcei

Metode de prim-ajutor

* Se apuca degetul mare de la piciorul afectat si se trage puternic spre corp. Daca nu este posibil sa actionati cu palma, indoiti degetul cu ajutorul calcaiului de la celalalt picior.

* Carceii se diminueaza daca va ridicati pe varful piciorului afectat, fara a va tine cu mainile de vreun suport. Sau calcati cu talpile goale pe o suprafata rece, podea de gresie, o carpa umezita cu apa rece sau o bucata de tabla.

* Se introduce un varf de ac in locul dureros si se scoate repede, dar – atentie – sa nu deteriorati un vas sanguin mare.

* O metoda din batrani: in timpul carceilor se pune pe limba o lingurita rasa de pulbere de mustar, se preseaza pe cerul gurii si se tine pana se inghite tot mustarul. Se foloseste si pentru prevenirea accidentului vascular-cerebral.

* Daca spasmul apare in timpul inotului, nu intrati in panica. Purtati intotdeauna pe costumul de baie un bold. Intepati muschiul contractat si spasmul va trece. Daca nu aveti un bold, atunci apasati cu forta muschiul cu unghia de la degetul mare sau aratator.

Cum pot fi reduse numarul si intensitatea crampelor musculare

S-a demonstrat experimental ca nici analgezicele, nici ciorapii de compresie, nici vitamina E si nici preparatele contra epilepsiei nu inlatura crampele la picioare. Sfaturile de mai jos va vor ajuta sa le diminuati intensitatea.

* Inotati cat mai des.

* Faceti plimbari lungi.

* Mergeti cu bicicleta.

* In timpul zilei, bateti cat mai des cu calcaiele in dusumea, pentru imbunatatirea circulatiei.

Remedii populare

Alimente-medicament

* Consumati la fiecare masa cate 2 lingurite de miere de albine amestecata cu migdale pisate. Daca efectuati tratamentul regulat, ii veti simti efectul deja dupa o saptamana.

* Dupa fiecare masa, se mananca cate 2 lingurite de miere de albine amestecata cu seminte de floarea-soarelui (cel mai bun rezultat se obtine daca sunt incoltite in prealabil).

* Uneori, crampele in muschii picioarelor sunt rezultatul dereglarii metabolismului potasiului. In acest caz, se recomanda consumul caiselor uscate si al cartofilor copti la cuptor, nu mai putin de 50-100 g pe zi.

* Intr-un borcan de un litru, se pun cate 2 linguri de stafide si curmale tocate. Separat, se prepara o infuzie de musetel (o lingura la 500 ml de apa), se infuzeaza pana la racire, se strecoara si se toarna in borcanul cu fructe. Se lasa la macerat peste noapte si se bea in timpul zilei urmatoare. Se repeta zilnic, timp de 3 saptamani.

* Unele persoane beau in timpul durerilor 150 ml de apa de izvor, in care se dizolva jumatate de lingurita de sare grunjoasa.

* Consum repetat de branza de vaci. Contine mult calciu, care participa activ in procesele de transmitere a semnalelor nervoase si in contractiile musculare.

* Laptele batut (lapte prins). Timp de trei saptamani, se consuma dimineata, pe nemancate, cate o lingura de miere de albine, urmata de un pahar de chefir sau lapte batut. Dupa o pauza de 7 zile, cura se repeta.

Remedii cu plante

* Suc de pelin. De 3-4 ori pe zi, se dizolva 1-2 lingurite (in functie de greutatea corporala) de suc in 75 ml de apa. Se bea timp de 2-3 saptamani. Nu mariti doza recomandata!

* Fiertura de pelin cu bere. 15 g radacina de pelin se pun pe foc, intr-un vas emailat, cu 250 ml de bere, se aduce pana la fierbere si se lasa pe foc mic 5 minute. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, intre mese, sau seara in pat, daca apare durerea.

*Afumare cu ciumafaie. Se inhaleaza fumul de la 4-5 frunze uscate si sfaramate.

*Silurul
– s-a dovedit a fi un remediu bun in vindecarea crampelor. 2 linguri de planta se infuzeaza in 500 ml de apa fierbinte, timp de 2-3 ore, si se strecoara. Se beau cate 125 ml, de patru ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.

*Macerat de cimbru.

Se macereaza 10 g de cimbru in 100 ml de tuica, timp de 8 zile. Se beau cate 15 picaturi, puse in 50 ml de apa, de trei ori pe zi.

In terapia naturista sunt retete complexe pentru imbunatatirea starii persoanelor ce sufera de crampe musculare, in special pentru cele cu afectiuni ale sistemului nervos:

*Amestec de ceapa, maces si pin
Se toaca marunt 5 linguri de ace de pin, se amesteca cu 3 linguri fructe de maces si 2 linguri coji de ceapa. Amestecul se pune intr-un litru de apa, se aduce pana la punctul de fierbere, se mai tine pe foc mic 10 minute, apoi se infuzeaza pana la racire, in vas acoperit. Se bea zilnic, timp de o luna, cate 1-1,5 l pe zi, in loc de apa sau ceai.

Tratamente externe

In Evul Mediu, carceii se vindecau prin ungerea locurilor dureroase cu ulei de musetel si violete. Contra crampelor in maini, ei le recomandau pacientilor sa tina in mana un obiect din fier sau un bastonas din ceara rosie. In cateva minute, spasmul trecea.

Aceiasi medici tratau carceii din picioare cu dop de pluta. Se decupeaza cateva cercuri din dop, se insira pe un fir de ata, precum o bratara, si se leaga in jurul piciorului. In unele cazuri, e suficient sa frecati piciorul cu un dop din pluta si durerea va trece.

* Batranii spun ca e bine sa ungeti talpile, dimineata si seara, cu suc de lamaie. Dupa aceea, nu va stergeti picioarele, ci imbracati ciorapii si va incaltati dupa ce talpile se vor usca. Durata tratamentului este de 2-3 saptamani, cu pauze de 14 zile. In acelasi timp, se bea cu inghitituri mici un pahar de apa, cu o lingurita de suc de lamaie.

*Flori de crin alb, cu aroma puternica, se taie marunt si se macereaza in tuica, la intuneric, timp de 10 zile. Se frictioneaza gambele zilnic, pana dispar crampele.

*Cand infloreste papadia, umpleti un borcanel de 500 ml cu flori, turnati tuica sau alcool de 70 grade, puneti capacul si lasati vasul la intuneric. Cand apar crampele, frecati locul bolnav cu maceratul obtinut. Se foloseste si pentru tamponarea locurilor afectate de herpes sau acnee.

*Doua parti suc proaspat de rostopasca si 4 parti vaselina de farmacie se amesteca pentru a se obtine un unguent (sau amestec de praf din rostopasca uscata).

*20 g propolis inghetat se sfarama marunt si se freaca cu 2 linguri miere de albine si o lingura de unt. Inainte de culcare, se frectioneaza picioarele in locurile cel mai des afectate de spasme.

*Ulei de mustar- se frectioneaza punctele unde apar cel mai des contractii musculare. Daca aveti mai multe feluri de uleiuri eterice in casa, frecati lobul urechilor, sub genunchi, plica cotului si locul dureros cu ulei de trandafir, lamaie, busuioc sau lavanda. Concomitent, se consuma o lingurita de miere de albine sau de dulceata cu 2 picaturi de ulei de lamaie. Inainte de culcare, se face o baie calda, cu 3-5 picaturi de ulei de menta sau lamaie.

sursa: descoperi-noutati.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.