Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Credințe, prejudecăți, tradiții și superstiții de neînțeles legate de cifra ȘAPTE

foto: dispari-photography.deviantart.com

Multe credinte, prejudecati, traditii si superstitii sunt legate de numere si cifre. Iar, intre acestea, cea mai buna reprezentanta a misterelor este cifra sapte. Se zice ca daca testezi o persoana nepregatita si ii soliciti sa spuna o cifra la intamplare de la 1 la 9, in 75% din cazuri va raspunde: 7. Merita sa incerci.

De altfel, aceasta ciudatenie a fost verificata recent printr-un test efectuat pe 44.000 de personae, care prin raspunsurile lor au clasat cifrele urmatoare astfel: locul doi cifra 3, locul trei cifra 8, locul patru cifra 4 si locul cinci cifra 5.

Dar cifra 7, cea de pe primul loc, a atras atentia omului inca din timpurile primitive. Nu poate nimeni preciza cat de veche este ideea saptamanii formate din 7 zile, dar atat Talmudul, cat si Biblia, vorbesc de creatia primordiala realizata in respectivele 7 zile si de indicatia Celui de Sus privind un relache in ziua a 7-a, dupa 6 zile de munca. Insusi Domnul s-a odihnit in acea zi.

Este interesant ca toate incercarile de a imparti timpul anului altfel decat in cicluri de 7 zile au esuat. N-a durat mult saptamana de 10 zile nascocita de vechii egipteni si abandonata tot de ei.

In timpul revolutiei franceze, cand revolutionarii schimbau totul, matematicianul Monge a propus saptamana de opt zile. S-a incercat in 1893 si a esuat in 1905, sub Napoleon Bonaparte.

Revolutionarii sovietici nu s-au lasat nici ei mai prejos si, din spirit populist, au incercat saptamana de 5 zile in 1929, ca sa vina mai frecvent la rand ziua de odihna. N-a tinut decat putin si tot putin a tinut saptamana de 6 zile, incercata de Stalin in 1939.

Singura impartire a timpului care a rezistat la proba istoriei este ce a saptamanii de 7 zile, pe care o respectam si astazi, atat laic, cat si religios.

Printr-o inexplicabila coincidenta, literatura populara se opreste persistent asupra aceleiasi cifre: Alba ca Zapada si cei Sapte pitici, balaurul cu sapte capete, sapte vai si-o vale-adanca (creatie folclorica din repertoriul regretatei Maria Tanase), voinicul de peste sapte tari si sapte mari, sapte ani de ghinion, cele sapte pacate.

Il mai intalnim si in alte conjuncturi: cele 7 minuni ale lumii antice, cele sapte note muzicale, in romanul „Dama de Pica” de Puskin, eroul Gherman pierde totul la jocul de carti, cand mizeaza pe dama de pica, dar apare un 7 de toba. Si in literatura noastra exista Haiducii lui Saptecai.

Pe scurt, cifra sapte nu lipseste nici din traditia straveche, nici din religie, din mituri, rituri, basme, eresuri, din lumea haiducilor, dar si a gentlemenilor, care totdeauna isi etaleaza cu mandrie in societate cei sapte ani de-acasa.

sursa: ziare.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

2 Comments

  1. G. Bardan

    27 iunie 2017 at 19:03

    ”CIFRA” (anagrama face ”FRICA”, c.n.l. 36, în sumă matematică face 666) ”7/G” este un simbol al plAnetei Pământ (a 7/G-ea ”plAnetă”, numărată către Soare, a 3/C-a ”plAnetă” numărată de la Soare. ”3/C” – ”Ceriul Gurii”, ”7/G” – ”Curu gurii”. ”7” și ”3” constituie un simbol al divinei ”G-aia” și al fiului Ei prea iubit (ucigașul Tatălui Ceresc). ”Ca-ia”, ne arată ”deGetul” din mijlocul palmei, simbol al Facerii, al instinctului sexual, al ”Conceperii Omului” – ”Om Născut” pe căi naturale). Suma matematică a cifrei ”7/G” este ”28”, c.n.l. pentru cuvintele ”Mamă” (13+1+13+1) & ”OM” (15+13). Numele ”OM” (Fost ”Nun”=”Istru, Eridan, Ind, Dunăre”, OchiAnos PotAmos) l-a purtat ”SATURN” ONO (din ”TURSAN” care însemna Pelasg, din Peleg, adică Păstor, care este numele lui Uranus adică Ceriu). ”FIARA” (666) are nume de ”OM”. ”FIARA”=”CAPUL” care arată ”LUPUL” ce semnifică ”Vina” și ”TRUPUL” care arată ȘARPE adică ”TIIMP/LER”. A ”7-ea” zi din săpămână este ”SâmBătă” (3 ceasuri rele, apa Sâmbetei). Iudeii divinizează ”Sâmbăta”. Sâmbăta era ziua de sărăbătoare în Legile numite ”BELAGINE” (ALEGI BINE). Rumâni se’nbată Sâmbăta care este ”ziua morților”. Iisus zace’n cripta lui Iosif din ”ARIM-A-THEA”. ”Să n-ai ”VII” între ”VII” …” G.B.

  2. Antares7

    27 iunie 2017 at 22:24

    Interesant domnule Bardan . Ai si adresa pe facebook ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.