Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Cum poţi să te trezeşti fără bani pe cardul de salariu

card

Mii de oameni află zilnic că au conturile blocate şi nu mai pot să-şi utilizeze cardul. Nu-i avertizează nimeni, se trezesc la benzinărie sau la supermarket că nu au cum să-şi achite cumpărăturile. Unii au datorii la Fisc sau la primării, alţii amenzi neachitate de care au şi uitat.

Funcţionarii bancari spun că nu există nici o lege care să le impună să-şi anunţe clienţii că le vor fi blocate cardurile şi că primesc de la ANAF sau de la primării sentinţe de executare silită pe care sunt obligaţi să le pună în practică. Totuşi, procedura prevede că aceste persoane trebuie anunţate de către Administraţia publică locală, prin Direcţia de Taxe şi Impozite din primărie, sau de către ANAF. Aceste instituţii au obligaţia de a trimite o somaţie contravenientului, care are la dispoziţie maximum 15 zile ca să plătească, altfel se va trece la executarea silită. „Nu se poate întâmpla să blocăm conturile fără a notifica persoana care trebuie să plătească amenda. Fiecare contribuabil este mai întâi notificat. Aceasta este procedura legală, peste care nu se poate trece. Dar contribuabilul trebuie să se ducă la Poştă să-şi ridice înştiinţarea. Noi putem demonstra că am trimis notificările, dar există situaţii în care contribuabilul nu se duce să ridice notificarea de la Poştă”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă, de exemplu Poliţia, în cazul amenzilor de circulaţie. Aşa că nu trebuie să ne mire că ne trezim somaţi pentru amenzi neplătite de foarte mulţi ani. Mai mult, nimeni nu mai păstrează 15 ani dovada achitării unei amenzi sau a unui impozit pe clădire. „Cei care au primit somaţii pentru amenzi mai vechi nu pot spune că nu mai au dovada unei eventuale plăţi, pentru că sunt obligaţi ca, în momentul în care s-a întocmit proces-verbal de amendă, să plătească şi să trimită dovada. Noi suntem organ de executare, iar procesul-verbal este titlu executoriu”, a explicat Nazâru Meluş, şef Serviciu taxe şi impozite, Primăria Focşani.

Nu există o prescriere a datoriilor după cinci ani

Autorităţile ne avertizează că nu este adevărat că amenzile se prescriu după cinci ani. „Timp de cinci ani o persoană poate să nu aibă niciun venit şi nu poate fi executată, dar dacă eu identific ulterior persoana ca având venituri, pot să reactivez urmărirea şi se reiau procedurile. Cei care nu-ţi plătesc amenzile trebuie să ştie că funcţionarul public a dat bani din salariul lui, pentru că i s-au imputat amenzile”, a explicat şeful Serviciu Taxe şi Impozite, Primăria Focşani. Acesta a adăugat că întârzierile apar pentru că primăriile nu au acces direct la contul persoanei care nu a plătit amenda şi fac adrese către direcţia de finanţe publice. „Sunt solicitări pe care le-am făcut în 2008, 2009 sau 2010 pe care abia acum le putem rezolva, pentru că mulţi nu mai au aceeaşi adresă de domiciliu şi trebuie să fie căutaţi”.

Sunt situaţii în care banca ne confirmă că persoana are cont, dar omul nu are suficienţi bani în cont. Banca reţine suma existentă în cont, din titlul executoriu, dar până la acoperirea integrală mai durează. În tot acest timp titlul executoriu este în derulare. (Nazâru Meluş, şef Serviciu Taxe şi Impozite, Primăria Focşani)

Legislaţia nu prevede transmiterea somaţiei cu confirmare de primire, deci nu poate fi invocată negăsirea hârtiei la cutia poştală.

Banca poate să-ţi blocheze toate conturile

Băncile şi-au făcut un obicei să blocheze cardurile de salariu în totalitate, deşi articolul 728 din Codul de Procedură Civilă prevede clar că veniturile totale din salarii sau asimilate salariilor şi din pensii pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate pentru întreţinere copii, şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. Însă, bancherii spun că nu pot şti dacă sumele dintr-un cont sunt doar din salarii sau au şi din alte surse. Mai mult, băncile nu sunt obligate de lege să analizeze provenienţa sumelor încasate în conturile clienţilor, ci doar au obligaţia să indisponibilizeze sumele existente. Pot bloca toate conturile, chiar şi cele de economii.

Articol relatat de portalul jurnalul.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.