preasfintitul-sebastian-al-slatinei-foto-tudorel-rusu

Episcopul Slatinei, PS Sebastian, a ținut o predică foarte dură la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, despre radicalizarea secularistă și cea islamică din Europa, multiculturalism si sincretism religios:

„Se lovește sistematic în creștinism. Se organizează demonstrații nerușinate pentru păcatele împotriva firii. Corectitudinea politică – o politețe sinistră care relativizează adevărul. Dacă nu vom înțelege să respectăm valorile creștine, de lumea noastră se va alege praful.”

 „Ați auzit că spaima Europei este acum din cauza radicalizării. Persoane aparent normale, care trăiesc în societate, unii au și serviciu și dezvolta o activitate aparent normală, se radicalizează în rău. Mă refer la aceștia care, într-un moment de pierdere a rațiunii sau, din dorința de răzbunare, pun mâna pe arme și omoară zeci, sute de persoane nevinovate în Franța, în Anglia, în Germania; în America s-a întâmplat mai înainte și frica noastră este că s-ar putea să se întâmple și în alte țări.

De ce aceasta radicalizare în rău, dragii mei? Pentru că nu numai despre acești teroriști ar trebui să discutăm atunci când ne gândim la radicalizare, și nu numai în alte țări. Radicalizare în rău a fost și la noi. Aduceți-vă aminte când creștini botezați de la noi din țară au strigat împotriva prezenței icoanelor în școli. Ca și cum icoanele în școli, sau în instituțiile publice ar putea face vreun rău celor care le privesc sau se închină lor. Ați văzut după aceea radicalizarea celor care au cerut scoaterea religiei din școli. Ca și cum religia ar învăța pe copiii de rău. A trebuit să mergeți la cancelarie și să semnați că ai dumneavoastră copii sau nepoți să studieze religia în școală, pentru că nu ați găsit nimic rău în prezența lui Dumnezeu în sufletele copiilor, fie și de la o vârstă fragedă, când ei, să spunem, nu pot alege în mod conștient și liber acest lucru.

Ați văzut, mai nou, radicalizarea unora care cer căsătorie nu doar așa cum a lăsat-o Dumnezeu, când a creat femeie și bărbat. Și a trebuit să mergem cu toții și să semnăm și să cerem Parlamentului țării, Statului acesteia, care ar trebui să apere valorile noastre naționale și creștine. Pentru că sunt tradiționale, sunt vechi și au arătat peste timp că sunt pozitive și sunt folositoare ființei noastre. A trebuit să semnăm fiecare dintre noi ca să demonstrăm ce? Un lucru care fusese demonstrat de la creația lui Adam și al Evei.

De asemenea, dragii mei, în loc să se prețuiască valorile noastre naționale și creștine, în loc să se prețuiască tradiția de veacuri, care a făcut din neamul nostru românesc un neam capabil să se unească, fărâmițat fiind în atâtea bucăți, un neam care s-a putut aduna împrejurul Bisericii dintotdeauna și să păzească cu sfințenie învățăturile Domnului, trăim aceste clipe, când semeni de-ai noștri, în loc să respecte aceste valori, inventează niște concepte noi, neverificate în istorie, neverificate în tradiție.

Ați auzit de conceptul multiculturalismului. Se cultivă, adică, toate culturile, mai puțin cea a noastră, românească și creștină.

Ați auzit, după aceea, de conceptul corectitudinii politice, o politețe sinistră care relativizează adevărul, care relativizează autenticul, căutând să ambaleze și să deghizeze umanul și valorile în cuvinte care mai de care mai interesante, dar care, până la urmă, nu spun mare lucru. Concepte care nu cauta altceva decât să scoată din sufletul nostru și din inima noastră adevăratele valori.

Ați auzit, după aceea, de conceptul sincretismului religios. Se cultivă toate religiile, toate culturile. De aceea sunt lăsați la porțile Europei să vină toți islamicii – ca și ei sunt religie -, și să trăiască alături de noi. Numai că, dragii mei, în același timp s-a refuzat sistematic creștinismului statutul de credință strămoșească, de rădăcină, de vâna autentică a Europei noastre de astăzi.

Se lovește sistematic în creștinism. Nu se mai doresc afișate însemnele lui nicăieri în public, sub pretextul că sunt jignite celelalte religii. Iată, dragii mei, unde a dus lumea de astăzi, care și-a neglijat religia sa, și-a neglijat valorile ei creștine, autentice și verificate de-a lungul celor două milenii, și-a neglijat morala ei și, lipsită de rațiune, a deschis porțile altei lumi, care a venit peste ea și a distrus civilizația, siguranța și securitatea ei.

Dacă nu vom înțelege să respectăm aceste valori ale noastre și dacă lumea aceasta a noastră va continua să inventeze concepte noi, dar care nu au nici un fel de legătură cu Dumnezeu, valorile creștinismului, de lumea aceasta, a noastră, se va alege praful. Ați văzut de la an, parcă mai puțini sunt cei care trec pragul bisericii, parcă mai puțini sunt cei care înțeleg să-L slujească pe Dumnezeu, să-i cinstească pe preoți și Biserica, chiar dacă mass-media și-a făcut o meserie din a denigra creștinismul și valorile lui. În Europa, în unele zone, aproape că este interzis creștinismul. În multe părți sunt interzise insemnele sale. Ce a făcut creștinismul rău, acestui neam omenesc, ca să fie marginalizat și să fie preferate alte religii, care sunt și străine lumii noastre europene în care trăim? Și realitatea ne-o arată că, de fapt, nici nu reușesc să se integreze și să pătrundă în sufletele oamenilor care locuiesc pe continentul acesta bătrân, europeean, dar creștin prin rădăcină și prin vâna lui.

Să ne rugăm lui Dumnezeu, dragii mei, ca exemplul acesta al sfinților pe care noi îi prăznuim să facem și noi adică, „performanța” de rugăciune, de postire, de nevoință de asceză, așa cum au făcut ei că, poate, dacă vom fi mai mulți cei care vom lucra sfințenia, neamul nostru, lumea noastră în care trăim să fie din ce în ce mai bună și să se pună stop acestei curgeri către prăpastie care caracterizează lumea și chiar neamul nostru, de astăzi, pentru că și la noi, în țară, se găsesc destui care să organizeze, ați văzut, demonstrații nerușinate, pe stradă, pentru păcatele acestea împotriva firii și nu ezită să blameze creștinismul și Biserica noastră, în orice fel.”, a încheiat predica Episcopul Slatinei, PS Sebastian, potrivit cuvantul-ortodox.ro.