De ce fumul de ţigară impregnat în păr sau haine ne face mai mult rău decât clasica ţigară sau fumatul pasiv

foto: Cancan

Dacă vă temeați de fumatul pasiv sau fumatul „la mâna a doua”, aflaţi că s-a descoperit pericolul care stă în spatele fumatului „la mâna a treia”.

Fumatul „la mâna a treia” reprezintă inhalarea fumului care rămâne impregnat în păr, haine, piese de mobilier sau în autoturism. Specialiştii se tem că acest tip de fumat ar putea dăuna chiar mai mult decât fumatul clasic sau cel pasiv.

Testele în această direcţie au fost realizate pe şoareci, însă acestea nu trebuie ignorate.

Unele dintre cele mai expuse persoane la pericolele acestui tip de fumat sunt bebeluşii.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvăluit că fumatul „la mâna a treia” reprezintă o cauză a apariţiei diabetului de tip 2, dar şi a bolilor la nivelul ficatului şi plămânilor.

Specialiştii au analizat felul în care oamenii sunt afectaţi de inhalarea fumului de ţigară rămas în hainele, părul, casa sau maşina altei persoane şi susţin că au identificat un impact direct asupra creierului şi ficatului, potrivit Gândul.

„Ţelul nostru a fost să identificăm timpul minim necesar pentru ca fumatul ‘la mâna a treia’ să cauzeze schimbări fizice în cazul şoarecilor. Acest lucru a fost făcut utilizând un sistem de expunere care imită expunerea oamenilor la acest tip de fumat. Am descoperit că fumatul ‘la mâna a treia’ experimentat o lună de zile poate cauza boli ale ficatului. Expunerea timp de două luni a rezultat la schimbări la nivelul moneculelor, iar cea de la patru la şase luni a provocat şi mai multe stricăciuni. De asemenea, am observat că şoarecii au dezvoltat o rezistenţă la insulină după o expunere pe termen lung”, a explicat autorul principal al studiului, medicul Manuela Martins-Green.

Medicul crede că foarte mulţi oameni nu ştiu că sunt expuşi la acest tip de fumat sau nu cred cât de mult rău poate face acesta. Toxinele rămân pe suprafeţele amintite mai sus timp de mulţi ani şi rezistă chiar şi în faţa celor mai puternice substanţe de curăţat.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *