Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Greu de crezut, dar există și E-uri bune. E momentul să le afli

aditivi-alimentari-e-uri

E160, E 162, E 300, E100 – sunt numai câţiva dintre aditivii alimentari consideraţi siguri sau inofensivi. Aceste E-uri „bune” sunt substanţe naturale extrase din fructe sau legume şi se găsesc în alimente sub formă de vitamine, coloranţi, lecitină.

„Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizaţi în prezent, mai puţin de 20 sunt E-uri «bune»”, afirmă crecetătorii de chimia alimentară.
E 160d sau licopenul este un colorant roşu-galben, un caroten natural obţinut din tomate.

„Acesta este unul dintre aditivii consideraţi siguri şi el poate reduce riscul de apariţie al cancerului”, susţine prof. Bogdanov de la Institutul de Chimie din Johannesburg.

Un alt aditiv alimentar considerat sigur de către experţi este E 162. Cunoscut ca şi „roşu de sfeclă”, acesta este tot un colorant natural, care se extrage – aşa cum îi spune şi numele – din sfecla roşie. Substanţa se găseşte în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane şi produse de cofetărie, snacksuri. Specialiştii spun că acest aditiv, E 162, este considerat sigur, însă trebuie administrat cu restricţie la copiii mici şi la preşcolari. E 163 este un alt aditiv alimentar considerat sigur. Din această grupă de pigmenţi vegetali fac parte coloranţii de la roz până la albastru închis sau violet, în funcţie de fructele sau legumele din care se extrage substanţa. „Deşi unii aditivi buni sunt extraşi din surse naturale, precum cel menţionat, cel mai bine ar fi ca substanţele respective să le luăm direct din produsul din care sunt extrase, şi nu din alimentele care le conţin”, subliniază prof. Bogdanov.

E 300 = vitamina C, E 306 = vitamina E

Vitaminele sunt şi ele prezente în unele preparate, însă „disimulate” sub formă de E-uri. Astfel, sub numele de E 300 se ascunde, în unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic. Acest aditiv potenţează şi menţine culoarea roşie a cărnii conservate şi, de asemenea, împiedică oxidarea alimentelor, menţinând gustul şi culoarea acestora. E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouăle, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt câteva dintre sursele naturale foarte bogate în vitamina E.

Printre E-urile considerate inofensive, se mai numără E 160, E 161, E 100, E 101, E 140. Beta-carotenul, cel care îi conferă morcovului culoarea portocalie, este prezent în unele produse sub denumirea de E 160a (ii). Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transformă în vitamina A. Substanţa se găseşte şi în ficat. E 160b este un colorant portocaliu natural, extras dintr-un fruct exotic. Aditivul poate fi prezent în produse colorate, dulciuri sau produse de patiserie-cofetărie, dar şi băuturi alcoolice. Specialiştii atrag atenţia că acest E se poate obţine şi din organisme modificate genetic. Şi E 160c este tot un aditiv considerat inofensiv. Acesta este un colorant natural portocaliu-roşu, obţinut din ardei roşu. E 161b sau luteina, un colorant natural galben, obţinut din fructe sau legume, poate ajuta la prevenirea cataractei, apreciază oamenii de știință.

E 140 (i) – clorofila din pasta de dinţi combate halena

Un alt colorant galben natural, inofensiv, este E 100 – curcumina. Atunci când este prezent în produse sub formă naturală, aditivul este un hepatoprotector, favorizează secreţia biliară şi joacă un rol benefic asupra glicemiei diabeticilor. În plus, E 100 poate avea şi un efect anticancerigen, susţin specialiştii. Acest colorant „bun” constituie componenta principală a condimentului curry. E 100 se poate întâlni în alimente de culoare galbenă, precum margarină, gemuri, jeleuri, cârnaţi, pateuri, supe, fulgi de cartofi. Vitamina B2, riboflavina sau E 101 (i) este un alt colorant natural galben, obţinut din drojdii, germeni de grâu, ficat şi ouă. Vitamina are un rol important în metabolismul glucidelor, grăsimilor şi proteinelor, care „repară” ţesuturile organismului. E 101 (i) se întâlneşte în alimente colorate în galben. Un alt aditiv inofensiv este E 140 (i) sau clorofila. Este extras din plante comestibile şi are un efect dezinfectant, putând combate şi halena. Substanţa poate fi întâlnită în produse precum pasta de dinţi, apa de gură, dulciurile colorate. E 322 este şi el inofensiv şi se găseşte în ciocolată. Sub acest E se ascunde lecitina.

Totuşi, specialiştii atrag atenţia că aceste E-uri „bune” sunt utilizate în alimente mai rar decât E-urile „rele”, pentru că sunt mai scumpe.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.