Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Din bătrâni se știe că arborii posedă virtuţi terapeutice. Energia anumitor specii de copaci

foto: umairhaque.com

Vi s-a întâmplat ca după o drumeție prin pădure de câțiva kilometri, în loc să vă simțiți sleiți, să fiți, din contra, revigorați? Acest efect s-ar numi pe scurt dendroterapie, copacoterapie, sau silvoterapie.

Silvoterapia este o metodă terapeutică naturală, eficientă şi gratuită de prevenire şi vindecare a bolilor cu ajutorul copacilor. Din bătrâni se știe că arborii posedă virtuţi terapeutice datorită energiei pe care o emit. Energia anumitor specii de arbori ne poate oferi linişte sufletească şi sănătate. Unii arbori ne atrag, alţii ne produc emoţii negative. Fiecare îşi poate găsi copacul cu care rezonează. Fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus şi ore de maximă activitate. În perioadele în care activitatea lor e mai intensă, arborii au efecte terapeutice maxime.

Pentru a ne reface din punct de vedere energetic şi emoţional, vom alege doar copacii sănătoşi, cu scoarţa fără umflături sau cicatrice. Nu trebuie decît să stăm cîteva minute sub un copac, la anumite ore şi chiar să ne lipim de trunchiul lui.

1. Caracteristicile energetice ale salcâmului.

silvoterapie

Salcâmul dă vigoare și prospețime, bună dispoziție, ușurând mersul. Salcâmul este donatorul universal și bioenergia lui este utilă tuturor, dar mai ales femeilor.

Plimbările în jurul salcâmilor înfloriţi au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorită uleiului eteric din parfumul florilor. Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasă, de aceea se recomandă împotriva durerilor puternice de cap.

2. Caracteristicile energetice ale mesteacănului.

silvoterapie

În diferite țări, sunt venerati unii copaci. Despre ruși se stie că adoră îndeosebi mesteacănul. Este un copac cu totul aparte. Nu oricine poate dobândi energia lui, ci numai cel care îl iubește și crede în el, cel care se poartă cu el cu mare tandrețe.

Mesteacănul este considerat o ființă puternică, capabilă să ne îndeplinească dorințele. Fetele duceau ofrande mesteacănului din pădure, se așezau sub copac și-i adresau o dorință scumpă. Mesteacănul este unicul copac din lume cu scoarța alb strălucitoare. Tocmai betulina (colorant organic) oferă copacului caracterul unic și farmecul (mesteacan=betula, în latină). În solul pădurii de mesteceni se află de sute de ori mai mult argint decât în solul unei păduri mixte. În jurul mesteacănului microbii nu se simt bine.

Surprinzătoare este și marea forță vitală a mesteacănului. Crengile lui au fost ținute, experimental, în condiții de ger năprasnic, la -27 grade C. După un timp, crengile bătute de ger, ținute în condiții normale, se dezghețau și se întorceau la viață.

Unul dintre specialiștii ruși care efectuau experimente a dus cu el în Mozambic un puiet de mesteacăn. Copacul rusesc s-a prins în pământul străin, însă înflorea de două ori pe an: o dată după calendarul african și apoi, încă o dată, când în Rusia venea primavăra. Probabil că ducea dorul pământului natal.

Mesteacănul are o energie blîndă, cu efect liniştitor. Este un arbore căutat mai ales pentru descărcarea supărărilor, a stresului. Perioada de vîrf a acestui copac este dimineaţa, între orele 4 şi 8.

Mesteacănul are acţiune diuretică, antiinflamatorie, bacteriostatică, stimulator al secreţiei gastrice, bilei şi fermenţilor digestivi, favorizează eliminarea acidului uric şi a colesterolului, se pare că are puterea de a dizolva pietrele la rinichi. Seva mesteacănului are cea mai mare putere terapeutică.

Scoarţa lui este febrifugă. Infuziile din frunze de mesteacîn sînt eficace contra gutei şi reumatismului. Mesteacănul, indiferent de specie, este perfect pentru reglarea sistemului nervos, detoxifiere şi sporirea imunităţii. Frunzele stimulează creşterea părului, reglează circulaţia sanguină periferică, purifică pielea.

3. Caracteristicile energetice ale salciei.

silvoterapie

Salcia, numită de popor răchită, copac plângător, copacul vrăjitoriei sau copacul binelui. Pentru alimentare cu energie, salcia este foarte activă între orele 18.00-21.00. Contactul cu ea calmează, relaxează, face să treacă durerea de cap, creează o dispoziție anume, necesară pentru a îndeplini lucruri complicate.

În caz de varicoză, se recomandă băi la picioare (până la genunchi), din decoct de coajă de salcie și stejar în părți egale.

La ruși, sărbătoarea creștină a Floriilor, cu o săptămână înainte de Paști, se numește „Duminica Salciei”.

Există și credința populară că salcia posedă forțe magice, și anume protejează de necazuri, nenorociri și duhuri rele. De aceea, crengile sfințite erau păstrate înainte în case. Uneori, mâțișorii salciei erau puși în mâncare.

Salcia are efect calmant, relaxant. În preajma salciei trec senzaţiile de furie şi oboseală. Salcia este capabilă să ne scape de durerile de cap şi să readucă armonia în întregul organism. În general, este un bun analgezic.

Salicina conţinută de frunzele şi scoarţa salciei este precursorul aspirinei de astăzi. Încă din antichitate se cunoşteau calităţile sale de a reduce febra şi durerea. Mugurii au efect sedativ. Salcia e bună contra reumatismului, a transpiraţiei picioarelor, stomatită, dureri musculare, insomnie.

4. Caracteristicile energetice ale stejarului.

silvoterapie

Stejarul are o energetică extrem de puternică: redă forță și claritatea gândirii. Însă cu stejarul e voie să lucrăm numai în stare psihoemoțională bună pentru că el stabilizează tocmai acea dispozție în care ne aflăm în momentul contactului. Timpul cel mai favorabil pentru a lucra cu stejarul: de la ora 21.00 până la ora 3.00. Acest copac doarme de la ora 15.00 la ora 17.00.

Energia stejarului este foarte puternică. După alimentarea cu energia lui, în tot corpul apare o senzație de mare ușurință. La toate popoarele europene, stejarul se bucură de o stimă deosebită. Romanii, grecii antici și slavii îl considerau copacul sacru. Fără o permisiune specială din partea sacerdoților, nu era voie să tai stejarul, nici măcar o singură creangă din el. Cei care încălcau această interdicție erau aspru pedepsiți.

Oamenii au fost uluiți dintotdeauna de longevitatea stejarului. Vârsta unora poate atinge un mileniu și jumătate.

Stejarul ascunde în el vigoarea intrinsecă a naturii, însă pe aceasta nu o poate folosi oricine. Numai acelui om care a venit cu intenții bune, copacul îi dăruiește o parte din forțele sale vitale și chiar îl tămăduiește.

Arheologii consideră că prima pâine era făcută din ghinde de stejar și nu din cereale. Ghinda întotdeauna a fost considerată mai hrănitoare ca orice sămânță. Însă ghindele crude sunt periculoase pentru oameni, cu toate că sunt inofensive pentru animale. Substanța toxică pe care o dețin se distruge prin coacere sau fierbere.

Este interesant de subliniat faptul că un stejar în vârstă de 50 de ani purifică și curăță aerul la fel ca 1000 de copaci tineri. Dar e necesar să treacă o jumătate de secol până ce copăcelul devine un stejar în toată puterea lui.

Specialiştii au constatat că, în localităţile aflate în preajma pădurilor de stejar, afecţiunile cardio-vasculare sînt o raritate. Încă din cele mai vechi timpuri s-a observat că ostaşii care se aşezau sub stejari după un marş istovitor, îşi refăceau forţele mai repede. Contactul cu un stejar este folositor în astenie, acţionează asupra aparatului genito-urinar şi e revitalizant pentru persoanele în vîrstă. Coaja şi ghinda de stejar au proprietăţi tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, fiind eficiente în diaree, dizenterie, în combaterea viermilor intestinali. Pudra de scoarţă opreşte hemoragiile nazale. Băile din frunze de stejar aduc vindecare în diverse boli ale pielii, de la ulceraţii, degerături şi pînă la afecţiunile hemoroidale şi transpiraţie excesivă a picioarelor şi a mîinilor.

5. Caracteristicile energetice ale bradului.

silvoterapie

Bradul nu este doar pomul de Craciun. În Rusia se folosește când omul este condus pe ultimul drum. Crengile bradului sunt puse sub sicriu sau din ele se fac coroane. Acest copac este și de sărbătoare și de doliu. Fitoncidele cetinei dezinfectează încăperea și alungă forțele malefice.

În credința veche, crengile de brad care însoțesc corpul neînsuflețit, ușurează suferințele sufletului care nu a reușit să se despartă de trup, pentru aceasta fiind nevoie de 40 de zile. Crengile de brad puse în mormânt au capacitatea de a ușura sufletul decedatului.

Nu întâmplător vracii descântători ard într-un castronel de fier o crenguță de brad, dorind parcă întărirea descântecului, și apoi privesc forma în care se așază cenușa. În funcție de această formă, i se dau, sau nu, omului speranțe. Pădurea de brad este curată, dar are acțiune deprimantă asupra omului care nu prea rezonează cu ea. Bradul este un copac extrasenzorial, dar nu vampir energetic; însă, dacă sunt adunați mai mulți bioenergeticieni la un loc, în jurul unui brad, ei au acțiune negativă unii asupra altora.

6. Caracteristicile energetice ale călinei.

silvoterapie

Călina este un copac magic, cu care femeia împărtășește necazul. Acest copac poate nu numai să tămăduiască, dar și să calmeze. Călina este venerată de vrăjitori. Relaxează chiar și o simplă atingere a copacului. Din bătrâni se spune că: „Dacă ai o suferință, dacă îți e greu, dacă ți-e soarta amară îmbrățișează călina-măicuță, treci cu mâna de câteva ori pe trunchiul ei, împărtășește-i amarul tău, încetișor, cu grijă, să te lipești de ea, fără să-i rupi vreo crenguță, și ai să simți cum începe să-ți fie mai ușor.”

Din moși strămoși, la ruși, călina era considerată pomul nupțial și dintotdeauna lua parte la ritualul de nuntă. Cu ciorchinii de fructe erau împodobite coronițele fetelor și mesele.

7. Caracteristicile energetice ale castanului.

silvoterapie

Castanul posedă deosebite însușiri de alimentare cu energie, mai ales în Ucraina. Timpul activ de lucru al castanului este de la ora 1.00 până la ora 5.00. Copacul doarme de la 7 pana la 8 ore.

În afara Ucrainei, castanul este, însă, un destabilizator psihic, dar el are și o însușire pozitivă: descătușează psihicul, trezește fantezia și intuiția. Energia castanului este puternică, impulsivă. Castanul stimulează fantezia, dar exagerarea contactului cu castanul poate duce la halucinaţii.

Castanul ajută la înlăturarea încărcăturilor negative din zonele geopatogene. Pentru a mări energetica organismului unii oameni de știință recomandă să purtați în buzunare castane și să vă masați periodic palmele cu ele. Credinţa populară spune că acela care poartă în buzunare castane este ferit de dureri reumatice.

De-a lungul secolelor, ţăranii utilizau făina de castan pentru a face pîine. Frunzele castanului dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor respiratorii şi pot vindeca bronşitele şi reumatismul. Folosită ca infuzie, scoarţa are proprietatea de a scădea temperatura. Indiferent dacă este sălbatic sau comestibil, acest arbore reduce durerea şi inflamaţia, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, împiedică multiplicarea germenilor. Este indicată plimbarea pe sub castani celor aflaţi în convalescenţă.

8. Caracteristicile energetice ale teiului.

silvoterapie

Teiul dă o senzaţie de căldură şi pace. Influenţa lui e mai mare în perioada în care e înflorit. Numit şi copacul uitării, este folositor în insomnie, afecţiuni respiratorii, are efect antispastic, sudorific, calmează colicile abdominale ale bebeluşilor, stimulează evacuarea vezicii biliare, e un bun calmant în conjunctivite, cearcăne, erupţii cutanate. Baia cu flori de tei este reconfortantă. Teiul are efect hipotensiv, fiind un excelent remediu contra stresului şi a oboselii. În antichitate, bolnavilor de epilepsie li se recomanda să doarmă la umbra teilor înfloriţi.

9. Caracteristicile energetice ale arinului.

silvoterapie

Arinul rămîne în repaus între orele 00.00 şi 03.00, în rest este în permanenţă activ. Energia arinului este negativă, deci nu trebuie să ne sprijinim de acest copac. Dar, dacă aplicăm o bucăţică de lemn de arin în zona ficatului, scăpăm de criza biliară. Totodată, arinul ne ajută să ne eliberăm de durerile sufleteşti, iar frunzele lui aplicate pe locul dureros, ajută în reumatism.

10. Caracteristicile energetice ale plopului.

silvoterapie

Plopul are activitate maximă între orele 14.00 şi 17.00. Acest copac ne mobilizează forţele. Dacă îmbrăţişăm plopul pentru cîteva minute, scăpăm de oboseală. Dar nu este bine să exageram, deoarece se produce un retur al energiei, ceea ce dă senzaţia de ameţeală.

Plopul tremurător are renumele de vampir energetic, aspirînd energia celor ce stau în preajma lui mai mult de 10 minute. Mai ales între orele 13.00 şi 16.00. Totuşi, a sta sub acest copac cîteva minute poate fi benefic, deoarece va extrage din organismul nostru stresul şi surplusul de energie dăunătoare. În doar 10 minute, lipind de obraz o crenguţă de plop tremurător, putem scăpa de durerea de măsele. De fapt, alină orice durere, în afară de cele de cap şi crizele cardiace. În tradiţia populară, plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, iar mugurii de plop purtaţi în dreptul inimii aduceau alinare celor răniţi în dragoste. Plopul are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă, e util în afecţiuni reumatismale, dermatologice (arsuri, plăgi, dermatoze), respiratorii (bronşite acute, tuse) renale.

Surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.