Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Unul dintre cele mai căutate obiecte din istoria omenirii. Unde este Sfântul Graal ?

foto: https://cleanriver.com

Cupa din care a sorbit Mîntuitorul la Cina Cea De Taină este căutată de secole pe tot globul, dar nimeni nu a găsit-o.

Sfîntul Graal rămîne unul dintre cele mai căutate obiecte din istoria omenirii. Nici nu se ştie dacă există, dar de la oameni simpli pînă la organizaţii religioase şi mai mult sau mai puţin secrete, cu toţii cred în legenda potirului din care Isus şi ucenicii au băut la Cina cea de Taină. Unii încearcă să-l găsească, alţii susţin că îi protejează cu viaţa ascunzătoarea. Fiindcă, spun unii iniţiaţi, acela care are Graalul, va deveni atît de puternic încît va stăpîni lumea. În tradiţiile Bisericii Ortodoxe, aceste legende sînr negate, dar în Occidentul catolic au fost în vogă în toate secolele. Ce este acest misterios Graal? Nu este numai potirul din care Mîntuitorul a băut vin în timpul Cinei Cea De Taină ci şi vasul în care s-a scurs sîngele Lui, în timpul crucificării. Nimeni nu a putut însă spune vreodată cum arată sau din ce material era făcut vasul sfînt.

Un pocal bine păzit

„Santo Caliz“ este numele unui pocal aflat într-o catedrală din Valencia despre care s-ar spune că ar putea fi Sfîntul Graal. Misterul e întreţinut şi de faptul că această cupă e păzită cu străşnicie şi poate fi văzută doar la ocazii deosebite, cum ar fi Paştele. Este ocrotit de un ordin cavaleresc, ai cărui membrii păzesc această cupă cu preţul vieţii. Se spune că un preot a murit în 1744, după ce a scăpat cupa din mînă. Dar acest amănunt nu e suficient pentru a identifica pocalul cu Graalul. Experţii au stabilit că baza, din aur, împodobită cu pietre preţioase, e medievală. Partea superioară e din agat roşu întunecat şi e considerat adevăratul Graal, fiind datat între anii 300 î. H şi 100 d. H. Din păcate, pocalul nu seamănă cu vasele din Ierusalimul cu care era contemporan Iisus. Nici ca aspect, nici ca material, agatul fiind o piatră semipreţioasă pe care nu şi-o permiteau oamenii de rînd. Dar, să nu uităm că Mîntuitorul a închiriat o cameră pentru Cina cea de Taină, deci e posibil să fi folosit vasele oferite de gazdă. Cu toate acestea, nu se poate afirma că pocalul din Valencia este Graalul, dar nici nu se poate infirma acest lucru.

Spania, ţara cu multe ascunzători

În Pirineii spanioli, zeci de grote, catedrale şi castele îşi revendică dreptul de a adăposti Sfîntul Graal. De ce în Spania? Un document din secolul VI spune că Sfîntul Laurenţiu a salvat Graalul de hoţii romani, trimiţîndu-l în Spania în secolul III. Poate chiar la Catedrala Romano-Catolică Santa Maria din Valencia (foto 1, 2), unde este pomenit în timpul domniei papei Sixt al II-lea. Francmasonii au pretins că sînt în posesia pocalului sfînt, tainicul loc în care e păstrat fiind absolut secret. Hitler a fost şi el obsedat de această relicvă legendară pe care credea că o găseşte tot în Spania, conform indiciilor ascunse din „Parsifal“, opera lui Wagner. Compozitorul folosise informaţiile dintr-o legendă a secolului XIII, care arăta că potirul este în Munsalvaesche. Naziştii sperau că, odată aflaţi în posesia recipientului, vor cîştiga războiul şi vor instaura supremaţia rasei albe. L-a căutat şi Himmler, care a venit cu o echipă de ocultişti SS, la o mănăstire cu nume asemănător, Montserrat (foto 5). Dar n-a găsit nimic. Munsalvaesche există, există şi castelul din legendă, iar la subsolul lui e o biserică antică. Detaliile se potrivesc cu cele din legendă şi castelul pare a fi ascunzătoarea ideală pentru Graal. Dar recipientul sfînt nu e sub podeaua de piatră a catedralei Santa Maria de Montserrat. Există şi ipoteza că Graalul s-ar afla într-o ascunzătoare din aceşti munţi. În acest caz, nu va fi găsit niciodată, pentru că stîncile accidentate sînt imposibil de explorat.

Legende din Scoţia

Un alt potir special, socotit Graal de către cruciaţi, se află în catedrala din Genova. Urmînd firul legendei, pocalul ar fi în mijlocul Catedralei Sfîntului Laurenţiu din Genova. Artefactul este un vas din sticlă verde, despre care se credea că este smarald pînă în momentul în care Napoleon Bonaparte l-a spart din greşeală, astfel că astăzi se mai păstrează doar nişte cioburi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate originea şi provenienţa vasului, dar William of Tyre scria, în anul 1170, că vasul a fost luat în anul 1101 dintr-o moschee din Cezareea. Presupusul Graal nu a fost încă datat cu carbon, pentru a i se afla vechimea. O altă locaţie care candidează la titlul de ascunzătoare pentru Sfîntul Graal este capela Rosslyn din Scoţia (foto 3). Conform unei legende de care s-a folosit şi scriitorul Dan Brown în controversatul roman „Codul lui Da Vinci“, capela ascunde un sistem de camere şi tuneluri ai căror pereţi sînt presăraţi cu scrieri şi simboluri stranii. De exemplu, porumbul, o plantă necunoscută europenilor în 1456, cînd a fost terminată construcţia. Legenda spune că potirul este îngropat la baza celui mai mare stîlp din capelă sau în cripta familiei Sinclair, cei care au construit capela, descendenţi ai Cavalerilor Templieri. În prezent, cripta este sigilată, iar urmaşii lui William Sinclair refuză accesul oricui încercă să cerceteze misterioasa criptă. În Anglia, există un deal numit Glastonbury Tor (foto 4), pe care s-ar fi odihnit însuşi regele Arthur. Legendele templierilor susţin că atunci cînd cavalerii s-au întors din Prima Cruciadă cu relicvele biblice sacre, le-au ascuns chiar sub acest deal. Pînă în prezent, nu s-a găsit niciun artefact.

În Ierusalim sau dedesubtul oraşului

Dar de ce n-ar fi rămas Graalul în Ierusalim? O legendă spune că s-ar afla încă în apropierea locului unde Mîntuitorul a fost crucificat. Se crede că locul e undeva între două stînci, pe celebrul deal denumit Domul Stîncii (foto 6). Dar cele trei mari religii monoteiste îl consideră deopotrivă sacru şi fiecare şi-l revendică în egală măsură. În acest loc, iudaismul afirmă că Abraham era gata să-şi jertfească propriul fiu, în numele Domnului. Tot aici ar fi fost fixată, între cele două stînci, crucea pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu. Islamul susţine, la rîndul său, că din exact acelaşi loc s-a ridicat la ceruri profetul Muhammad călare pe iapa sa, Burak. Locul fiind atît de disputat, nu există nicio şansă să se poată porni în căutarea cupei. Există numeroase tradiţii şi surse medievale conform cărora Cavalerii Templieri nu ar fi descoperit niciodată Graalul, iar acesta ar fi rămas undeva, în tunelele de sub Oraşul Sfînt (foto 7), în care templierii nu au pătruns niciodată. Artefactul ar fi fost ascuns aici de everei, pentru a-l feri astfel de regele Nabucodonosor. Legenda mai spune că apostolii lui Iisus cunoşteau unde este această tainiţă subterană. În prezent, guvernul israelian interzice orice fel de săpături, cu excepţia celor făcute de arheologi acreditaţi de la marile universităţi ale lumii. Dar nici ei n-au găsit nimic.

Căutat chiar şi în America

Teorii mai moderne plasează Sfîntul Graal în America. Una dintre legendele localnicilor din Accokeek, statul Maryland, povesteşte că, pe aceste meleaguri, ar fi acostat corabia celebrului capitan John Smith, prin anii 1606 – 1607. La bordul corabiei se afla şi un preot iezuit care aducea cu el o parte a comorii găsite de Cavalerii Templieri în Ierusalim. Mai bine zis, preotul respectiv era în posesia Graalului pe care îl adusese din Anglia, ca să-l ascundă de urmăritori în Lumea Nouă. Deşi nu s-a găsit nimic, potirul e căutat şi azi cu detectoare de metale. Cea mai populară teorie a conspiraţiei susţine că Graalul face parte din Tezaurul Naţional al S.U.A., fiind ascuns la Fort Knox (foto 8), statul Kentuky. Mai precis, în apropierea autostrăzii 31, la circa 200 de metri de clădirea propriu-zisă. Sistemul sofisticat de securitate al fortului şi cei 30.000 de soldaţi doraţi cu echipament militar de ultimă generaţie fac imposibilă pătrunderea unui intrus. Conspiraţioniştii cred că fortul are parte de suspect de multă pază şi protecţie pentru nişte simple lingouri de aur. Ei cred că, de fapt, alta ar fi comoara păzită cu atîta stricteţe: Sfîntul Graal. Zvonurile spun că preţiosul recipient se află într-o cameră specială, undeva sub seiful imens din oţel, alături de alt artefact misterios, Chivotul Legii din Vechiul Testament. Graalul este asociat cu orice loc securizat din lume şi cu orice loc greu accesibil sau încă neexplorat. În realitate, cupa de la Cina Cea De Taină nu e doar un recipient. Graalul trebuie înţeles şi prin conţinutul lui. În acest potir s-a scurs sîngele Mîntuitorului, dovada sacrificiului şi a iubirii pentru noi.

De la Iosif din Arimatea, la apostoli

Sfîntul Graal, cupa din care a băut Iisus, a fost şi vasul în care a picurat sîngele Lui. Apoi, a fost dus în Sfîntul Mormînt de către unul dintre apostoli, Maica Domnului sau Iosif din Arimatea. Există o legendă care spune că Iosif din Arimateea ar fi ajuns în posesia Graalului după ce însuşi Mîntuitorul i s-a arătat şi i l-a înmînat. Iosif a luat vasul şi le-a cerut apostolilor să îl transporte pe teritoriul Britaniei. În altă variantă, se spune că Sfîntul Petru ar fi fost cel care a adus potirul de la Ierusalim la Roma, rămînînd secole de-a rîndul sub protecţia papilor. S-a presupus, de-a lungul timpului, că Graalul ar fi în posesia Cavalerilor Templieri, grup influent la vremea cînd au înflorit legendele despre Graal. În orice caz, există manuscrise vechi din primele secole creştine în care cupa din care a băut Iisus este pomenită pe inventarele unor biserici.

sursa: monitorulexpres.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.