Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Este necesară scoaterea măselelor de minte? Ce probleme generează acestea

Molarii de minte erup între 17 şi 21 de ani. Ei sunt ultimii dinţi permanenţi apăruţi şi, de aceea, de foarte multe ori nu există suficient spaţiu pentru ca aceştia să se încadreze în mod anatomic pe arcadă. Mai exact, un om are între 28 şi 32 de dinţi, iar în copilărie, atunci când apar dinţii definitivi, aceştia sunt poziţionaţi fără probleme majore pe arcadă, de cele mai multe ori. În momentul în care apar şi măselele de minte, de foarte multe ori, acestea nu mai au loc şi fie nu erup în totalitate, fie cresc într-o poziţie anormală.

„Existenţa molarului de minte, ca şi cea a tuturor dinţilor, este o informaţie codată genetic. La unele persoane molarul de minte nu se formează deloc, iar la altele, deşi se formează, nu erupe pe arcadă. Prezenţa măselelor de minte în dentiţia oamenilor era necesară din cauza tipului de alimentaţie predominant neprocesată. Însă, odată cu evoluţia omului şi, implicit, a tehnologiilor de preparare a alimentelor, nu mai sunt necesare atât de multe unităţi masticatorii”, explică dr. Raluca Drăghici, medic specialist medicină generală şi medic stomatolog.

Se cariază mai uşor

Există situaţii când molarii de minte nu cauzează probleme şi, de aceea, nu este obligatoriu să fie îndepărtaţi, spun specialiştii. Totuşi, din cauza igienei precare din zona respectivă (deoarece sunt poziţionaţi în spate, accesul cu periuţa de dinţi este mai dificil), dar şi pentru că sunt mai puţin mineralizate, măselele de minte se cariază mai uşor decât restul dinţilor.

În plus, acest lucru este favorizat şi de faptul că nu mestecăm cu ele, în schimb se acumulează resturi alimentare între ele şi restul dinţilor, ceea ce duce la acumularea plăcii bacteriene, dificil de îndepărtat.  Potrivit medicului stomatolog Raluca Drăghici, problemele cel mai frecvent întâlnite sunt cauzate de poziţia molarului de minte.

Dacă nu creşte corect şi măseaua cu probleme nu este extrasă, poate afecta dinţii din vecinătate, dar şi vasele sanguine sau nervii din zona respectivă. De asemenea, atunci când molarii de minte erup parţial, pot apărea boli gingivale, iar poziţia celorlalţi dinţi se poate modifica. Acest lucru poate duce la apariţia durerilor la masticaţie şi la înghiţire.

„Dacă erupţia molarului de minte este parţială, poate apărea şi pericoronarita, adică inflamaţia ţesuturilor moi din jurul coroanei dentare a molarului de minte”, explică medicul Raluca Drăghici.  În general, măselele de minte sunt extrase de către un medic specializat în chirurgie dentară, deoarece intervenţia este mai dificilă decât în cazul celorlalte măsele.

În plus, pot apărea complicaţii din cauza poziţiei măselei pe arcadă sau dacă are un număr mai mare de rădăcini. Procedura se face cu anestezie locală, iar pentru a atenua durerile postoperatorii se recomandă analgezice şi aplicarea de comprese reci.

„Molarii de minte sunt predispuşi la apariţia cariilor din cauza igienei deficitare din zona respectivă.”

Raluca Drăghici  medic stomatolog

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.