Connect with us

Hi, what are you looking for?

Utile

Este vremea plantărilor! Pomi fructiferi care se prind uşor și sfaturi utile pentru sădirea lor

plantare-pomi-fructifer

Pomi fructiferi care se prind uşor. Plantarea pomilor fructiferi nu este o treabă uşoară. Pentru ca munca să fie încununată de succes, trebuie să se ţină cont de un set de reguli, indiferent de ce alegem să plantăm. În cazul celor mai multe soiuri de pomi fructiferi, cele mai bune rezultate apar atunci când sunt plantate toamna, în zone în care acest anotimp durează mult, iar iernile nu sunt foarte aspre, pentru că astfel, rădăcinile  se fixează mai bine în pământ.  De asemenea, umiditatea atmosferică şi a solului favorizează prinderea pomilor. Pentru rezultate bune, pomii mai pot fi plantaţi şi primăvara timpuriu, cu condiţia ca pregătirea terenului şi gropile să fie făcute din toamnă, însă, potrivit agrias.ro, plantarea pomilor pe timp de iarnă, când temperatura ajunge la 9 grade Celsius, este mai eficientă.

Printre speciile care pot fi plantate cu succes primăvara, pentru că se prind uşor, se numără alunul, arbuştii fructiferi, caisul, cireşul, vişinul şi părul, continuându-se cu prunul, mărul, gutuiul şi nucul, care pornesc mai târziu în vegetaţie.

Caisul, favorabil doar pentru anumite zone

Caisul, de exemplu, se cultivă mai mult şi se prinde cu uşurinţă în sudul României, dar şi în vest, în zone precum Oradea, Diosig sau Valea lui Mihai. Referitor la potenţialul productiv, caisul rodeşte economic 15-20 de ani dacă este amplasat în zone favorabile. Altoit pe prun şi în condiţiile unei agrotehnici adecvate de cultură, durata sa de viaţă poate fi prelungită cu încă 5-10 ani.

Cireşul, nu va da fructe de calitate dacă nu va fi plantat la distanţă confortabilă de alţi pomi care l-ar putea umbri

Altoiul de cireş trebuie plantat toamna, în septembrie. Pentru a se prinde bine şi uşor, cireşul trebuie plantat în soluri luto-nisipoase, care nu reţin apa în cantităţi mari, de aceea se dezvoltă cel mai bine pe dealuri. Apa în exces, rămasă în sol, va asfixia în timp rădăcinile cireşului. Are nevoie de multă lumină şi nu va da fructe de calitate dacă nu va fi plantat la distanţă confortabilă de alţi pomi care l-ar putea umbri.

Părul,  este sensibil la îngheţurile târzii de primăvară

Părul, spre deosebire de cireş, se adaptează cultivării pe toate tipurile de teren, chiar şi pe cele argiloase, este rezistent la frig, dar sensibil la îngheţurile târzii de primăvară. Se poate planta toamna sau primăvara.

Cum pregătim pomul pentru plantare

Cu câteva zile înainte de plantare, gropile săpate se umplu cu pământ fertil, la care se adaugă îngrăşăminte naturale, precum superfosfat şi sare potasică. Se amestecă bine pământul cu îngrăşăminte, după care se bătătoreşte. Arbustul trebuie să aibă rădăcini sănătoase, fără răni sau despicături. Apoi se efectuează o lucrare specifică numită fasonat. Aceasta constă în scurtarea rădăcinii principale, astfel încât aceasta să măsoare, în final, 20-25 cm, şi scurtarea ramificaţiilor ei la 10-15 cm lungime.

Este foarte important ca pomii să se plateze la adâncimea pe care au avut-o în pepinieră

În cazul pomilor altoiţi pe portaltoi vegetativi, punctul de altoire nu trebuie să vină în contact cu solul, deoarece poate să apară pericolul emiterii de rădăcini din altoi şi trecerea pe rădăcini proprii, crescând mult mai viguroşi şi, obţinându-se o plantaţie neuniformă din punct de vedere al vigorii.   După acoperirea rădăcinilor cu pământ, acesta se tasează de două ori: prima dată după ce se acoperă toate rădăcinile cu un strat de sol gros de 3-4 cm, iar a doua oară, după ce se umple complet groapa.

În urma tasării pământului, coletul pomului va trebui să se afle la nivelul solului. La plantarea de toamnă, în jurul pomului se face un muşuroi, înalt de 20-30 cm şi larg la bază de 50-60 cm. Acest muşuroi menţine umezeala în zona sistemului radicular şi îl apără de ger.  În cazul în care pomul este plantat primăvara, în jurul pomului se face un şanţ, în care se toarnă una sau două găleţi cu apă. În ziua următoare sau peste două zile, după ce pământul udat se zvântă, ligheanul se acoperă cu pământ mărunt, pentru a reduce evaporarea apei din sol.

Articol relatat de portalul Agrointel.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.