Există sub gheața Antarcticii, dar nimeni nu i-a văzut !

foto: io9.com

Desi exista pe Terra de 100 de milioane de ani, nimeni nu i-a vazut si nu i-a cercetat.

In estul Antarcticii exista munti care ajung la inaltimi ametitoare ascunsi sub gheata la adancimi de pana la 600 de metri. Muntii Gamburtsev au peste 800 de kilomeri lungime si 2.700 de metri inaltime, ceea ce ii face sa fie asemanatori Alpilor. Dar nimeni nu a vazut vreodata acesti munti, pentru ca ei sunt situati sub stratul de gheata al Antarcticii, potrivit io9.

De cand au fost descoperiti muntii au fost prea putine expeditii din cauza zonei izolate, dar foarte multe speculatii pe marginea lor. In urma analizei detaliate a zonei cu ajutorul imaginilor radar si datelor colectate live s-a descoperit ca exista si vai adanci create de rauri, tone de varfuri muntoase si lacuri lichide la 1.6 kilometri sub gheata.

Muntii nu s-au format vulcanic, insa originea lor este incerta. Desi sunt de mai bine de 100 de milioane de ani acolo, muntii arata de parca s-ar fi format ieri. Procesul de eroziune foarte lent este cel care creeaza aceasta impresie ciudata de tinerete a rocii.

Cum se poate ca un lant muntos de asemenea dimensiuni uriase sa fie ingropat sub zapada si gheata, o mantie de grosime intre 600 de metri si 1,6 kilometri?

„Nu este o intrebare cu un raspuns usor. Avem o multime de probe de roci de pe Luna si alte obiecte din cosmos si totusi nu avem nicio mostra de pe un munte de pe planeta noastra”, a spus geofizicianul Robin Bell.

Potrivit cercetatorilor, muntii s-au format acum 100 de milioane de ani, in timpul coliziunii masive a continentelor. Fasia de gheata din estul Antarcticii s-a constituit in urma cu 34 de milioane de ani si a acoperit complet muntii Gamburtsev, facandu-i complet ascunsi de restul lumii.

surse:

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *