Fenomene STRANII ale minții: 10 tipuri de Deja Vu

sursa foto: feminis.ro
Mintea umana este un fenomen extraordinar – sunt atat de multe lucruri legate de ea care raman inca un mister. Desi stiinta poate descrie fenomenele stranii, ea nu le poate demonstra originile.
Multi dintre noi suntem familiarizati cu unul sau doua elemente din urmatoarea lista, oferita de Listverse, dar cele mai multe raman un mister in afara specialistilor in psihologie. Urmeaza o lista ale celor mai ciudate fenomene ale mintii.
Deja Vu
Deja vu apare atunci cand esti sigur ca ai mai experimentat sau vazut o situatie noua – ai senzatia ca s-a mai intamplat, iar acum se repeta. Eperienta este insotita de obicei de o senzatie puternica de familiar. Experienta „anterioara” este de obicei atribuita unui vis, dar cateodata chiar ti se pare ca avut loc, intr-un trecut mai apropiat sau mai indepartat.
Deja Vecu
Deja Vecu este ceea ce multe persoane experimenteaza atunci cand cred ca au un deja vu. Daca la deja vu crezi ca intamplarea a mai avut loc, atunci cand vine vorba de deja vecu detaliile sunt mult mai bine definite – se recunosc chiar mirosuri si sunete. Putem chiar sa ne dam seama de ceea ce urmeaza sa se intample.
Deja Visite
Deja Visite este o experienta mai rar intalnita si implica o cunoastere amanuntita a unui loc nou. De exemplu, ti se poate intampla sa te descurci intr-un oras nou sau sa cunosti un peisaj, desi nu ai mai fost niciodata acolo.
Deja Visite se construieste in raport cu spatiul, in timp ce deja vecu are legatura cu momentul in timp.
Deja Senti
Deja senti apare in momentul cand ai senzatia ca ai mai simtit deja ceva. Este un fenomen exclusiv mental si adeseori ramane in memorie.
Jamais vu
Jamais Vu descrie o situatie familiara care nu este cunoscuta. Este considerat drept opusul lui deja vu. Observatorul nu recunoaste o situatie desi stie ca ar trebui. Poate fi exemplificat prin momentele in care nu recunoastem o persoana, un cuvant sau un loc.
Presque Vu
Presque vu este similar cu senzatia de „imi sta pe varful limbii” – un sentiment puternic ca se apropie o revelatie, desi aceasta nu apare aproape niciodata. Termenul poate fi tradus prin „aproape vazut” si poate fi foarte dezorientant.
L’esprit de l’escalier
L’esprit de l’escalier intervine atunci cand iti vine ideea unei replici geniale, dar deja este prea tarziu. Termenul german „treppenwitz” este folosit pentru a descrie acelasi fenomen, care este de obicei acompaniat de regretul ca nu ai putut sa vorbesti atunci cand a trebuit.
Capgras
Iluzia Capgras apare atunci cand o persoana crede ca un prieten apropiat sau un membru al familiei a fost inlocuit cu un impostor. Ar putea avea legatura cu povestile din folclor care vorbesc despre copii furati si inlocuiti de creaturi mitice, dar si cu „ideile” moderne, cu extraterestrii care iau in stapanire corpurile noastre, din motive necunoscute. Iluzia este mai des intalnita la persoane care sufera de schizofrenie, dar poate aparea si in alte situatii.
Fegoli
Iluzia Fregoli este un fenomen rar care face o persoana sa creada ca mai multi oameni sunt de fapt unul singur, care apare in mai multe ipostaze, deghizat. Este asociat de obicei cu paranoia si cu credinta ca aceasta persoana persecuta.
Afectiunea si-a primit numele de la actorul italian Leopoldo Fregoli, recunoscut pentru faptul ca putea sa isi schimbe rapid infatisarea in timp ce juca pe scena.
Prosopagnosia
Prosopagnosia este fenomenul care determina o persoana sa nu poata recunoaste chipuri sau obiecte familiare. Cei care sufera de aceasta afectiune se pot folosi, de obicei, de celelalte simturi pentru a putea recunoaste cunoscutii – parfum, aranjarea parului, sunetul vocii. Un caz clasic a fost prezentat in cartea „Barbatul care si-a confundat sotia cu o palarie” (1998).
sursa: ziare.com