[FOTO] Înfiorător! Moartea poate adopta mai multe chipuri! Unul dintre acestea a fost și „agentul orange”

agentorange

In cartile de istorie scrie ca Razboiul din Vietnam a luat sfarsit in 1975. Insa, pentru vietnamezii care au intrat in contact cu asa-numitul Agent Orange, lupta continua, inclusiv astazi.

Mostenirea letala pe care a lasat-o armata americana in Vietnam – prin imprastierea Agentului Orange si a altor substante defoliante, in timpul razboiului – a inceput sa se simta de abia de cateva decenii: foarte multi din cei care au fost expusi atunci dioxinelor sufera astazi de efecte devastatoare, avand sanatatea subreda si nascand copii cu malformatii.

avion

In timpul Razboiului din Vietnam, armata Statelor Unite ale Americii a imprastiat cu generozitate circa 77.000.000 de litri de defolianti chimici in Sudul Vietnamului. Scopul era acela de a reduce jungla deasa, defolierea provocand in mod accelerat uscarea si caderea frunzelor, astfel incat guerrillele comuniste sa nu aiba unde sa se ascunda si sa ramana fara hrana naturala. In acea vreme, guvernul american asigura cu gura mare toata lumea ca aceste substante chimice sunt 100% inofensive pentru oameni. In realitate, erbicidele contineau una dintre cele mai virulente otravuri pentru om – o dioxina denumita TCCD.

vegetatie distrusa

La ani de zile dupa incheierea razboiului, studiile au inceput sa dezvaluie adevaratele efecte pe care Agentul Orange l-a avut asupra oamenilor: 4,8 milioane de vietnamezi au fost expusi dioxinei; 400.000 dintre ei au murit din cauza contaminarii; 500.000 de copii cu malformatii au fost nascuti din parinti expusi.

efect2

Astazi, 5 din 100 de copii vietnamezi sunt nascuti cu defecte fizice sau mentale. In 2003, S.U.A. au recunoscut implicit efectele devastatoare ale razboiului chimic, U.S. Department of Veterans Affairs incepand sa acorde compensatii mamelor vietnameze pentru fiecare copil nascut cu una sau mai multe dintre cele 18 malformatii pe care le provoaca dioxina.

efecte1

sursa: descopera.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *