Connect with us

Hi, what are you looking for?

diverse

(Foto) Patul de pe sobă, soluția bunicilor noștri pentru vremurile geroase

Sarcina caloriferului care ne ţine cald iarnă de iarnă, o avea acum un secol în urmă – soba. Aceasta nu doar că încălzea locuinţa pe timp de iarnă, ci era folosită şi ca şi „aragaz” pentru prepararea mâncării şi ca şi cuptor pentru pâine, cozonaci şi plăcinte, dar şi ca şi pat. 

Potrivit etnologului din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud Mihaela Bolog, sobele cu pat au dispărut acum 50 de ani, când a început procesul de modernizare, iar oamenii fie s-au mutat la oraş, fie au avut acces la mobilă mai variată şi au renunţat la sobele din cărămidă şi lut cu pat, scrie romania-misterioasa.blogspot.rs.

Soba cu pat a fost folosită cu succes preţ de secole, nefiind casă la ţară sau la oraş care să nu aibă aşa ceva. Până şi capetele încoronate aveau o sobă cu pat sau cu „laiţă”, o băncuţă mică amenajată la doi paşi de foc, unde nobilii puteau sta la taclale.  Privilegiaţii care aveau parte de acest pat călduros erau în special copiii şi bătrânii.

„Această sobă era folosită o parte pentru a prepara mâncarea, alta pentru cuptor, iar deasupra cuptorului era amenajat un spaţiu, unde era întinsă o pătură şi dormeau copiii, în special. Părinţii îmi spuneau că din cauza spaţiului îngust acolo erau culcaţi mai mult copiii. Se urcau pe un scăunel pentru a putea ajunge acolo”, povesteşte Iosif Ciunterei, un student la etnologie, pasionat de viaţa de la ţară, ai cărui părinţi au avut în casă o sobă cu pat în copilărie.

Înteriorul sobelor era realizat din cărămidă nearsă, iar pe exterior aceasta era dată cu lut şi mai apoi zugrăvită.  Pentru a reîmprospăta aerul şi pentru a curăţa pereţii de fumul depus, ţăranii erau nevoiţi să zugrăvească încăperile an de an, după trecerea iernii. Tot atunci erau cârpite şi sobele cu lut, unde acesta se fisurase pe timpul iernii şi erau sugrăvite.

„Femeile „lutuiau” soba, adică o dădeau cu lut atunci când se crepa. După care, aceasta era zugrăvită în alb, pentru a arăta mai bine. Aceste sobe erau făcute de meşteri, care cunoşteau procedeele. În fiecare sat existau meşteri „sobari”. Tot ei ştiau ce lut trebuie folosit.

Cred că doar saşii de la oraş aveau sobe din teracotă, în rest, cam toată lumea avea aceste sobe din lut”, explică etnologul Mihaela Balog. Astfel de exemplare, cu sobă cu pat şi cu laiţă pot fi întâlnite până şi în Castelul Bran, semn că confortul adus de sursa de căldură era preferat şi de capetele încoronate.

Sursa foto: adelaparvu.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sănătate

Mierea și oțetul de mere sunt 2 produse naturale, care te ajută să îți echilibrezi ph-ul și pornește sistemul defensiv al organismului.  Aceste 2...

Sănătate

Toată lumea știe că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar există și o predispoziție genetică pentru această boală. Află care...

Sănătate

Sa te lasi de fumat este una dintre cele mai mari incercari pentru impatimitii acestui viciu. O reteta naturala te face sa uiti de...

Sănătate

Caisele uscate sunt adevarate bombe de substante nutritive. Ele au efecte benefice asupra muschiului cardiac datorita prezentei de potasiu. Mai mult decat atat, ele...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.