Frații Wright sau Traian Vuia? Americanii au decolat mai devreme, se pare, dar au fost catapultați

foto: www.ctie.monash.edu.au

     Avionul construit de Traian Vuia

Multi ii contesta drepturile primului zbor cu un aparat mai greu decat aerul,decolat cu mijloace proprii de bord si dotat cu tren de aterizare.  Treaba lor. Fratii Wright au decolat mai devreme, se pare, dar au fost catapultati, nu au decolat cu mijloace proprii de bord.

Dar discutindu-se daca Traian Vuia(TV) a fost primul sau nu, se uita de alte prioritati aviatice ale romanului si avionului sau.
In primul rand, e de observat ca TV a a studiat indelung experientele lui Otto Lilienthal (neamt). Adaugand si propriile experiente in privinta zborului fara motor, a reusit sa calculeze suprafata portanta necesara ridicarii automobilului-aeroplan.

Motoarele epocii nu-l satisfaceau. la sfatul lui Victor Tatin, a cautat sa inventeze un motor usor, cu putere mare (pentru acea vreme).  Pentru ca prietenul sau francez, esuase in incercarile sale datorita motoarelor epocii. Grele si de putere mica.

Atuul lui Traian Vuia a fost elicea, calculata special de Tatin. Proiectul acestuia avea sa utilizeze la capacitatea maxima puterea motorului si sa transforme visul in realitate.  Fratii Wright au  avut probleme tocmai datorita elicei, care era rudimentara. Improvizata. (Si un motor de doar 12 cai putere; Vuia reusea pe motorul propriu 20. Dar -din pacate- nu pentru mult timp.)

Un lucru mai putin cunoscut -sau popularizat-: finantarea lui Vuia a fost asigurata tot de romani (din Transilvania), care l-au ajutat sa-si construiasca proiectul.
Deci, din nou avem de-a face cu o larga colaborare: experienta germana, franceza si romana, inginer francez(elicea)-inginer roman (motor, suprafata portanta, tren aterizare, suprafete comanda), capital romanesc.
Veti spune ca am terminat cu elogiile. Nu.

Lucrul cel mai important la experimentele TV (pentru ca dupa zborul inaugural, din 6 martie 1906, Vuia a mai avut peste 50 -sau 60, am uitat cifra exacta- de alte zboruri, pina la zborul lui Santos Dumond) a fost publicarea lor. Traian Vuia a publicat, in revistele aeronautice ale vremii, toate experientele si a creat -practic- primul curs de pilotaj. Nu este doar inventator etc. Este si primul care preda pilotajul si arta construirii avioanelor. GRATUIT.  In felul asta se diferentiaza si de americanii ce initial nu au publicat nimic despre zborurile lor (practic, mai nimeni  nu stia in 1905-1906 de zborul lor) si de europenii ce vor urma, si care isi vor pazi cu strasnicie secretele.

De ce romanii nu-l cunosc si elogiaza suficient?

foto: sciencelearn.org.nz  

      Aparatul de zbor aparținând fraților Wright

sursa: necenzuratmm.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *