Gelul se solidifică în numai 44 de secunde, încălzit de temperatura corpului. Cercetătorii de la Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni Iași au muncit aproape șapte ani la crearea lui. Folosirea lui ar revoluţiona chirurgia cardiacă.
Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”’ Iași:„ Gândiți-vă la un infarct minor unde ruptura țesutului miocardic nu este foarte mare. În loc să facem o operație putem să utilizăm acest hidrogel pe care-l putem injecta pentru că el este fluid”.
În numai patru săptămâni, gelul permite formarea unui țesut nou, iar produsul sintetic se resoarbe în totalitate. Testele făcute pe şobolani au demonstrat calităţile lui. Specialişitii spun că inima rozătoarelor este printre cele mai apropiate de cea umană şi de aceea folosesc animalele la teste.
„Aici vedeți foarte bine cum s-a făcut cu gel injecția în inimă. Aici se observă foarte bine că s-a format, uitați aceasta care este cu albastru, s-a format colagen, deci s-a format țesut sănătos”, arată unul dintre inventatoriii gelului.
Nu doar cardiologii sunt încântaţi de descoperire. La fel şi chirurgii plasticieni.
Lucian Popa, chirurg plastician: „Pentru arsurile mari, capacitatea de regenerare este afectată de arsură și de oboseala pe care o induce asupra întregului organism”.
Drumul până în sălile de operaţii este lung. Cercetarea trebuie să fie brevetată de Biroul European de Patente.
După aceea urmează mai multe teste pe animale şi dacă nu apar reacţii adverse poate fi admistrat şi oamenilor, în procesul de cercetare. Institutul nu are însă bani, aşa că acum caută investitori care să îi ajute să îl breveteze.
sursa: digi24.ro

Cornelia
4 ianuarie 2017 at 5:42
Fara teste pe animale