O echipă de cercetători canadieni a publicat recent un raport în care se arată că anumite medicamente cum ar fi cele anti-colesterol precum atorvastatin, lovastatin şi simvastatin şi alte medicamente anti-cancer şi pentru afecţiuni cardiace, au efecte adverse puternice atunci când pacienţii consumă grapefruit în timpul administrării lor.
Cauza ar fi un grup de substanţe chimice conţinute de grapefruit, care blochează o enzimă responsabilă cu descompunerea respectivelor medicamente.
Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, explică farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetări Medicale Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substanţe se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo.
Furanocumarinele se ataşează – şi astfel o fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme.
Sursa: Descoperă.ro
