foto: The Telegraph

India este o ţară mare în Asia de Sud, situându-se pe locul al șaptelea în lume ca teritoriu, numărul populaţiei aceastei ţari fiind întrecut numai de China. În 1947, după ce India nu a mai fost colonie britanică, a început să prospere. Până spre sfârşitul secolului al XX-le a devenit una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume. Ciudat este că, deşi India a obținut rezultate excelente economic vorbind, ocupând locul al patrulea în lume după paritatea forţei de cumpărare, nivelul ridicat al sărăciei şi analfabetismul rămân printre cele mai importante probleme ale acestui stat.

India este uriașă. Nu ar ajunge nici o viaţă întreagă să-i vizitezi toate cotloanele. India este continentul mistic, misterios şi exotic! India inseamnă bogăția culorilor, a mirodeniilor cu mirosurile lor specifice, cântece bizare, visare, magie, construcții antice, femeile cu Šariš umblând într-un mediu uban extrem de tehnologizat şi stridentul decalaj dintre bogaţi şi săraci.

Oameni de religii dintre cele mai diverse populează acest continent. Religii de la începutul timpurilor, precum: hinduismul, budismul, jainismul coabitează cu religiile apărute în primul mileniu al erei noastre: zoroastrismul, iudaismul, creştinismul şi islamul. Indienii respectă vechile tradiţii culturale şi asimilează obiceiuri noi. Acolo, valori precum onoarea familiei, apartenenţa de castă şi îmbrăcămintea tradiţională sunt valori sacre.

1. Lacul Scheleților – Lacul Roopkund, Chamoli, Uttarakhand

india

Este vorba despre un lac înghețat plin de sute de schelete împrăștiate pe lungimea sa. Această apă mai este cunoscută și sub numele de Lacul Scheleților sau Lacul Roopkund. El este situat la aproximativ 16500 de metri deasupra nivelului mării, în zona cea mai nelocuibilă din Himalaya.

Scheletii au fost găsiți în 1942, când un pădurar britanic le-a văzut plutind de-a lungul marginilor lacului. Fusese o vară toridă care topise aproape toata gheața din acel lac. Era evident că acolo avuseseră loc întâmplări terifiante…

În primă fază s-a speculat că acele oseminte sunt rămășițele soldaților japonezi uciși în război. Dar, în 2004, s-a descoperit că scheletele datează din anul 850 d.Hr. Deci ce ar fi putut cauza o astfel de moarte masivă a sute de oameni la un moment dat? O legendă spune că o Zeiță s-a înfuriat dn cauză că altarul său montan ar fi fost pângărit. Așa că ea a trimis moartea asupra oamenilor prin provocarea unei grindine care a fost descrisă ca fiind „grea ca bilele de fier„. Scheletele pot fi văzute și astăzi, în verile când gheața se topește.

2. Sinuciderile în masă ale păsărilor – Jatinga, Assam

india

Ați observat că de obicei lumea tinde să spună că ceva e păcat, deoarece acel lucru pare pe dos, pare potrivnic ordinii naturale. De exemplu sinuciderea este privită ca un păcat, deoarece oamenii spun: „uitați-vă în jur – animalele lăsate de Dumnezeu nu se sinucid!„. Și prejudecățile legate de homosexualitate funcționează pe același calapod. Dar știința a dovedit că există acte de homosexualitate în lumea animală, și la fel stau lucrurile și cu sinuciderile.

Într-un mic sat situat în Assam, un stat din nord-estul Indiei, apare un fenomen bizar. Între lunile septembrie și noiembrie ale fiecărui an, satul Jatinga este martor la o sinucidere în masă a păsărilor. Sute de păsări migratoare și locale coboară din cer între orele 19.00 și 22.00, zboară cu viteză maximă provocându-și moartea prin izbirea de clădiri și copaci.

Misterul acestor sinucideri colective nu a fost elucidat. Sătenii cred că aceasta este o lucrare a unor spirite malefice care bântuie zona. Întrucât acele specii de păsări nu sunt predispuse la suicid, nimeni nu a putut să ofere o explicație clară despre motivul pentru care se întâmplă asta fix în timpul lunilor de muson și chiar la acele ore fixe de noapte. Fenomenul a făcut cu siguranță din satul Jatinga o destinație înfiorătoare iar misterul nu și-a găsit o explicație nici până azi.

3. Luminile Fantomă din Aleya – Bengalul de Vest

india

Dacă se întâmplă să călătoriți în mlaștinile din Bengal, s-ar putea să experimentați un fenomen înfiorător și inexplicabil – „The Aleya Ghost Lights” (Luminile Fantomă din Aleya). Se spune că aceste lumini misterioase atrag călatorii neștiutori către pieire. Luminile care plutesc în întuneric bântuie mlaștinile din Bengal de o bună bucată de vreme.

Luminile fantomelor Aleya aparțin unui grup de fantome luminoase cunoscute și sub numele de „will-o’-the-wisps„. Sunt ca niște fenomene „orbs” strălucitoare care plutesc deasupra mlaștii, atrăgând călători îndepărtați.

Conform legendelor locale, aceste fantome sunt sufletele pescarilor care au murit accidental în zonă, iar oricine se apropie de ele, fie moare, fie înnebunește. Astfel de lumini au fost observate și în alte părți ale lumii. De exemplu, în Letonia, Estonia, Lituania, Finlanda, Romania etc. Se crede că aceste lumini marchează de fapt locațiile unor comori ascunse.

4. Cei Nouă Bărbați necunoscuți

india

Cei Nouă Bărbați necunoscuți sunt în India ceea ce ar fi Illuminati pentru lumea occidentală, dar peste ei domneste o aura și mai mare de mister. Conform legendei, această puternică societate secretă a fost fondată de împăratul Asoka în 273 î.Hr., după o bătălie sângeroasă în Kalinga, în care a ucis 100.000 de oameni. Totuși, trupurile celor uciși l-ar fi adus pe împărat într-o stare de suferință și groază față de război ce l-au determinat să se convertească la budism.

Scopul celor Nouă Bărbați a fost acela de a ține ascunse armele și metodele de distrugere în masă de oamenii răi și neștiutori. De asemenea ei lansau în lume cunoștințe benefice și necesare care aduc beneficii omenirii. Se presupune că fiecare dintre cei Nouă Bărbați este responsabil pentru păstrarea a câte unei cărți care se ocupă de ramuri ale cunoștințelor potențial periculoase. Cărțile sunt cunoscute pentru abordarea următoarelor subiecte: „Propagandă și război psihologic”, „Fiziologie”, „Microbiologie”,”Alchimie„, „Comunicare”, „Gravitație”, „Cosmologie”, „Lumină” și „Sociologie”. Unii oameni cred că Cei Nouă Bărbați necunoscuți există până în ziua de azi.

5. Satul blestemat din Kuldhara – lângă Jaiselmer, Rajasthan

india

La aproximativ 15 km la vest de Jaisalmer, un oraș din vestul Rajasthanului, se află ruinele unui sat numit Kuldhara. Timp de peste 500 de ani, acest sat a fost populat de aproximativ 1.500 de locuitori. Într-o noapte, ei au dispărut. Nici nu au murit, nici nu au fost răpiți – au plecat pur și simplu. Motivul evacuării lor bruște se pierde în timp. Unii spun că un ministru rău ar fi pus ochii pe fiica șefului satului și a decis să se căsătorească cu ea. El chiar a trimis șefului un ultimatum legat de căsătorie, după care a amenințat că va intra cu forța în sat și îi va răpi fiica.

Se crede că toți șefii din 84 de sate s-au întâlnit într-o seară și, de dragul mândriei și onoarei, au decis să abandoneze satele în întunericul nopții. Nimeni nu știe unde au mers, dar au blestemat zona, astfel încât nimeni să nu mai poată trăi acolo vreodată. Desigur, unii oameni au încercat să preia satul abandonat deoarece avea toate condițiile. Potrivit legendei, toți cei care au încercat asta au murit printr-o moarte brutală. Unii dintre cei care au murit acolo se spune că bântuie încă satul, potrivit anchetatorilor paranormali care au experimentat niște evenimente foarte ciudate în acel loc. Nu știm cât e legendă și cât e adevăr, însă zona s-a ales cu o reputație înfricoșătoare. Ea rămâne pustie până în ziua de azi și nimeni nu mai ia în considerare posibilitatea de a o repopula.

6. Satul Gemeni – Kodinhi, Kerala

india

Într-un sat din apropierea districtului Mallapuram din Kerala există un mister. Nu vă fie cu supărare, dar de data aceasta nu este un mister înfricoșător. Este un mister pe care ochii unui turist nu au cum să-l rateze. Kodinhi este renumit pentru faptul că în populația de acolo predomină gemenii. Într-o populație de aproximativ 2000 de săteni, se spune că există 350 de perechi de gemeni idenitici! Și mai bizar încă, e faptul că numărul de gemeni crește în mod considerabil de la an la an.

Gemenii sunt rari într-o țară ca India. În medie, din fiecare 1000 de nașteri indiene, fiecare a patra naștere dă gemeni. Dar în Kodinhi, acest număr este de 45 la 1000 de nașteri! Doctorii din întreaga lume sunt complet încurcați de acest fenomen și presupun fie că este implicat un factor ereditar necunoscut, fie poate fi ceva în hrana pe care o consumă. Oricum, satul de gemeni rămâne unul dintre cele mai ciudate mistere din India.

7. Ploaia misterioasă de culoare roșie – Idukki, Kerala

india

Idukki experimentează un fenomen unic, inexplicabil, cunoscut sub numele de Ploaia Roșie. Ploaia roșie a cazut din abundență în statul sudic Kerala în 2001, între 25 iulie și 23 septembrie, colorând hainele oamenilor cu o nuanță similară celei a sângelui. Potrivit localnicilor, ploaia aceea a fost însoțită de tunete puternice și de un fulger orbitor, din arbori căzând mănunchiuri întregi de frunze cenușii, parcă arse.

Prima ploaie roșie din Idukki datează din 1818. De atunci, regiunea, cunoscută și sub denumirea de „regiunea roșie„, a asistat în permanență la acest fenomen. În hinduism se crede că ploaia roșie este mânia zeilor revărsată asupra păcătoșilor. Unii cred că uciderea nevinovaților duce la ploaie roșie. Mulți oameni de știință au propus o posibilă explicație a fenomenului. Unii spun că ploaia conține microorganisme care au fost responsabile de originea vieții pe pământ. Alții sugerează o activitate extraterestră. Oricare ar fi explicația, culoarea roșie a ploii este un prilej de frică printre săteni, iar misterul ei este încă de nerezolvat.

8. Bubuitura din Jodhpur – Jodhpur, Rajasthan

india

La 18 decembrie 2012, oamenii din Jodhpur au fost treziți de o bubuitură asurzitoare. Zgomotul a părut a fi al unui avion supersonic care se prăbușea, sau ca o explozie mortală. Evident că oamenii, s-au speriat de această bubuitură și au început să cerceteze cauza. Dar în acea zi nu au existat avioane care să zboare peste mare, iar în zonă nu a fost semnalată nici o explozie. Așa că sursa „Bubuiturii din Jodhpur” a devenit un mister.

Foarte ciudat, însă bubuituri similare inexplicabile au fost raportate în diferite părți ale lumii pe parcursul întregii luni. Aceste bubuieli au fost prezente timp de câteva săptămâni și uneori au fost însoțite de lumini verzi, ciudate. Geologii au fost confuzi, deoarece aceste zgomote nu veneau de la testarea avioanelor noi ale Forțelor Aeriene și nu au mai fost întâlnite până atunci. Deci, ce a cauzat aceste bubuituri? Bubuiturile au fost conectate cumva între ele? A fost o nouă armă ciudată testată în secret sau o activitate extraterestră? Misterul rămâne nesoluționat.

9. Baza OZN de la Kongka La Pass în Himalaya, Ladakh, J & K

india

Considerat a fi unul dintre locurile cele mai inaccesibile din lume, Konga La Pass, situat în muntii Himalaya, este un loc de frontieră, disputat de India și China. Aici, în 1962, cele două țări au avut un conflict armat. De atunci, India și China au ajuns la acord conform căruia nici una dintre cele două țări nu patrulează zona, dar o supraveghează de la distanță. Ca atare, zona este mai mult sau mai puțin un loc al nimanui. Poate, de aceea, acest loc este considerat a fi o bază secreta a OZN-urilor.

Locul a înregistrat în trecut numeroase relatari despre OZN-uri, iar după opinia unora, această zona are o serie de construcții subterane pe care OZN-urile le-au ales ca bază de operare. Mulți localnici și călători pretind că au văzut OZN-uri care se ridică de la baza subterană și coboară înapoi după ce își încheie misterioasele lor misiuni.

Mulți cred că atât guvernul indian, cât și cel chinez sunt conștienți de activitatea extraterestră și de bazele OZN din zonă și chiar cooperează cu extratereștrii. În 2006, Google Earth a venit cu imagini care au deranjat lumea. Imaginile au arătat că zona înconjurătoare are clădiri ce par foarte asemănătoare cu o baza militară. Indiferent ce este acolo constituie un mister inexplicabil până în prezent.

10. Bhoot Billi

india

Bhoot Billi sau „Pisica Fantomă” este un monstru misterios care teroriza anumite părți ale Indiei, în special în zonele de lângă Pune, Maharashtra. Este o specie ciudata, apartinand criptobiologiei si este descrisa ca un hibrid între o pisică, un câine și un mangusta. Bhoot Billi este capabil să sară pe distante uriase și chiar se spune ca a sărit, cel puțin o dată, într-un copac, să scape de acei oameni care au încercat să-l prindă. Ea a fost descrisă a fi ca o felina uriașă și feroce. Despre mărimea ei se spune că este „mai mică decât un leu, dar mai mare decât o hienă„.

Au fost multe raportari ale fiarei, iar localnicii sunt siguri că este un monstru. Indiferent ce este, India a fost martora multor aparitii de animale stranii în trecut, de plida cum a fost faimosul Om-Maimuță din Delhi. Dar experții cred că India are o istorie de supra-reacție și exagerare cand raporteaza asemenea lucruri, iar specialistii cred că la mijloc nu este mai mult decât o mică pisică civet (pisica indoneziana) și o mulțime de imaginație.

11. Dealul Magnetic – Ladakh, Jammu și Kashmir

india

Situat la aproximativ 11000 de metri deasupra nivelului mării, în statul Jammu și Kashmir, Ladakh este un loc mistic și absolut uimitor, care trebuie vizitat măcar o dată în viața. Dintre cele câteva locuri încântătoare din Ladakh, unul este deosebit de interesant: Dealul Magnetic. Este o mică întindere de drum situată la aproximativ 30 km de Leh pe drum spre Kargil. Această parte particulară a autostrăzii Srinagar-Leh poate fi văzută în mod clar în sus. Dar dacă stați la locul potrivit și opriți motorul, veți vedea că mașina se va mișca încet de una singură și că poate merge cu o viteză de până la 20 km/oră.

Se vorbește că odată, pe această porțiune de drum, exista o cărare care ducea direct în rai. Cei care se dovedeau vrednici erau direcționați automat pe această cărare, în timp ce restul nu poate găsi drumul oricât de mult ar încerca.

Experții cred că Dealul Magnetic este doar o iluzie optică în care o pantă ușor înclinată pare a fi o pantă ascendentă datorită unui orizont obstrucționat. Oricare ar fi explicatia, cert e că zona atrage mii de turiști care vin aici doar pentru a experimenta fenomenul.

12. Ființele nemuritoare din Himalaya

india

Se spune despre Gyanganj că este un cămin al nemuritorilor ascuns într-o vale din Himalaya. Spuneți-i dacă vreți, Shambala, Shangri-La sau Siddhashram. Credincioșii locului spun că din acest regat ceresc se modelează destinul omenirii. Despre Gyanganj se crede în genere, a fi doar o veche poveste indo-tibetană despre un regat de ființe misterioase nemuritoare, ascunse de lume, dar care posedă puterea de a o influența în diferite moduri subtile atunci când este nevoie. Se spune că așa-numitul oraș este bine camuflat și că există într-o realitate paralelă complet diferită, pentru a-l proteja de cartografierea modernă și de sateliți.

Cu toate acestea, conform legendelor, yetis sau ființele iluminate din Himalaya care locuiesc în această regiune misterioasă sunt cunoscute pentru faptul că din când în când permite câte unui vizitator să pătrundă acolo și să se împărtășească din înțelepciunea și spiritul lor ei. Există numeroase legende despre regii și sadhii care au pretins că i-au întâlnit pe acești nemuritori iluminați și că ei le-au furnizat o cunoaștere secretă.

13. Fortul bântuit – Bhangarh, Rajasthan

india

Fortul abandonat din Bhangarh, situat în Rajasthan, este considerat a fi unul dintre cele mai bântuite locuri de pe Pământ. Zona este atat de terifiantă încât Instituția de Supraveghere Arheologică din India a pus un semn la intrarea în fort, interzicând oamenilor să intre după apus de soare. Locuitorii de acolo au fost nevoiți să-și mute întregul oraș în afara limitelor fortului din cauza presupuselor bântuiri. Legenda spune că orașul Bhangarh a fost blestemat de un om sfânt pe nume Baba Balnath. El a dat permisiunea pentru construcția orașului, atât timp cât înălțimile clădirilor vor arunca o umbră asupra casei sale. Se spune că un tânăr prinț a facut din greșeală o asemenea clădire, iar asta l-a determinat pe Baba Balnath să blesteme întregul oraș. Mulți cred că el este încă îngropat acolo.

O altă legendă spune că unui vrăjitor numit Singhiya i-a picat cu tronc prințesa din Bhangarh, Ratnavati. Pentru a o face să se îndrăgostească de el, vrăjitorul a legat cu farmece un parfum care a fost cumpărat de servitoarele prințesei, astfel încât, dacă ea s-ar fi dat cu el, ar fi devenit pentru totdeauna a vrăjitorului. Dar Ratnavati a aflat de cele uneltite de vrăjitor și i-a stricat planurile. Total înfuriat, vrăjitorul a blestemat întreg orașul Bhangarh, iar mulți localnici susțin că fantoma lui încă râde în orașul nenorocit. Unii localnici cred că Prințesa Ratnavati s-a reîncarnat într-un nou corp și Fortul Bhangarh îi așteaptă întoarcerea, pentru că numai ea poate pune capăt blestemului.

Oricare ar fi adevărul din spatele legendei, bântuirea este cu siguranță reală și se zvonește că mulți oameni care au intrat în fortăreață după întuneric nu s-au mai întors. Cu toate acestea, raportarea constantă a viziunilor cu fantome a urcat fortul în topul celor mai bântuite locuri din India și atrage mulți turiști care doresc să experimenteze senzații tari.

14. Butterbul-ul lui Krishna – Mahabalipuram, Tamil Nadu

india

Kishinev Butterball se află în Mahabalipuram, în orașul Tamil Nadu, care este celebru pentru sculpturile sale în piatră. Butterbul-ul este o rocă uriașă de aproximativ 5 metri în diametru, așezată cu atenție pe o pantă netedă. Dar aici este partea interesantă. Aparent, panta este mult prea alunecoasă. Atât de mult încât copiii locului o folosesc ca pe un tobogan natural. Cu toate acestea, stânca gigantică nu se mișcă, fapt care sfidează toate legile fizicii. Stânca este o atracție turistică populară și mulți vizitatori pot fi văzuți făcand fotografii în care păreau să sprijine piatra ca niște adevărați coloși. Nu se știe care este cauza pentru care această roca nu se clintește.

15. Cazul curios al pietrei care levitează – Shivapur, Maharashtra

india

La 160 km est de Mumbai, se află un castel numit Shivapur, care întruchipează altarul lui Hazrat Qamar Ali. Acesta găzduiește o piatră bizară care levitează. Potrivit legendei, acum 800 de ani, în locul altarului a fost o sală de gimnastică. Un sufit numit Qamar Ali s-a născut într-o familie de musulmani de clasă mijlocie. Toți bărbații din această familie aveau o masă musculară imensă și răzbăteau în viață datorită acestei calități fizice. Qamar Ali, spre deosebire de frații săi agresivi mai mari, a fost firav, introspectiv și blând. Când avea doar șase ani, a devenit discipolul lui Sufi Pir, practicând postul și meditația timp îndelungat, până când oamenii au început să-i bată la ușă, atrași de puterile mistice și vindecătoare ale tânărului sufi.

Qamar Ali a murit de tânăr. În timp ce ședea pe patul de moarte, a cerut ca o piatră circulară de 200 de kilograme să fie așezată lângă mormânt. El a spus că piatra nu poate fi ridicată decât atunci când 11 degete o ating simultan iar cei implicați îi spun numele cu voce tare. El dorea ca acesta să fie un simbol, o amintire că puterea spirituală este mai mare decât puterea brută.

Înainte de a începe ritualul levitației, unul dintre cei mai puternici localnici este invitat să ridice piatra. El reușește doar s-o clintească, nicidecum s-o ridice. Apoi, 11 bărbați sunt rugați să-și pună fiecare câte un deget sub piatră și să rostească „Qamar Ali Darvesh„. Piatra începe să se ridice ușor până deasupra capetelor bărbaților. Magia durează pentru câteva secunde, după care piatra se prăbușește pe sol.

De-a lungul timpului, piatra de la Shivapur a atras atenția curioșilor. S-a presupus că este vorba despre un surplus de energie electromagnetică în zona respectivă sau chiar o lipsă a gravitației. Pe aceste considerente zona a fost scanată cu aparatură de ultimă generație pentru explicarea evenimentului fascinant. Nu s-a descoperit nicio anomalie, fapt pentru care nimeni nu poate explica din punct de vedere științific ciudatul eveniment.

Totuși, o explicație interesantă vine însă din sfera călugărilor tibetani, care sunt recunoscuți pentru faptul că își blochează peșterile în care trăiesc cu pietre imense. La rostirea anumitor cuvinte, acestea se mișcă și astfel pot intra sau ieși din cavernă. În acest sens, este vorba despre rezonanța cuvintelor, care în anumite circumstanțe devine incredibil de puternică, motiv pentru care pietrele sau oricare alte obiecte se pot mișca.

Până în prezent, piatra magică poate fi ridicată și făcută să leviteze. Antigravitație sau poltergeist? Cine știe?… Oricum, altarul este o vizită obligatorie dacă vrei să experimentezi ceva extraordinar!

16. Palatul care sfidează gravitația: Bara Imambara – Lucknow, Uttar Pradesh

india

Imaginați-vă o sală uriașă de aproximativ 50 de metri lungime și 15 metri lățime ridicată fără a avea stâlpi, grinzi sau orice suport extern! Imposibil? Da, dar există totuși. Credeți sau nu, chiar există un astfel de loc în orașul Lucknow, Uttar Pradesh: Bara Imambara, cunoscut de mulți ca „palatul care sfidează gravitația„. Bara Imambara este de fapt un altar construit de Nawabul Patru, Barak Asaf-ud-Daula, în anul 1784. Palatul găzduiește mormintele lui Asaf-ud-Daula și ale familiei sale și se crede că are și bogății ascunse. Sala centrală, așa cum este descrisă mai sus, este suspendată, nu are grinzi sau stâlpi de susținere. Ceea ce o face chiar mai interesantă este faptul că se pot auzi anumite sunete ca niște suspine pe balconul din hol. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai mari construcții din lume cu arce de boltă.

 

Surse: