siberia gropa

Misterious Universe care anunta descoperirea citeaza declaratiile unui om de stiinta care lucreaza in regiune, Anna Kurchatova. „Incalzirea climatica accelereaza intr-un mod alarmant procesul de topire a gheturilor subterane, ceea ce are drept efect eliberarea de gaze, asa cum sare dopul de la o sticla de sampanie”, a declarat experta.

Descoperirile dezvaluie doua probleme. Prima vizeaza incalzirea globala, aparitia gaurilor venind ca o noua confirmare a existentei acestui fenomen, tinand cont de faptul ca respectivele gauri se afla intr-o zona acoperita constant de gheata si zapada, dar care astazi pierd teren.

A doua problema este si mai ingrijoratoare, estimeaza publicatia slate.fr. Gazul eliberat in atmosfera in timpul formarii craterelor este metan (CH4) si care, la fel ca dioxidul de carbon (CO2), este un gaz cu efect de sera.

Grav este ca potentialul lui de incalzire globala este de 21 de ori mai mare decat CO2. Se creaza, astfel, un cerc vicios: tot mai mult metan se degaja in atmosfera, fapt ce contribuie la cresterea temperaturilor. Acest lucru reduce suprafata acoperita de gheata, antrenand eruptia pungilor de metan.

sursa: incomemagazine.ro