O insulă exotică din Arhipelagul Hawaii a fost cumpărată în anul 1864 de către o bogătaşă scoţiană pe nume Elisabeth McHutchison Sinclair şi transmisă urmaşilor prin moştenire. Aceştia au decis să închidă accesul vizitatorilor pentru a păstra intacte vestigiile culturii indigene precum şi cadrul natural sălbatic. Chiar şi astăzi proprietarii interzic accesul pe insulă, aceasta putând fi privită doar din elicoptere, avioane sau de pe bărci şi vapoare, motiv pentru care Niihau este cunoscută în întreaga lume, ca adevărata „Forbidden Island”- (Insula Interzisă).

Niihau este de fapt a şaptea insulă ca mărime în Arhipelagul Hawaian. Insula este situată la 29 kilometri vest de Insula Kauaii iar mica şi nelocuita Insulă Lehua este la doar un kilometru distanţă de nordul lui Niihau. „Insula Interzisă” are o lungime de 30 kilometri lungime şi 10 kilometri lăţime, cel mai înalt punct al său fiind Vârful Paniau cu altitudinea sa de doar 390 metri. Este o insulă cu origine vulcanică, vechimea sa fiind de circa 4,9 milioane ani, consemnează travel.descopera.ro.

Deoarece este situată în apropiere de Kauaii, o insulă mai mare şi mult mai înaltă care opreşte în mare parte norii şi fluxul precipitaţiilor, Niihau este o insulă relativ aridă, fiind afectată dintotdeauna de perioade de secetă. Inclusiv marele explorator  James Cook nota în jurnalul său de bord că Niihau fusese abandonată de locuitorii săi originali din cauza secetelor prelungite, băştinaşii fiind astfel obligaţi să se refugieze pe Kauai pentru a scăpa de foamete.

n1

Soarta insulei s-a shimbat în anul 1864, când Elizabeth McHutchison Sinclair a cumpărat insula de la regele hawaian Kamehameha al V-lea pentru suma de 10.000 $ în aur. Până în anul 1875, populaţia insulei consta în aproximativ 350 de hawaieni nativi care păstoreau cam 20.000 de oi.

Situaţia şi statutul Insulei Niihau s-au schimbat definitiv în anul 1915, când Aubrey Robinson, nepotul bătrânei Sinclair a decis să oprească accesul pe insulă pentru majoritatea vizitatorilor curioşi. Restricţie care este în vigoare şi în zilele noastre. Chiar şi vizitele rudelor băştinaşilor au loc doar în urma acordării unor permisii speciale. În prezent, insula este deţinută de către fraţii Bruce şi Keith Robinson.

În ciuda izolării sale autoimpuse, insula a jucat un rol şi în timpul atacului de la Pearl Harbour din data de 7 decembrie 1941, prin aşa numitul Incident de la Niihau în care un avion militar japonez s-a prăbuşit pe insulă iar localnicii au reuşit să-l captureze pe pilot. Acesta a reuşit să scape cu ajutorul unor rezidenşi japonezi, dar a fost din nou prins de localnici care l-au ucis pe loc.

Statutul său de autoexcludere nu a scutit insula de relaţii îndelungate cu marina militară a Statelor Unite. Relaţie care durează încă din anul 1924, când s-a construit prima mică  bază militară pe insulă. În prezent nu mai staţionează permanent niciun soldat american, dar marina militară a SUA foloseşte câteodată insula pentru antrenamente în operaţiuni speciale. Niihau n-a scăpat de-a lungul timpului nici atenţiei preşedintelui american Franklin Delano Roosevelt, care în anul 1944 dorea să ridice aici clădirea Naţiunilor Unite.

cover-niihau

La ora actuală există circa 130 de locuitori permanenţi pe insulă care locuiesc în aşezarea Puuwai. Aceştia trăiesc în principal din pescuit şi agricultură de subzistenţă. Aici nu există chirii, şi chiar simţul proprietăţii este puternic diminuat. Pe Niihau nu există servicii de telefonie, automobile sau şosele. Oamenii se deplasează cu bicicletele sau cu caii. Nu există centrale electrice, toată electricitatea necesară fiind obţinută exclusiv cu ajutorul energiei solare.

Nu există canalizare sau izvoare, toată apa provenind dintr-un dispozitiv care colectează şi distribuie apa de ploaie, dispozitiv construit de familia Robinson, care deţine şi administrează Niihau. Nu există niciun hotel sau magazin, barjele aduc alimente şi bunuri de larg consum din Insula Kauaii. Locuitorii vorbesc propriul dialect de hawaiană drept limbă maternă, fapt stipulat în contractul primilor proprietarei care se obligau pe sine şi pe urmaşii lor să contribuie la păstrarea bagajului cultural şi tradiţional al insulei.

Dialectul din Niihau diferă destul de mult de forma modernă a limbii hawainene. Circa 80% din venitul locuitorilor provine dintr-o bază a Marinei Militare care are aici o bază de lansare şi experimente cu rachete de război. Testele cu rachete pornite de aici oferă milioane de dolari bugetului local şi aduc insularilor un venit consistent şi stabil fără să-i oblige pe aceştia să deschidă insula pentru turism sau investiţii industriale.

Începând cu anul 1987, propietarii insulei oferă totuşi turiştilor tururi cu elicopterul deasupra insulei, precum şi mici sesiuni de plimbări pe plajă, dar turiştilor le este interzis să intre în orice fel de contact cu băştinaşii. Începând cu anul 1992, proprietarii au început să ofere şi safari-uri de vânătoare înc are turiştii bogaţi plătesc sume importante de bani pentru a împuşca antilope oryx, audax şi eland, aclimatizate pe insulă alături de mufloni şi mistreţi.

Lacul Halulu, cel mai mare din tot Arhipelagul Hawaii, precum şi satul Puuwai ar fi cele mai importante obiective turistice din acest colţ uitat de lume, în cazul în care pe viitor s-ar permite aici turismul liber.

sursa: decenei.com