Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

1886- A existat un scenariu al unirii dintre România si Bulgaria

foto: activenews.ro

Dupa eliberarea de sub jugul turcesc, bulgarii vedeau in victoria romanilor asupra Imperiului Otoman o raza de speranta si inflorise ideea crearii unui stat puternic din punct de vedere militar care sa se opuna pe viitor incercarilor de invazie ale otomanilor.

Prezenta numeroasa a vorbitorilor de limba romana in Bulgaria, atat la sud de Dunare cat si inspre granita cu Macedonia, facea ca proiectul unirii dintre Bulgaria si Romania sa fie unul cat se poate de viabil. De fapt, in anul 1886 acest proiect era aproape finalizat, partile decidente romane si bulgare cazand de comun acord asupra formarii unei armate comune si implementarii grafiei latine in Bulgaria care sa inlocuiasca vechiul alfabet chirilic folosit de catre bulgari.

Scenariul unirii dintre Romania si Bulgaria insa nu le-a convenit deloc marilor puteri ale vremii, opozitia cea mai inversunata venind chiar dinspre Imperiul Rus. Rusia, care isi vedea amenintate interesele in aceasta zona a Europei, a amenintat Romania si Bulgaria cu ocupatia militara daca nu renunta la ideea acestei uniri.

Fortat de ultimatumul Rusiei si dupa consultarea impreuna cu liderii din Germania si Austria, la 15 iunie 1887 Carol I ii comunica tarului Rusiei ca renunta in cele din urma sa mai accepte coroana monarhiei dualiste româno-bulgare, cu toate ca formalitatile de formare a unei confederatii formata din Romania si Bulgaria erau aproape finalizate.

Strategii rusi se temeau de faptul ca in afara ca se forma inca un stat puternic din punct de vedere militar in estul Europei, Romaniei i se deschidea calea pentru consolidarea comunitatilor de romani din Balcani si intarirea influentei statului roman asupra acestor comunitati.

Din perspectiva lor, rusii considerau ca unirea Bulgariei cu Romania deschidea statului roman calea castigarii a aproape intregii peninsule balcanice, prin conservarea si unirea comunitatilor de romani din tarile balcanice, capatand astfel o influenta uriasa in regiune.

Putem spune astfel fara nici un pic de indoiala, ca incepand din secolul al XVII-lea rusii nu s-au limitat numai la a ne ocupa spatiul etnic romanesc din estul tarii cat si de dincolo de Nistru si Nipru, cand prin colonizare, deportari si rusificare fortata au faramitat si asimilat populatia etnica romaneasca secol dupa secol, ci au intreprins de asemenea si numeroase actiuni impotriva intereselor romanesti din Balcani.

Sursa: Glasul.info

1 Comment

1 Comment

  1. Raul Constantinescu

    17 iunie 2017 at 23:01

    Cunoaștem lucrătura lot malefică pentru cei din jurul lor… Se vor stăpânii lumii…
    Dar nu vor reuși.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.