Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Osemintele lui Constantin Brâncoveanu, găsite prin miracol. O candelă a dezvăluit locul mormântului de taină

Ultima ctitorie a domnitorului Brâncoveanu și singura care s-a păstrat de-a lungul veacurilor în București este azi unul dintre cele mai însemnate și bogate lăcașe de cult.

Bogat prin istoria lui și prin obiectele de cult neprețuite pe care le adăpostește. În biserica Sfântul Gheorghe Nou odihnesc rămășițele voievodului martir, găsite după sute de ani de tăcere și după incendii și cutremure cumplite care au distrus în repetate rânduri mănăstirea. O candelă, lăsată să vegheze la mormântul tainic, a supraviețuit și ea în mod miraculos urgiilor și a dezvăluit lumii unul dintre cele mai mari mistere din istoria țării.

Candela misterioasă de la biserica Sf. Gheorghe

După execuția cumplită a domnitorului Brâncoveanu și a fiilor săi, la 15 august 1714, sultanul Ahmed al III-lea a poruncit ca trupurile ciopârțite să fie aruncate în apele Bosforului. Ar fi vrut marele pașă să piară de pe fața pământului orice urmă de-a Brâncovenilor, iar trupurile lor văduvite de capete să nu mai fie găsite niciodată. Câțiva pescari creștini din insula Halki au urmărit întreaga mârșăvie și au dus la mal, în mare taină, trupul domnitorului valah. L-au îngropat în pământul Mănăstirii Panaghia Kamariotissa, căreia familia Brâncovenilor îi făcuse danii bogate în vremurile ei de strălucire. Doamna Marica, înștiințată de înmormântarea domnului ei, a reușit câțiva ani mai târziu să îi aducă rămășițele pământești în țară, la București.

A umblat în mare taină, ferită de ochii santinelelor otomane, dar mai ales ai spionilor Cantacuzinilor, dușmanii ei de moarte. Cu deosebită grijă, a făcut slujbă creștinească și a pregătit o criptă secretă la temelia mănăstirii Sf. Gheorghe pe care Brâncoveanu o reconstruise din temelii, cu arhitectură mândră și odoare scumpe. Secretul Doamnei Marica a fost păstrat cu sfințenie. Niciun înscris nu a fost lăsat pe lespedea mormântului.

Oricât de mult și-ar fi dorit să lase posterității și istoriei un semn, doamna se temea că turcii ar fi distrus bucată cu bucată biserica, doar ca să se răzbune. A folosit, însă, un obiect umil, o candelă simplă din fier pentru a lăsa urmașilor ei un mesaj tulburător. Scrijelit cu litere chirilice mărunte, mesajul ei arată că sub candelă să află mormântul Domnului Constantin Brâncoveanu, loc de veci pregătit în biserica Sf. Gheorghe la 1720.

Osemintele lui Constantin Brâncoveanu, găsite prin miracol

Rugile Doamnei Marica au fost ascultate, iar candela cu mesajul ei tainic a supraviețuit secolelor în lăcașul bisericii, împotriva tuturor nenorocilor. A trecut prin incendii și a fost la un pas să fie furată, pierdută pentru totdeauna. Numai voința lui Dumnezeu a păstrat-o la locul ei menit și a arătat-o lumii în zi de sărbătoare, când România comemora martiriul Brâncovenilor. Mesajul candelei a ieșit, în mod miraculos, la lumină în anul 1914, când Nicolae Iorga a adunat la Hurezi obiecte și documente de preț din vremea domnitorului.

Candela a dezvăluit povestea mormântului de taină. Arheologi, istorici și fețe bisericești au lucrat să dezgroape osemintele și să le așeze la loc de cinste în văzul tuturor credincioșilor. În anul 1934, când se împlineau 220 de ani de al martiriul Brâncovenilor, osemintele sale, considerate moaște, au fost purtate într-o procesiune solemnă prin centrul Capitalei, ca apoi să fie reînhumate sub lespedea albă de marmură.

La un pas de distrugere, sub regimul comunist

Candela lui Brâncoveanu avea să treacă iar prin momente de grea cumpănă, în timpul regimului comunist. Deranjată că mănăstirea ctitorită de Vodă se afla la kilometrul 0, în inima Bucureștiului, Elena Ceaușescu ar fi dispus dărâmarea ei și construcția unui centru social, poreclit pe atunci ”circul foamei”.

Patriarhul Iustin, susținut de un grup de oameni de cultură din țară, precum și de românii cu influență în Europa, s-a opus vehement. Prezența moaștelor lui Brâncoveanu și a obiectelor de cult din vremea sa a salvat biserica. La presiunea Patriarhiei și personalităților influente de peste graniță, mănăstirea a rămas în picioare, martor peste vremuri al unuia dintre cele mai impresionante mistere istorice.

sursa: exclusivenews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.