Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Îți apar vânătăi din senin? Iată motivele enunțate de medici

foto: David Avocado Wolfe

V-ati trezit vreodata dimineata ca sa observati ca pe corp v-au aparut zgarieturi sau vanatai fara o explicatie prealabila? Ei bine, atunci faceti parte dintre sutele de milioane de oameni care au patit acelasi lucru.

De fapt, sunt atat de multe cazuri de acest gen incat pe internet au aparut forumuri specializate in care oamenii posteaza fotografii cu ranile aparute din senin si incearca sa le gaseasca o explicatie plauzibila.

Cei mai multi dintre noi pun aceste rani pe seama intepaturilor de insecte, a unei reactii alergice, a unor lovituri pe care nu le-au sesizat in timpul zilei sau pe seama miscarilor necontrolate din timpul somnului.

De cele mai multe ori, zgarieturile dispar dupa cateva ore sau zile, nu au complicatii si nu sunt luate in seama. Si totusi, persoane care sufereau constant din cauza unor asemenea rani, au fost supuse unor teste repetate pentru a se afla cauza bizarului fenomen.

Chiar daca au dormit cu manusi de cauciuc, daca intreaga casa a fost curatata de insecte si chiar daca subiectii in cauza nu prezentau alergii, ranile au continuat sa apara. Este de notorietate cazul unei femei din Marea Britanie care a cerut sa fie supravegheata in timpul somnului pentru a putea afla daca isi producea singura ranile. Nici de aceasta data nu s-a putut oferi o explicatie…

Explicatiile date de medici

”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică medicul Valerian Ciubotaru, flebolog la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.
Vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde din stratul protector de grăsime, iar producția de colagen încetinește. O piele mai subțire, se învinețește mai ușor.

Stai prea mult la soare. Expunerea prelungită la soare și arsurile solare subțiază pielea și duce la pierderea colagenului, așa că te învinețești mai ușor.

Iei zilnic aspirină. Medicamente antiinflamatoare non-steroidale precum naproxenul sau diclofenacul alături de ibuprofen și aspirină pot subțiază sângele, așa că orice mică lovitură poate învineți pielea.

Vasculita. Este denumirea medicală a unui grup de boli care cauzeaza inflamașia vaselor de sânge. Este adesea caracterizaă prin vănătăi roșii numite purpură, care rezultă din ruperea acestor vase de sânge inflamate. Vasculita este considerată a fi o boală autoimună sau poate însoţi unele afecţiuni, precum alergiile, unele infecţii virale (hepatita B şi C), expunerea la anumite substanţe chimice (amfetaminele sau cocaina) sau medicamente, bolile reumatice (artrita reumatoidă şi lupusul), cancerul.

Nu mănânci destule citrice. Si o deficienta de vitamina C poate cauza invinetirea cu usurinta, intrucat vitamina C iti ajuta organismul sa sintetizez colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru mentinerea vaselor de sange sanatoase. Fara acel ajutor, vasele de sange se pot rupe usor, cauzand ranile si vanataile.

Doza recomandata zilnic de vitamina C pe care adultii ar trebui sa o consume este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, 150 de grame de capsuni contin 85 mg de vitamina C, o portocala de marime medie contine 70 mg de vitamina C, iar 150 g de ardei gras rosu iti ofera 95 mg de vitamina C, pe cand 100 g de broccoli iti ofera 51 mg de vitamina C.

Lipsa vitaminei B 12. Daca ai o carenta de vitamina B12 in organism, poti suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sange rosii pentru a putea transporta oxigenul catre tesuturi, ceea ce poate desigur cauza si ranirea foarte usoara.

Doza recomandata zilnic pentru vitamina B12 pe care adultii ar trebui sa o consume este de 2,4 micrograme.

sursa: doctorulzilei.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.