piele-adolescenti

Schimbările petrecute în timpul pubertății pot naște instabilitate de ordin emoțional și comportamental, însă instalarea de timpuriu a acestei perioade de tranziție în cazul fetelor poate cauza în mod particular probleme de conduită, arată un studiu publicat în jurnalul Pediatrics.

Schimbările petrecute în timpul pubertății pot naște instabilitate de ordin emoțional și comportamental, însă instalarea de timpuriu a acestei perioade de tranziție în cazul fetelor poate cauza în mod particular probleme de conduită, arată un studiu publicat în jurnalul Pediatrics.

La cercetare au participat un grup de 2.600 de fete și părinții acestora. Experții au organizat o serie de trei interviuri, atunci când tinerele aveau 11, 13, respectiv 16 ani. Fetele au fost rugate să răspundă unor întrebări legate de vârsta la care au avut prima menstruație, de problemele de comportament, dar și de cele ale persoanei considerate cel mai bun prieten și despre cazurile de agresiune fizică și nonfizică experimentate. De asemenea, cu ajutorul răspunsurilor părinților, experții au putut afla informații legate de rasa și etnia copiilor, dar și despre statutul lor socio-demografic.

Instalarea precoce a pubertății (caracterizată prin apariția primei menstruații înainte de împlinirea vârstei de 11 ani) a fost întâlnită în cazul a 16% dintre participante. Experții au găsit o legătură între debutul menstruației de timpuriu și apariția unor probleme comportamentale în cazul fetelor.

Totodată, au observat că prietenii cu probleme comportamentale au avut o influență semnificativă asupra conduitei participantelor, indiferent de vârsta la care au avut menarha. Fenomenul a fost mult mai pronunțat în cazul fetelor intrate de timpuriu la pubertate. Acest lucru „sugerează o creștere a vulnerabilității fetelor care se maturizează mai devreme în fața influenței negative a colegilor”, scriu autorii studiului. Până la vârsta de 16 ani însă, majoritatea problemelor comportamentale ale participantelor, cauzate de influența negativă a prietenilor a dispărut.

„Pentru fete, puberatea precoce este asociată cu mai multe tulburări emoționale, precum simptome depresive și scăderea stimei de sine, dar și cu mai multe probleme comportamentale, precum delincvența, agresivitatea, folosirea de substanțe dăunătoare și comportamente sexuale periculoase”, a declarat pentru Reuters Sylvie Mrug, de la Universitatea din Alabama.

Părinții sunt încurajați să fie atenți la prieteniile pe care le leagă copiii lor, pentru a putea micșora riscul ca aceștia să fie expuși și influențați de comportamentele deviante ale persoanelor cu care își petrec timpul. „Prevenirea afilierilor nedorite cu anumite persoane sau limitarea influenței acestora poate fi realizată prin comunicare și monitorizare; (acest lucru) poate reduce multe dintre problemele asociate pubertății de timpuriu”, punctează experții.

sursa: semneletimpului.ro