Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Legile psihologiei care te vor ajuta să devii mai raţional

foto: Pátio Hype

Fenomenele psihologice prezentate mai jos, te vor ajuta să înțelegi de ce oamenii fac în fiecare zi aceleași lucruri stupide, inclusiv te vor ajuta să devii mai bun, mai rațional.

1.Efectul Pratfall. Oamenii te vor îndrăgi mai mult, dacă nu vei fi perfect.

Când dorim să impresionăm pe cineva, în mod inevitabil arătăm cele mai bune calități pe care avem. Însă cercetările au arătat că cu cât ai mai multe neajunsuri (suportabile) cu atât oamenii te vor îndrăgi mai mult. Să faci greșeli în public este normal şi chiar benefic. Cel puţin dacă greșelile tale nu vor dăuna cuiva.

2.Efectul Pygmalion. Așteptările mari cresc productivitatea

Acest fenomen a fost studiat de psihologul Robert Rosenthal. El a efectuat teste-IQ în şcoli, iar apoi a raportat profesorilor constatări false. Acei copii care arătau rezultate medii, le raporta ca foarte bune, cei care într-adevăr aveau rezultate excelente, le raporta ca medii. În rezultat copii cu rezultate “foarte bune” au început a învăța mai bine. S-a întâmplat acest lucru, deoarece profesorii au avut de la ei așteptări mai mari, iar presiunea creată i-a făcut să înveţe mai bine. Concluziile făcute de Rosenthal, sunt caracteristice nu doar pentru învățământ.

“Așteptările sunt cele care vă creează realitatea” – spune Rosenthal.

Dacă vrei să obţii ceva important în viaţă , va trebui să-ţi propui obiective ireale şi să-ţi supraestimezi capacitatea de a le îndeplini. Iar aceasta va funcționa. Cercetătorii mai afirmă, că liderii care cer de la subalternii lor rezultate ireale, obțin de la echipă un profit mai mare, decât cei care-şi propun “scopuri reale”.

3. Paradoxul alegerii. Cu cât avem mai multe opțiuni de alegere, cu atât suntem mai nesatisfăcuți de decizia luată.

Logic, s-ar părea că dacă avem mai multe alegeri, e mai bine. Însă psihologii au demonstrat că nu e tocmai aşa. Pentru ca sentimentul că totul decurge corect, să nu vă părăsească, psihologii recomandă să limitați artificial cantitatea de opțiuni. Aceasta explică de fapt de ce utilizatorii Apple sunt mai mulțumiți, decât utilizatorii gadget-urilor altor branduri. Sau de ce, cei ce merg după alimente în tarabe alimentare mici, se simt mai mulțumiți decât vizitatorii hipermarketurilor.

4.Efectul martorului. Cu cât mai multe persoane sunt în jurul celui care are nevoie de ajutor, cu atât probabilitatea că cineva îl va ajuta este mai mică.

Dacă cineva strigă după ajutor, iar în apropiere se află multe persoane, atunci fiecare din ei va prefera să ignore rugămintea, gândindu-se că “îl vor ajuta ceilalți”. Dacă rugămintea va fi adresată unei persoane concrete, atunci șansele ca aceasta va răspunde este mult mai mare. Dacă aţi ajuns într-o situaţie dificilă şi aveţi nevoie de ajutor, atunci nu strigați ” Ajutați-mă, măcar cineva!”, ci “Domnule în vestă gri, ajutați-mă!”

5.Efectul Spotlight. Persoanele preocupate permanent de propriile gânduri, nu observă lucrurile evidente din jurul lor.

Majoritatea oamenilor la momentul actual sunt preocupați de careva gânduri serioase. Iar când aceştia se află în societate sunt adânciți în propriile gânduri şi nu observă lucrurile evidente din jur, afirmă oamenii de ştiinţă.

Cu alte cuvinte, le este indiferent cum arăți tu când mergi la oficiu sau universitate. Cei mai mulți nici nu vor acorda atenție aspectului tău. Vei fi în centrul atenției mult mai rar decât crezi. Nu e cazul să dai mulți bani pe o mașină sau un telefon pentru a te lăuda în faţa colegilor: pentru că multora dintre ei, le este indiferent ce ai tu. Ei sunt preocupați de propriile probleme.

6. Efectul focalizării. Oamenii supraestimează importanţa lucrurilor şi a evenimentelor, despre care se gândesc.

“Nimic în viață nu este atât de important, precum ţi se pare.“ spune David Kahneman

Pentru a combate acest efect psihologic va trebui să însușești o axiomă simplă: nimic nu va fi la fel de important peste un an, sau chiar peste o săptămână , cum ţi se pare astăzi. Abordează o atitudine mai simplă şi ușoară faţă de viaţă. Şi, da, conformează-te cu faptul că oamenii nu pot prezice viitorul. De acea ar fi mai bine să încetezi să-ţi faci planuri pe termen lung.

sursa: timpul.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.