Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Magicienii și manipularea creierului. În viitorul apropiat războaiele se va purta în mintea soldaților

foto: Ziarul Metropolis

Plecand de la metodele folosite de magicieni pentru manipularea perceptiei spectatorilor, oamenii de stiinta au analizat ce fel de stimuli-cheie sunt implicati in distragerea atentiei, scrie revista germana Focus, consultata de Agerpres.

Potrivit autorilor studiului legat de perceptia umana, in unele cazuri, creierul se lasa usor inselat, iar cercetarea psihologica se face vinovata de neglijarea trucurilor folosite de magicieni, din care stiinta ar avea multe de invatat.

Gustav Kuhn, psiholog la universitatea din Durham, arata ca a face ca obiectele sa „dispara” este unul din cele mai usoare trucuri practicate de magicieni. Succesul unui truc depinde de cat de bine ii reuseste magicianului care il realizeaza sa distraga atentia spectatorilor de la ceea ce se intampla cu adevarat. Kuhn si colegii sai au elaborat in acest scop un truc special, prezentat chiar de catre de savant.

Cercetatorul incearca cu miscari complicate sa aprinda o tigara, pe care o face mai apoi sa dispara, impreuna cu bricheta. Desi, la prima vedere, este vorba de un truc ieftin, mai mult de jumatate din spectatori nu observa din prima incotro ajung tigara si bricheta, noteaza Focus. Observand cu ocazia unui test incotro se uita spectatorii, savantii au constatat ceva uimitor.

Unele persoane participante la test si-au fixat privirea direct pe tigara si cu toate acestea nu au observat cum aceasta cade in poalele magicianului. Cercetatorii au putut constata, insa, si fenomenul invers: unii spectatori vedeau tigara cazand desi in acel moment ei priveau la pocnitul din degete al magicianului.

Cel mai usor de indus in eroare sunt acei spectatori care vad pentru prima oara reprezentatia de iluzionism, pentru ca, nestiind care este scopul ei final, trebuie sa fie atenti la tot in acelasi timp, motiv pentru care atentia indreptata asupra miscarilor cu adevarat importante ale magicianului scade. Intr-adevar, noteaza Focus, testele efectuate arata ca spectatorii realizeaza trucul lui Kuhn in momentul cand se uita mai tarziu la o inregistrare video a acestuia.

Unele din mecanismele ce duc la crearea unei iluzii sunt deja cunoscute, un stimul-cheie pentru perceptia umana reprezentandu-l, de exemplu, contrastul puternic. Tigara deschisa la culoare iese astfel mult mai in evidenta pe fundalul reprezentat de haina neagra a magicianului decat bricheta inchisa la culoare, motiv pentru care relativ multe persoane observa in ce loc lasa magicianul sa cada tigara, insa abia daca exista vreuna care sa observe incotro dispare bricheta. Multe din mecanismele pe care le folosesc magicienii raman, insa, necunoscute stiintei cognitive, subliniaza autorii studiului. De aceea, trebuie cercetat mai in amanunt de ce se lasa creierul pacalit asa de usor in anumite cazuri. Indicii deosebit de valoroase legate de perceptia umana ar putea fi furnizate chiar de comportamentul publicului, considera cercetatorii.

Urmatorul razboi se va purta in mintea soldatilor

Un raport al Defense Intelligence Agency din Statele Unite ale Americii prezinta un viitor al conflinctelor armate demn de filmele SF. Acestea se vor purta, nu pe campul de lupta, ci direct in mintea soldatilor, si asta pe fondul noilor descoperiri din neurologie si psihofarmacologie, declara oficiali ai armatei americane.

Psihologi din cadrul armatei americane sustin ca soldatii vor fi capabili sa intre in mintea inamicilor si sa le dicteze acestora actiunile de moment, fapt ce ar putea duce la evitarea unor atacuri teroriste si la salvarea a numeroase vieti omenesti. „Functionalitatea neuroimaginilor ar putea fi aplicata si in cazul cresterii performantelor umane.

Odata ce ai inteles cum functioneaza creierul unui om, poti fi capabil sa ii dictezi acestuia ce sa faca”, sustine unul dintre savantii intervievati.
„Robo-soldatii vor deveni o realitate cat de curand, iar razboaiele viitorului se vor purta fara varsari inutile de sange”, concluzioneaza acelasi om de stiinta.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.