Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Vezi cu cât timp înainte modificările de compoziție a sângelui pot anticipa cancerul

 

analize de sange

Acesta ar putea fi punctul de cotitura in lupta impotriva cancerului!O simpla analiza a sangelui ar putea anticipa aparitia cancerului, cu mult timp inainte ca acesta sa se declanseze.

Un studiu recent a indicat ca in organism intervin o serie de modificari de ordin genetic la nivel celular cu mai bine de zece ani inainte de instalarea propriu-zisa a bolii. De asemenea, studiul a subliniat faptul ca aceste modificari ar putea fi detectate prin intermediul unui simplu test sanguin.

Cercetarea a descoperit ca aceste modificari, care constau in redimensionarea telomerilor – invelisul protector de la extremitatile cromozomilor care se degradeaza odata cu inaintarea in varsta – pot anticipa bolile canceroase cu pana la 13 ani inainte de instalarea simptomelor specifice. Acestea ne pot furniza informatiile necesare detectarii si combaterii bolii inca din stadiile incipiente.

Aceasta cercetare a incununat cu succes prima initiativa de monitorizare pe timp indelungat a modificarilor de la nivelul telomerilor umani. Rezultatele obtinute releva existenta unui tipar unic de redimensionare a telomerilor, acesta putand ajuta la anticiparea instalarii propriu-zise a bolilor de cancer.

„Descifrarea acestui tipar de crestere telomeriala ne poate furniza un marker biologic de predictie a cancerului”, a declarat intr-un comunicat de presa Lifang Hou, membru al Universitatii Northwestern din SUA. „Intrucat am constatat aceasta corelatie intr-o multitudine de cazuri de cancer, cu ajutorul uneltelor de testare potrivite am putea stabili proceduri eficiente de diagnosticare a unui spectru larg de boli canceroase.”

De-a lungul anilor, cercetatorii au incercat in repetate randuri sa dezlege legatura dintre lungimea telomerilor si bolile de cancer, nereusind insa, pana in prezent, sa obtina un rezultat consecvent.

Pentru a investiga mai amanuntit aceasta problema, echipa de cercetatori a monitorizat un grup de 792 de persoane aparent sanatoase in intervalul de timp cuprins intre anii 1999 si 2012. La finalul studiului, 135 dintre participanti au fost diagnosticati cu diverse tipuri de cancer, printre care si cancer al prostatei, de piele, pulmonar, respectiv leucemii. Analizand retrospectiv rezultatele inregistrate, cercetatorii au descoperit ca pot prognostica instalarea bolilor de cancer monitorizand tiparul modificarilor dimensionale telomeriale din celulele sanguine, acest tipar fiind considerat un indicator al varstei biologice.

Inca din faza de debut a studiului, telomerii din organismul persoanelor care aveau sa fie diagnosticate mai tarziu cu cancer s-au scurtat mult mai repede, ceea ce denota o accelerare a procesului de imbatranire comparativ cu grupul de control. In cazul viitorilor pacienti de cancer, telomerii celulari au prezentat semne de imbatranire cu pana la 15 ani comparativ cu cei ai subiectilor sanatosi.

Dar acest proces accelerat de imbatranire a luat sfarsit cu aproximativ patru ani inainte de diagnosticarea cancerului, ceea ce poate furniza o explicatie pentru lipsa de rezultate elocvente a cercetarilor anterioare privind conexiunea dintre lungimea telomerilor si diagnosticarea bolilor de cancer.

Rezultatele furnizate de studiul desfasurat recent au scos la lumina informatii cheie privind modul in care cancerul pune stapanire asupra celulelor corpului uman. Telomerii celulelor isi reduc lungimea cu fiecare etapa de diviziune celulara, pecetluind astfel un nou stagiu al procesului natural de imbatranire. In urma diviziunii celulare repetate, telomerii se scurteaza pana in punctul in care devin inactivi sau se autodistrug, fiind inlocuiti cu alte celule mai tinere si mai sanatoase.

Dar, conform datelor obtinute, cancerul are propria sa metoda de a contracara acest mijloc natural de protectie, reusind, intr-un final, sa determine multiplicarea haotica a celulelor corpului.

„Am depistat punctul de inflexiune la care procesul de scurtare rapida a telomerilor se stabilizeaza,” sustine Hou. „Am descoperit ca bolile de cancer preiau controlul asupra acestui proces de scurtare telomeriala pentru ca apoi sa se dezvolte nestingherite in organism.” Rezultatele obtinute de echipa de cercetatori au fost publicate in jurnalul EBioMedicine.

Pentru cercetatori, urmatorul pas este gasirea unui mod eficient de a detecta acest tipar de modificare a lungimii telomerilor celulari. In caz de reusita, vom avea la dispozitie un mijloc de depistare a cancerului inainte ca aceasta boala sa aiba sansa de a se multiplica necontrolat in organism. Nu vrem sa tragem concluzii pripite, dar acest pas ar putea fi punctul de cotitura in lupta impotriva cancerului. Pana atunci, insa, lupta ramane deschisa.

Articol relatat de Calin Petru Barbulescu pentru portalul secretele.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.