Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Numele celor şapte duhuri care stau înaintea lui Dumnezeu. Sfinţii Arhangheli şi misiunile lor

foto: Facebook

Prin cuvîntul “arhanghel” înţelegem “mai mare peste îngeri” sau “cel dintîi dintre îngeri”. Iar “înger” înseamnă “vestitor“, pentru că îngerii vestesc pe pămînt şi fac cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu.

Părintele Cleopa ne explică, într-una din predicile sale, de ce a fost aleasă această zi pentru sărbătorirea Sfinţilor Arhangheli şi cine sunt aceştia:

„Sfinţii Părinţi au fixat o zi de cinstire închinată Sfinţilor Îngeri şi Arhangheli pentru că ei ne ajută să cunoaştem voia Domnului şi s-o putem împlini. Această zi este astăzi, 8 noiembrie, pentru că numărul 8 este simbolul vieţii veşnice; iar noiembrie este a noua lună de la creaţie, care s-a săvîrşit în luna martie, ca un simbol al celor nouă cete îngereşti.

Dintre toţi Sfinţii Părinţi cel mai bine vorbeşte despre îngeri Sfîntul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfîntului Apostol Pavel.

El spune că îngerii se împart în nouă cete, fiecare avînd numele şi misiunea sa.

Cetele îngereşti sînt împărţite în trei ierarhii sau grupe şi anume:

Ierarhia cea mai de sus, aproape de Preasfînta Treime, este formată din Serafimi, Heruvimi şi Tronuri. Ei stau în jurul tronului lui Dumnezeu înconjuraţi în văpaie de foc şi fac cunoscută voia Lui îngerilor de mai jos.

Ierarhia din mijloc este formată din Domnii, Puteri şi Stăpînii, cum îi numeşte şi Sfîntul Apostol Pavel, vasul cel ales al lui Hristos. Ei domnesc peste îngerii de mai jos şi stăpînesc puterile iadului şi întreg universul

Ierarhia cea mai de jos este formată din Începătorii, Arhanghelii şi Îngeri. Aceştia sînt cei mai aproape de oameni, cărora le fac cunoscută voia lui Dumnezeu şi-i ajută să scape de cursele şi atacurile îngerilor decăzuţi, adică de ispitele şi amăgirile diavolilor.

În ierarhia cea mai de jos prima ceată este a Începătoriilor. Se numesc aşa pentru că ei stăpînesc pe îngerii care sînt sub ascultarea lor, făcîndu-le cunoscută voia lui Dumnezeu. Ei au misiunea de a îndrepta toată lumea; ei păzesc ţările, tronurile celor ce conduc; ei păzesc hotarele neamurilor, oraşele, cetăţile, satele, limbile, bisericile şi păstorii de suflete. Ei îi ajută pe cei ce conduc popoare şi Biserici să facă voia lui Dumnezeu şi să nu asuprească pe cei de sub ascultarea lor.

Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorociile cele înalte ale îngerilor şi prin ei oamenilor. Sfîntul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli:

“Aceştia sînt cei care înmulţesc sfînta credinţă între oameni luminînd înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credinţei celei drepte”.

Ultima ceată şi mai apropiată de oameni este ceata Îngerilor. Aceştia vestesc oamenilor tainele lui Dumnezeu şi voinţele Lui cele mai mici chiar, povăţuindu-i să trăiască în dragoste, în fapte bune şi cu dreptate, împlinind întru toate voia Domnului. Îngerii sînt rînduiţi să păzească pe fiecare credincios, căci de la botez, fiecare creştin are un înger păzitor. Pe cei buni îngerii îi ajută să nu cadă, iar pe cei căzuţi îi ridică, prin pocăinţă şi spovedanie şi niciodată nu ne lasă pe noi, deşi uneori greşim. Îngerii sînt gata să ne ajute întotdeauna numai să voim şi să cerem ajutorul lui Dumnezeu”.

Cei şapte sfinţi Arhangheli

Sfinţii Arhangheli sînt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, după cum spune însuşi Sfîntul Ioan Evanghelistul. Şi aceştia sînt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriel, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.

Fiecare arhanghel are o anumită misiune divină de îndeplinit:

Sf. Arhanghel Mihail – in ebraica inseamna “Cine este ca Dumnezeu”; este arhanghelul pe care noi îl invocam sa ne ajute în lupta cu pornirile noastre negative si sa descoperim lumina din noi însine; Este voievodul oştilor cereşti şi cel dintîi din ceata Sfinţilor Arhangheli. El poartă sabie de foc şi are slujba de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor.

Sf. Arhanghel Gavriil – “Omul lui Dumnezeu” sau “Puterea lui Dumnezeu”;  el vesteste tuturor despre misterul reintruparii, înainte sa ne nastem  si ne face constienti de misiunea pe care fiecare dintre noi o are de indeplinit pe pamânt; Este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a împărtăşi oamenilor tainele cele mari dumnezeieşti. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie. El este foarte dulce la vedere şi plin de dumnezeiască blîndeţe. Pentru aceasta a şi fost ales şi trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului dumnezeieştilor ei părinţi Ioachim şi Ana. Sfîntul Gavriil ocroteşte pe fecioare, acoperă pe mame, păzeşte pe prunci, duce rugăciunile cele fierbinţi la Dumnezeu şi aduce înapoi împlinirea cererilor.

Sf. Arhanghel Rafail – inseamna “Domnul Vindecatorul”; de la el porneste orice vindecare si, fiind mesager al Divinitatii, tot el îi ghideaza pe cei aflati în cautarea unitatii. El confera vindecarea esentiala si definitiva a raului de orice fel;

Sf. Arhanghel Uriel – inseamna “Focul lui Dumnezeu” sau “Lumina lui Dumnezeu” ; el este cel mai radios, cel mai luminos dintre îngeri, adeseori reprezentat coborând din cer într-un car fabulos tras de cai albi. Mai este numit si Flacara a lui Dumnezeu, Îngerul Prezentei sau al Mântuirii. Este cunoscut, de asemenea, ca fiind Printul Luminii Necreate  si interpretul profetiilor;

Sf. Arhanghel Salatiil – inseamna « Mijlocitorul catre Dumnezeu »; el este cel care se roaga fiebinte pentru neamul omenesc;

Sf. Arhanghel Gudiil – inseamna « Cel care il preaslaveste pe Dumnezeu » ; este intaritor pentru cei care se nevoiesc in facerea binelui;

Sf. Arhanghel Varahiil – inseamna « Binecuvantarea lui Dumnezeu » ; el este aducatorul binecuvantarilor de la Tatal Ceresc pe Pamant.

În încheierea predicii despre Sfinţii Arhangheli, Părintele Cleopa spune:

„De vom trăi în armonie, în iubire, în viaţă curată şi în rugăciune, vom imita pe îngeri şi vom deveni creştini adevăraţi, iar Sfinţii Arhangheli ne vor acoperi cu acoperămîntul aripilor lor cele îngereşti de tot răul şi primejdia.

Să rugăm, deci, pe sfinţii îngeri şi Arhangheli să ne fie ajutători în viaţă şi izbăvitori de toate cele rele, iar înaintea Tatălui ceresc calzi rugători pentru mîntuirea sufletelor noastre. Amin”.

sursa: financiarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.