Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

„Pâinea noastră cea de toate zilele”. Care sunt efectele consumului de pâine albă

paine-alba

Paine este alimentul de baza al fiecarui om. Graul este un aliment deosebit de important pentru alimentatie, calitatile sale recomandandu-l fara rezerve; este usor de digerat, foarte bogat in proteine, enzime, fermenti, vitamine si minerale.

Nici o paine preparata dupa metode traditionale nu se poate compara colitativ cu una similara, fabricata cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Faina alba, asa cum este cunoscuta ea astazi, este folosita inca din anul 1870. Din pacate insa, incepand cu acest an, procesele tehnologice de prelucrare a graului si de rafinare a fainii s-au tot dezvoltat, ajungandu-se astazi la o serie de consecinte nutritionale daunatoare sanatatii umane. Desi, inca de la inceputul secolului al XX-lea, specialistii au constatat ca avantajele painii integrale sunt in mod evident superioare celei albe, ratiunile economice ale societatii de consum au dus la promovarea, pe scara larga, a celui de-al doilea produs.

Painea lucrata din faina alba nu este la fel de satioasa precum cea fabricata din faina integrala, cea dintai abia continand jumatate din bobul de grau. Chiar daca painea alba este mai placuta si mai gustoasa, faina alba folosita la prepararea acesteia este cea mai saracacioasa parte din compozitia bobului de grau. Cele mai bune elemente nutritive raman in taratele rezultate in urma procesului de macinare si cernere. Dupa procesare, faina alba ramane cu putine elemente nutritionale, fata de cea integrala.

In urma procesarii fainei integrale, spre a se obtine faina alba, toate substantele benefice (tarate, germeni) se pierd in mare masura. Astfel, in faina alba se mai gasesc urmatoarele procente de substante: vitamina B1 – 23 %; riboflavina – 20%; nicotinamida – 19%; piridoxina – 29%; acid pantotenic – 50%; acid folic – 33%; vitamina E – 14%; crom – 13%; mangan – 9%; fier – 19%; cobalt – 13%; cupru – 10-20%; zinc – 17%; molibden – 50%; magneziu – 17% . La randul lor, fibrele naturale, renumite pentru valoarea lor nutritionala, sunt eliminate aproape complet. Astfel, faina alba este foarte saraca in vitamine, minerale si fibre, fata cea integrala.

Se stie ca aminoacizii esentiali, care se gasesc si in bobul de grau, nu pot fi sintetizati de organism, drept pentru care apare nevoia majora de a fi primiti prin alimentatie. Pentru aceasta, trebuie stiu faptul ca in masura in care faina este mai fina si mai alba, in aceeasi masura aminoacizii din proteinele din grau sunt si ei mai putini.

De multe ori, faina alba contine aditivi chimici si vitamine de sinteza (medicamente), pentru a compensa pierderile constiente survenite in urma procesarii bobului de grau. Se stie insa faptul ca niciodata valoarea nutritiva a vitaminelor de sinteza nu se poate ridica la nivelul vitaminelor biodisponibile dezvoltate in mod natural in bobul de grau.

La fabricarea painii alba, precum si a produselor de panificatie, se folosesc adesea multe substante de sinteza pe care organismul uman le asimileaza cu mari eforturi, precum arome si esente termostabile: colorant (E 150); acid ascorbic; acid citric (E 330) cancerigen; conservanti; maltodextrina; acid acetic; lecitina; propilen glicol (E 1520); glicerina (E 422); monogliceride; cisteina; extrac din malt; substante de ingrosare: guma Arabica; guma Xantan (E 415); grasimi vegetale hidrogenate. La scara industriala, faina de grau se albeste cu substanta chimica numita „alloxan”, un agent de inalbire special. Se afirma ca substanta chimica amintita distruge celulele de tip „beta” din pancreas, favorizand astfel aparitia diabetului.

Painea integrala este superioara oricarui tip de paine din comert, deoarece ea contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si prezinta un aport caloric redus, pe cand cea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziu, calciu si fosfor de cinci ori mai putin, valoarea nutritiva rezultata fiind cu mult inferioara.

Cea mai sanatoasa paine ramane deci cea fabricata in casa. Astfel, amestecati faina integrala cu apa si drojdie sau aluat dospit din ziua precedenta; asezati langa o sursa de caldura si lasati sa dospeasca; adaugati sare, o lingura de ulei, framantati bine si dati la cuptor intr-o tava de cozonac; focul trebuie sa fie mai mare in primele 15 minute; painea este gata intr-o ora.

sursa: crestinortodox.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.