Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Pământul a rămas doi ani în întuneric!

foto: express.co.uk

Timp de doua minute, acea parte a lumii de unde s-a vazut recenta eclipsa totala de soare a ramas in intuneric. Un fleac, fata de bezna care a invaluit Terra vreme de doi ani, după impactul cu asteroidul de 10 kilometri în diametru ce a dus la dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65,5 milioane de ani, sustin autorii unui nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), scrie incomemagazine.ro.

Printre altele, intunericul a fost provocat de imensa cantitate de funingine generata de incendiile de vegetaţie care au cuprins planeta după coliziune. Fără lumina Soarelui, planetele nu au mai putut realiza fotosinteza, iar Pamantul s-a răcit dramatic. Aceşti doi factori au avut probabil cea mai mare influenţă asupra prăbuşirii lanţurilor trofice la nivelul planetei, conducând la dispariţia în masă care a pus capăt erei dinozaurilor.

Studiul detaliaza circumstanţele în care peste 75% dintre toate speciile, inclusiv dinozaurii nezburători, precum temutul Tyrannosaurus rex şi marile reptile marine, au dispărut cu desăvârşire după impactul cu un meteorit, cazut in zona Peninsulei mexicane Yucatan. S-au declansat seisme, erupţii vulcanice şi valuri tsunami în lanţ. Bolidul spatial a lovit Terra cu atata forta, încât rocile din zona de impact au fost vaporizate şi proiectate la mari înălţimi în atmosferă unde s-au condensat formând mici particule denumite „sferule”.

Cazand inapoi Pământ si frecandu-se de moleculele de aer, aceste sferule s-au incins si au provocat incendii de vegetaţie peste tot pe glob. Majoritatea animalelor terestre mari din Mezozoic au murit imediat după impact, „dar animalele marine şi cele care se puteau ascunde în vizuini subterane sau care puteau să rămână sub apă pentru perioade mai mari de timp ar fi putut supravieţui”, spune Charles Bardeen, de la Centrul Naţional pentru Studii Atmosferice (NCAR) din Boulder, Colorado, unul dintre autori.

Conform celor mai noi estimări, cantitatea de funingine fină depusă în straturile geologice din urmă cu 65,5 milioane de ani este de 15.000 de milioane de tone. Cercetătorii coordonaţi de Bardeen au introdus această cantitate în calculator, în programul de simulare Community Earth System Model (CESM), care ia în calcul factori legaţi de atmosferă, uscat, mediul marin şi calotele glaciare. Astfel, oamenii de ştiinţă au reusit să simuleze efectul pe care funinginea l-a avut în anii ce au urmat impactului catastrofal.

După trei ani de la impact, temperatura medie a zonelor continentale a scăzut cu până la 28 de grade Celsius şi respectiv oceanele s-au răcit cu până la 11 grade Celsius. In schimb, straturile superioare ale atmosferei s-au încălzit foarte mult, pentru că acolo se afla norul de funingine care absorbea căldura solară.

sursa: mesaj.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.