Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

”Porcul Somon” cucereşte România, o rasă creată în urmă cu aproximativ 200 de ani

foto: monitorulcj.ro

Cu un procent de acizi graşi nesaturaţi ce ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon, carnea de porc Mangaliţa redevine în topul preferinţelor românilor. Aceştia dau până la 50 de lei pe kilogram pentru a fi siguri că mănâncă cea mai bună carne. Fermierii profită de trend, investesc în efectiv, dar şi în capacităţi de procesare.

Mangaliţa, o rasă creată în urmă cu aproximativ 200 de ani, în zona Aradului, din încrucişarea dintre mai multe rase de porci cu mistreţi, redevine de interes atât printre fermieri cât şi printre consumatori. Anul acesta, de Crăciun, tot mai mulţi români sunt dispuşi să plătească dublu pentru un kilogram de carne despre care se spune că este dintre cele mai sănătoase. Pentru că vorbim despre o rasă rudimentară, crescută cu aproape orice (nutreţ, grâu, porumb, orz, dovleac etc.) în spaţii semideschise şi calităţile produsului sunt deosebite: conţine o cantitate ridicată de acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali.

MITURI DESFIINȚATE

„Ideea conform căreia carnea de porc de Mangalița e mai sănătoasă e doar o chestiune de promovare. Pe plan de nutriție acea diferență dintre colesterolul lor și cel al altor specii de porc este nesemnificativă. De câțiva ani tot despre asta se discută, se aberează foarte mult, atât de mult încât o nutriționistă din București, o nulitate, pentru că nu pot să-i spun altfel a spus că somonul cu patru picioare se numește Mangalița, cu alte cuvinte compară somonul cu carnea de Mangalița, ceea ce este profund, profund necorespunzător,  o minciună ordinară! Carnea de porc poate fi consumată o dată pe săptămână, nimeni nu spune că nu trebuie să mâncăm carne de porc, și eu mănânc carne de porc, dar nicidecum să-I îndemni pe oameni să mănânce carne de Mangalița că le scade colesterolul, la această aberație s-a ajuns! , are o cantitate mai redusă, dar care, în contextual nutriției globale (ce mâncăm într-o săptămână sau o zi) nu are niciun fel de importanță!”, atrage atenția prof. dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în diabet zaharat, nutriţie și obezitate din ţară.

PROVENIENȚA CĂRNII MAI IMPORTANTĂ DECÂT TIPUL

Potrivit ultimelor date, colesterolul nu este influențat de ceea ce mâncăm.

„Faptul că are sau nu colesterol nu influențează cu nimic colesterolul seric, porcul de mangalița are un profil lipidic diferit, dar colesterolul se formează endogen, se formează din zaharuri, din grăsimi proaste, din grăsimi bune, deja de un an și jumătate se știe: colesterolul alimentar nu influențează colesterolul seric! Nu zice nimeni că nu are niște proprietăți deosebite, dar contează foarte mult ce mânâncă porcul. E mai importantă proveniența cărnii decât tipul, astfel între un porc crescut la țară și un pui crescut în baterie, e de preferat porcul. În plus, niciun produs animal nu este lipsit de colesterol, am mai auzit aberația asta și referitor la ouă fără colesterol. Orice produs animal are și colesterol, colesterolul intră în structura membranară celulară. Oamenii încearcă să-și vândă produsele scoțând în evidență lucruri mai mult sau mai puțin adevărate”, adaugă Sigina Pop, cunoscut nutriționist clujean.

UN PORC UȘOR DE CRESCUT

Porcul din rasa Mangaliţa este foarte rezistent la condiţii aspre de climă, foarte rezitent la boli şi stres şi deloc pretenţios la hrană şi adăpost. Porcul Mangaliţa are râtul cârn, părul creţ, blond sau roşcat, iar pe vremuri era crescut în toate gospodăriile din România pentru carnea sa gustoasă şi săracă în grăsimi.

Porcul de Mangaliţa mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul-somon sau uleiul de măsline cu patru picioare, porcul cu părul creţ etc. Carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate.

În prezent, se estimează că în ţară mai există circa 35.000 de exemplare din rasa Mangaliţa, cu variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.