Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Povestea URIAȘILOR, între mit popular și secret de stat

Uriasii sau titanii se regasesc in mitologiile multor popoare si chiar Biblie, in capitolul Geneza, dar si in povestea lui David si Goliat, din Vechiul Testament. Evident, aceste creaturi gigantice nu puteau sa lipseasca nici din legendele care circula de secole intregi in Romania.

Toata lumea a auzit de personaje de poveste ca Sfarma-Piatra sau Stramba-Lemne, de vestitii Ciclopi sau de capcauni. Uriasii erau prezentati, in general, drept creaturi cu ochi cat dovlecii si dinti ca fiarele plugului, sub pasii carora pamantul se zguduia. O imagine infricosatoare pentru orice copil, dar care palea odata cu inaintarea in varsta care aduce cu sine indepartarea de taramul povestilor.
Se pare, insa, ca uriasii nu sunt chiar personaje de basm, daca tinem cont de faptul ca in multe locuri din lume, printre care si Romania, au fost descoperite oseminte de colosi. Misterul civilizatiei lor nu a fost insa risipit pana acum, la noi in tara existand chiar un soi de secretomanie in aceasta privinta, cu toate ca ar fi existat zeci de dovezi ale existentei uriasilor pe aceste meleaguri, care ar fi putut fi analizate.

Osemintele de uriasi de la Argedava

In anii 1940-1950, la Argedava, judetul Giurgiu, unde s-a stabilit ca a fost prima cetate de scaun a lui Burebista, inainte de a unifica toate triburile dacilor, arheologii au descoperit nu mai putin de 80 de schelete uriase, de umanoizi de 4-5 metri inaltime.
Ionita Florea, care intre 1939 si 1951 a participat la sapaturile arheologice de la Argedava declara pentru Giurgiuveanul ca a vazut cu ochii lui schelete de uriasi.
Barbatul a povestit ca a dezgropat cu mana lui un craniu neobisnuit de mare, mult mai mare decat cele de om, iar cand i-a anuntat pe arheologi, seful echipei, Dinu V. Rosetti, i-a trimis pe sateni acasa. „Ramaneau si sapau doar ei, cu oamenii lor”, povestea barbatul. Osemintele erau urcate intr-un camion si duse in alta parte, nimeni nu stie unde.
Povestea s-a repetat si in anii urmatori, in care se spune ca au fost descoperite in total 80 de schelete.
In partea de sud a Munteniei, in Giurgiu si Teleorman, exista mai multe legende despre uriasi. Sau „jidovi”, cum li se mai spune. Cea mai populara este legenda lui Novac, care s-ar fi luptat cu un balaur care le facea rau oamenilor. Novac a reusit sa-l izgoneasca, iar cand a fugit, balaurul a lasat o dara pe pamant, care poarta si acum numele „Brazda lui Novac”.
In zona exista si o multime de maguri, despre care povestile din batrani spun ca au fost ridicate de jidovi.

Tartarii din Muntii Buzaului si osemintele de la Scaieni

Legende despre uriasi intalnim si in Muntii Buzaului, la Scaieni. Aici, in cel mai vechi sat din zona Boziorului, au fost descoperite schelete umanoide care masurau peste 2,4 metri. Ceea ce a frapat in mod deosebit era dimensiunea craniilor, care erau cat „dovlecii de prasila”.
Descoperirea a fost facuta absolut intamplator, cand oamenii au vrut sa planteze o livada de meri pe o colina din zona. Scheletele erau intacte, iar langa ele au fost gasite mai multe fragmente de oale.
Oamenii au continuat sa sape si au dezgropat cateva schelete, dar apoi au decis sa lase restul mormintelor intacte si au incercat sa sape printre ele. Ei sunt convinsi ca scheletele descoperite apartin uriasilor despre care vorbeau legendele din batrani.
In vechime, cu mult inainte ca localitatea sa fie atestata, se spune ca zona Boziorului era locuita de uriasi sau „tartari”. Legenda spune ca acestia ar fi construit doua subterane sub niste stanci enorme si ca tot ei ar fi sculptat Stalpii Tainitei, de pe muntele cu acelasi nume, zona in care nu poate ajunge picior de om in zilele noastre. De asemenea, pe muntele Tainita exista un loc unde in stanca sunt sapate „scaune” domnesti a caror origine este inexplicabila pentru localnici, deoarece se afla, de asemenea, la inaltimi foarte mari si in zone inaccesibile.
Legenda tartarilor este sustinuta si de Herodot, care amintea despre ei ca despre un trib nobil si glorios. Numiti si „teutari” sau „titani”, acestia erau, relata Homer, „favoritii zeilor”, deoarece „intreceau pe toti oamenii in inaltime, forta si frumusete”. Ei au ridicat altare imense pe care aduceau ofrande zeilor, dar si constructii sub forma de turnuri si fortificatii ciclopice de aparare, dupa cum spunea Aristotel.

Uriasii din Tara Hategului

Tara Hategului este si ea plina de legende despre uriasi. Se spune ca in zona doua fete de uriasi au ridicat cetati, una la Deva, una pe varful muntelui Retezat. Cum cea de pe munte era mult mai frumoasa, cealalata fata de urias s-a supaart si a aruncat cu un fier de plug, distrugand cetatea „rivalei” sale si retezand, totodata, si varful muntelui despre care se spune ca atunci si-a primit si numele.
La inceputul secolului al XX-lea, in depresiunea dintre Petrosani si Deva s-au gasit cateva schelete despre care s-a crezut ca apartineau uriasilor. Baronul ungur Franz Nopcsa, care studiase stiintele naturale la Viena, a fost interesat de descoperiri si a cercetat oasele gasite de tarani, insa a stabilit ca acestea apartineau insa unor dinozauri pitici.

Secretul uriasilor din Bucegi

Dupa cum a reiesit si din povestea scheletelor gigantice descoperite la Argedava, autoritatile au parut mai mereu secretoase in privinta uriasilor.
In 2009, echipa emisiunii „Acces Direct”, difuzata de Antena 1, a realizat o ancheta pe tema uriasilor din Bucegi. Dupa mai multe dezvaluiri privind o retea de tunele subterane imense care s-ar regasi in zona, la redactie s-ar fi primit un telefon de amenintare, a carui inregistrare a fost facuta publica in cadrul emisiunii. Un barbat misterios le-a „recomandat” jurnalistilor sa sisteze dezvaluirile, deoarece au intrat „intr-un joc periculos”. „Nu mai vorbiti despre Bucegi. Sunt informatii care trebuie sa ramana la nivelul unor structuri si nu trebuie facute publice. Sa nu va doriti sa ne cunoasteti, sa dati interviuri la noi. Atat am avut de spus”, a fost mesajul transmis jurnalistilor.
In Romania, schelete de uriasi au mai fost descoperite la Polovragi, la Cetateni (2005), sub manastirea Negru Voda, personaj despre care se spune ca avea el insusi o statura impunatoare si ca isi tinea consfatuirile cu capitanii pe „scaunele” domnesti sapate in stanca la Scaieni. Si in Pantelimon – Lebada, in octombrie 1989, au fost scoase din pamant 20 de schelete de uriasi, dar in niciunul dintre cazuri cercetarile nu au fost continuate, potrivit romaniatv.net

Sursa:turism.bzi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.