Proiectul KOLA. Cum voiau sovieticii să ajungă în centrul Pământului și ce i-a determinat să se oprescă (VIDEO)

Știm mai multe lucruri despre anumite galaxii îndepărtate decât despre ceea ce se află sub propriile noastre picioare. Din acest motiv, oamenii de știință sovietici au demarat în anii 1970 un proiect ambițios de forare a scoarței terestre în căutarea de răspunsuri, o forare mai adâncă decât făcuse omenirea până atunci. Astfel, în următorii 24 de ani, au forat în interiorul scoarței terestre mai bine de 12 kilometri.

kola

Sub capacul de metal din fotografia de mai sus se află una dintre cele mai adânci gropi de pe Pământ. Prin comparație, fundul oceanului se află la o adâncime de 11 kilometri, adică cu 1 kilometru mai sus decât fundul puțului săpat de sovietici. Capacul ermetic închis adăpostește imensul culoar subteran prin care sovieticii doreau să ajungă în mijlocul Pământului. Gaura este situată în Peninsula Kola din Rusia. Deși nu au reușit să ducă la capăt ambițiosul proiect, rușii au reușit totuși să facă niște descoperiri interesante.

Oamenii de știință au găsit fosile microscopice unicelulare la o adâncime de 7 kilometri în interiorul pământului. La o aceeași adâncime au reușit să descopere inclusiv apă. De asemenea, la adâncimea de 12 km au detectat faptul că temperatura este de 180 ° C, mult prea fierbinte pentru a continua forarea. Echipamentele utilizate în 1994 nu ar fi făcut față unui astfel de mediu. Nu mai vorbim despre faptul că temperatura ar fi crescut constant, pe măsură ce s-ar fi avansat cu forarea, având în vedere că nucelul pământului este o sferă de metal topit care fierbe la temperaturi de 5.000-7.000 de grade Celsius.

proietkola2

Totuși, în condițiile în care distanța până în centrul Pământului este de 6.400 de kilometri, cei 12 km forați de ruși sunt doar o mică „zgârietură”.

S-au oprit d-asta:

Nu din cauze tehnice. Oare ce se aude?

SURSA

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *