Rezultatele unei cercetări revoluţionare în domeniul stomatologiei confirmă faptul că există oportunitatea de creştere a dinţilor direct în gura pacientului, în doar 9 săptămâni.
Un mare număr mare de oameni se bucură de beneficiile implanturilor dentare, şi de ce n-ar face-o din moment ce acestea au fost concepute pentru a ne face viaţa mai uşoară.
Dar acum, un grup de experţi în stomatologie schimbă modul de rezolvare a problemelor dinţilor pierduţi. Noile descoperiri, combinate cu progresele înregistrate în tehnologia implanturilor dentare au pregătit terenul pentru o nouă procedură medicală: regenerarea completă a dinţilor în cavitatea bucală.
Cercetarea, condusă de Dr. Jeremy Mao de la Universitatea din Columbia, a revelat faptul că dinţii pot fi regeneraţi complet prin intermediul celulelor stem prelevate de la pacient. În acest scop, se foloseşte un eşafodaj special fixat pe locul dintelui pierdut, pe tiparul căruia dintele creşte din nou cu ajutorul celulelor stem injectate în gingie. Practic, ADN-ul este utilizat pentru a creşte dinţi noi în cavitatea bucală şi asta în doar 9 săptămâni.
Avantajele acestei noi tehnologii sunt enorme, întrucât acesta ar însemna sfârşitul metodelor tradiţionale de înlocuire a dinţilor, care sunt extrem de dureroase.
„Dintele lipsă este înlocuit cu celule stem din propriul corp. Îndată ce noul dinte începe să crească, se va contopi cu ţesutul din jur. Atât de simplu este!”, spune Dr. Jeremy Mao.
Jeremy Mao a realizat un cadru din materiale naturale, de forma unui dinte real, şi l-a amplasat într-un stimulator de creştere. El a introdus germenii unui astfel de dinte în alveola goală a unui animal experimental. Structura poroasă a cadrului a permis celulelor stem ale animalului să migreze în această construcţie.
După nouă săptămâni, animalului i-au crescut dinţii, care s-au acomodat perfect cu restaurarea ligamentelor parodontale.
Astfel, Jeremy Mao a dat speranţa că, în curând, pacienţii nu vor mai suporta dureroasele intervenţii stomatologice, ci atunci când este extras un dinte bolnav, în locul lui poate creşte unul nou.
sursa: infoalert.ro
