SAREA, beneficiu sau OTRAVĂ pentru organism?

Rolul sarii in alimentatie a fost intotdeauna un subiect de controversa. Unele persoane privesc sarea ca pe un condiment sigur pentru sanatate, inofensiv in cantitati mici, indispensabil pentru echilibrarea nivelului de sodiu si potasiu din organism, in timp ce altele privesc sarea ca pe un factor de risc pentru sanatate.

Beneficiile sarii in alimentatie

Sarea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra insa in cantitati mici de aproximativ 6 grame pe zi. Pentru a rezista tentatiei de a adauga sare alimentelor atunci cand gatim, putem folosi diverse condimente foarte savuroase si indicate pentru sanatate. Sarea este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Sodiul ajuta corpul sa isi mentina un nivel corect de fluide, ajuta celulele sa absoarba nutrienti si de asemenea joaca un rol important în transmiterea impulsurilor electrice către nervi.

De ce prea multa sare este nocivă?

În cazul adultilor, atunci când nivelul de sodiu din organism este prea mare, corpul retine multa apa si astfel volumul de fluide din corp creste. Multi cercetatori leaga acest proces de hipertensiune, care la randul sau este legata de riscul crescut de afectiuni cardiace coronariene sau de atac cerebral. Explicatia consta în faptul ca, atunci cand exista o cantitate mare de lichide la nivel cerebral, exista o sansa ca slabiciunile de la nivelul vaselor de sange cerebrale să fie expuse si chiar sa explodeze, provocand un atac cerebral. Cu toate acestea, exista multe alte motive care duc la aparitia afectiunilor cardiace si cerebrale, de aceea unii cercetatori neaga ideea potrivit careia sarea ar avea un rol în declansarea acestor boli. Un adult este capabil sa elimine sarea din organism prin rinichi în urina.

Cu toate acestea, bebelusii nu au capacitatea de a procesa mari cantitati de sare, deoarece rinichii lor nu sunt complet dezvoltati. Din acest motiv, daca un bebelus primeste mancare cu o cantitate mare de sare, inainte de a implini patru luni, excesul de sodiu se acumuleaza în corp, ducand la probleme ale rinichilor, ficatului şi ale creierului şi în unele cazuri, destul de rare, chiar la deces. Astfel, bebelusilor trebuie sa le fie administrat doar lapte matern sau formula, in primele patru luni de viata.

6 grame de sare pe zi

Sarea este adaugata alimentelor procesate pentru a ajuta la conservarea lor si la imbunatatirea gustului. Sodiul este prezent în aditivi precum glutamat monosodic si bicarbonat de sodiu. Specialistii recomanda ca un adult sa consume 6 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, consumul mediu de sare pe zi este de 9-10 grame. Estimarile medicilor britanici, citati de BBC News, sugereaza ca, daca am reusi să scadem consumul de sare la 6 grame pe zi, am putea preveni în acest fel 70.000 de atacuri de cord si atacuri cerebrale pe an. Principalele surse de sare din dieta noastra sunt alimentele procesate, sarea adăugata in timpul prepararii alimentelor si sarea adaugata mancarii în timpul mesei. Carnea, produsele pe baza de carne si painea sunt, de asemenea, produse bogate în sare. Alimentele procesate reprezinta 75 % din sursa de sare a unei persoane.

Cum reducem cantitatea de sare din alimentatie?

Sarea poate fi exclusa din alimentatie! Printre metodele de reducere a cantitatii de sare din mesele zilnice se numara: alegerea unor alimente cu un continut redus de sodiu, o atentie sporita acordata continutului de sare din alimentele procesate si consumul mare de fructe si legume deoarece acestea contin potasiu, el echilibrand efectul sarii asupra organismului. Citirea etichetelor produselor poate crea confuzii deoarece unele alimente prezinta conţinutul de sodiu si nu cel de sare. Pentru a afla continutul de sare trebuie sa inmultiti continutul de doua ori si jumatate.

sursa: magnoliaclub.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *