Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Soţia perfectă, în viziunea ţăranilor români de acum 100 de ani: ”Bărbatul lua femeia pentru bani, indiferent cât …“

foto: adevarul.ro

În viaţa satului românesc de acum 100 de ani existau nişte criterii foarte importante atunci când oamenii se căsătoreau.

Unul dintre aceste criterii de bază se referea la apartenenţa la creştinism. Din acest punct de vedere, bărbaţii îşi alegeau soţiile în primul rând după reguli care ţineau de moralitate, dorindu-le bune creştine, cinstite, gospodine, cu dragoste faţă de casă şi ataşate familiei.

Dar dincolo de acest lucru, bărbaţii căutau în special la femei să fie avute, cu zestre „grasă“.

Conta lada de zestre

„În satul românesc de acum 100 de ani predomina preceptul averii, în sensul că femeia trebuia să aibă o zestre. Dacă la oraş se numea foaie dotală, la sat era lada de zestre. Lada de zestre era o mândrie, iar satul privea nunta şi după măreţia căruţei în care trona această ladă. Lângă lada cu zestre mai trebuia să fie animalele, dar şi suprafeţele de pământ. De aceea, de multe ori s-au făcut căsătorii între veri de gradele I şi II, pentru ca pământul să nu se înstrăineze de familie”, ne precizează istoricul focşănean Cezar Cherciu.

Trebuie spus că în epocă, femeia era considerată o fiinţă slabă, supusă bărbatului din toate punctele de vedere. „Bărbatul lua femeia pentru bani sau susţinere în drumul său de a înainta, fiindu-i indiferent cât de frumoasă sau inteligentă era. Primau interesele materiale legate de mărimea şi importanţa zestrei viitoarei soţii”, susţine şi Liliana Andreea Vasile, în lucrarea „Familia românească în Vechiul Regat”.

Sfaturi pentru alegerea soţiei

„Dacă dimpotrivă gospodarul e deştept, muncitor, harnic, dar soţia e nepricepută sau leneşă, el se va ruina măcar orice-ar face. După ce se cunoaşte o proastă gospodină? Este leneşă, se scoală târziu, îmbrăcată prost, murdară, rău pieptănată; bărbatul şi copiii sunt rupţi, murdari; ea e mereu îmbufnată, se sfădeşte în vânt, e nemulţumită de ea însăşi. Să vă ferească Dumnezeu de asemenea dihanie în casă!”, scriau tinerii.

Sfaturi erau oferite şi pentru bărbaţii mai emancipaţi. Iată ce scrie despre „idealul căsătoriei” J. Zuly, la 1913, într-o astfel de lucrare.

„Ia-ţi soţie, pentru ca societatea să te numere în viitor printre membrii ei credincioşi. Dar, examinează cu atenţie şi nu-ţi fixa alegerea, căci de această alegere depinde fericirea ta şi a urmaşilor tăi. Dacă aceia care  captivează privirile tale, e idolatră de farmecele ei, dacă-i place să audă făcându-i-se laude, dacă va fi uşoară la cuvinte sau va vorbi cu un ton prea sonor, dacă nu va fi prea statornică acasă, dacă fixează cu îndrăzneală privirile bărbaţilor, atunci chiar dacă frumuseţea ei ar egala strălucirea firmamentului, fugi de cărarea care te-ar conduce în faţa ei şi nu fi victima slăbiciunilor inimii tale. Când vei găsi însă sensibilitatea unită cu moravuri dulci şi curate, un suflet blajin şi o figură plăcută, asociază-te atunci cu aceia ce posedă asemenea calităţi, căci ea e demnă de a fi tovarăşa ta şi de a poseda amiciţia ta”.

sursa: adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.