Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Suntem mai deștepți iarna? Creierul nostru funcționează mai bine în acest anotimp?

foto: hotel-gatlinburg.com

“În plină iarnă, am înțeles, în sfârșit, că în adâncul meu sălășluiește o vară eternă.”- Albert Camus

Odată cu terminarea anotimpului întunecos, la sfârșitul unei perioade de “hibernare”, optimismul nostru merge până acolo încât credem că, inclusiv funcționarea creierului nostru, se schimbă în bine.

Această impresie ne este indusă de o părere, aproape generală că, din cauza tulburărilor afective sezoniere, iarna, se alterează starea de spirit, se accentuează predispoziția la depresie și creierul devine mai lent.

Oamenii de știință au ajuns însă să realizeze că acest lucru s-ar putea să nu fie chiar așa.

O investigație, care a implicat 34.294 adulți din SUA, publicată recent in Clinical Psychological Science, pune la îndoială inclusiv ideea că simptomele de depresie sunt mai deranjante în lunile de iarnă.

Cercetătorii, conduși de profesorul Steven LoBello, de la Auburn University din Montgomery, au cerut participanților să completeze, în diferite momente ale anului, un chestionar cu privire la manifestările depresiei lor, din ultimele două săptămâni.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, rezultatele nu au furnizat probe de niciun fel cum că, simptomele depresiei oamenilor să fi avut tendința de a fi mai accentuate în timpul iernii – sau în orice alt moment al anului.seasons-tree

Lipsa unui efect sezonier a fost completată și de observația că nici latitudinea geografică sau expunerea la lumina solară a respondenților nu au legătură cu depresia.

Pentru cercetători a devenit clar că rezultatele obținute “aruncă îndoieli serioase legate de depresiile majore, ca tulburări psihiatrice legitime cu variații sezoniere”.

Conform “teoriei populare bine înrădăcinate”, iarna aduce sau agravează depresia. Această teorie a captat imaginația publicului și a pus în mișcare o întreagă industrie bazată pe metode de a o trata, inclusiv prin folosirea luminii artificiale.

În ciuda dovezilor sumare, odată ce s-a acceptat faptul că lunile întunecate afectează starea noastră de spirit, a fost nevoie doar de un pas mic pentru a se presupune că, probabil, ele au, de asemenea, un efect advers și asupra activității noastre mintale.

Drept consecință, Internetul s-a umplut de articole cu recomandări privind combaterea depresiei de iarnă și a lipsei de eficiență în asimilarea de noi cunoștințe.

Cercetătorii au respins însă ideea efectelor zilelor reci și întunecate asupra creierului, în articolul “Seasonality in human cognitive brain responses”, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

O echipă de neurologi, condusă de Christelle Meyer, de la Universitatea din Liège, Belgia, a apelat la un grup de 28 de tineri, bărbați și femei.

Acești subiecți, în diferite momente ale anului, au răspuns la întrebări care implicau starea, emoțiile și agerimea lor, li s-au măsurat nivelurile de melatonină (un hormon care reglează ciclul de somn) și au fost supuși, folosindu-se scanarea creierului, la două teste de psihologie, unul de agerime iar celălalt un test pentru verificarea memoriei de lucru.

Cu aceste teste s-a urmărit verificarea ideii că activitatea creierului participanților este influențată de sezon.

Constatarea a fost că agerimea, starea emoțională și nivelul de melatonină, de cele mai multe ori, nu variază în funcție de anotimp iar subiecții au efectuat, la fel de bine, testele, indiferent de perioada anului, subminând astfel ideea că iarna are un efect negativ asupra capacităților noastre mentale.

Ba mai mult, într-un studiu, publicat la sfârșitul anilor 1990 în Applied Cognitive Psychology, cercetătorii de la Universitatea din Tromsø – Norvegia, arată că funcția noastră mentală ar putea chiar să fie îmbunătățită pe timp de iarnă.

Ei au descoperit puține dovezi ale efectelor sezoniere dar, cele pe care le-au găsit au fost în mare parte în favoarea unui avantaj de iarnă.

Rezumând concluziile cercetării realizate de el și de colegii lui, dr. Tim Brennan arată că “în ciuda sentimentului subiectiv că în timpul iernii poate avea loc o lentoare mentală, datele noastre nu acordă suport empiric pentru această afirmație intuitivă.”

Multor oameni nu le place iarna pentru că ne pune în fața multor provocări practice cum ar fi, cum să facem față răcelilor, gripei, ajungerii la locul de muncă prin zăpadă dar, ceea ce sugerează cercetările menționate este că, sezonul nu are un efect mistic, răuvoitor, asupra creierului nostru.IarnaStresanta

Trebuie să fim conștienți de faptul că, în general, așteptările noastre modelează felul în care percepem lumea. Astfel, și în cazul în care auzind mereu că iarna ne incetineste, făcându-ne mai lenți și mai triști, ajungem să interpretăm drept dovadă că de vină e iarna și zilele când ne simțim mai în jos, din alte motive.

Drept concluzie, este demn de reținut că datele sugerează faptul că mințile noastre sunt mai vioaie în această perioadă a anului decât în timpul verii.

Iată că și pentru zilele de iarnă, care sunt scurte și reci, există unele știri care să le lumineze și să ne alimenteze, de ce nu, cu o picătură de fericire.

sursa: utildestiut.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.