Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Turmericul ajută la o refacere „remarcabilă” în cazul pacienților cu Alzheimer

Turmericul este folosit in India de peste 5,000 ani si este probabil motivul pentru care pana azi populatiile urbane si rurale au cea mai scazuta incidenta de boala Alzheimer din intreaga lume.

Un studiu recent efectuat pe pacienti cu Alzheimer a descoperit ca mai putin de un gram de turmeric pe zi, luat timp de trei luni, a avut „imbunatatiri remarcabile”.

Boala Alzheimer: un ritual de initiere ingrijorator de des intalnit in societatea contemporana

Diagnosticarea cu boala Alzheimer a devenit, din pacate, un ritual de initiere in asa zisele tari dezvoltate. Este considerata forma cea mai comuna de dementa, definita ca o pierdere grava a functiei cognitive la persoane fara probleme anterioare, si mai grava decat ar fi fost normal datorita inaintarii in varsta.

Un studiu din 2006 a estimat ca 26 milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta afectiune, iar pana in 2050, numarul se va mari de patru ori, ceea ce inseamna ca 1 din 85 de persoane din intreaga lume vor fi afectate de aceasta boala.

Avand in vedere amploarea problemei, interesul de a gasi tratamente preventive sigure si eficiente, precum si interventii terapeutice este in crestere, atat in domeniul medical cat si in profesiile alternative

Din pacate, abordarile conventionale bazate pe medicamente ajung sa declare un razboi chimic problemei, o greseala care ar putea genera afectiuni neurologice serioase, dovedite de faptul ca aceasta categorie de medicamente au si un risc ingrijorator de mare de atacuri cerebrale, asa cum arata statisticile intocmite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De aceea publicul larg devine mai receptiv la terapiile testate in timp, sigure, naturale si mai eficiente care se bazeaza pe alimente, condimente si ingrediente culinare obisnuite.

Refaceri remarcabile raportate dupa administrarea turmericului

Anul trecut un studiu remarcabil a fost publicat in revista Ayu intitulat „Efectele turmericului in boala Alzheimer cu simptomele comportamentale si psihologice ale dementei.” [ii]  Cercetatorii au descris trei pacienti cu boala Alzheimer ale caror simptome s-au „imbunatatit remarcabil” ca urmare a consumului de 764 miligrame de turmeric (curcumina 100 mg/zi) timp de 12 saptamani. Studiul relateaza:

„Toti cei trei pacienti prezentau iritabilitate, o stare de agitatie, anxietate si apatie, iar doi pacienti sufera de incontinenta urinara si stari de confuzie. Li s-au prescris capsule de pudra de turmeric si au inceput sa-si revina din aceste simptome fara efecte secundare conform analizelor de laborator si a testarilor clinice.”

Dupa numai 3 luni de tratament, simptomele ambilor pacienti precum si sarcina ingrijitorilor acestora s-au usurat semnificativ.

Raportul descrie astfel imbunatatirile:

„Intr-unul dintre cazuri, rezultatul testului Mini-Mental State Examination (MMSE) era de cinci puncte, de la 12/30 la 17/30. In celelalte doua cazuri, nu au fost observate schimbari semnificative in MMSE; cu toate acestea, au ajuns sa-si recunoasca familia dupa 1 an de tratament. In toate cazurile a fost administrat turmeric timp de peste 1 an, nu s-au agravat simptomele comportamentale si psihologice de dementa.”

Acest studiu arata cat de eficiente pot fi remediile naturale furnizate de o planta culinara testata in timp. Avand in vedere ca turmericul este folosit atat in medicina cat si ca ingredient culinar timp de peste 5,000 de ani in cultura Indiana, dobandind chiar titlul de  ‘Zeita aurie,’ nu ar trebui ne surprinda rezultatul. De fapt, studiile epidemiologice pe populatiile din India arata ca au o incidenta remarcabil de scazuta a bolii Alzheimer in comparatie cu vecinii din occident, si este valabil atat pentru zonele rurale cat si pentru zonele urbane „occidentalizate” ale India.

Poate turmericul sa fie atat de eficient?

Proprietatile anti-Alzheimer ale turmericului.

Baza de date a site-ului GreenMedInfo.com contine acum o gama larga de studii publicate despre valoarea turmericului si a polifenolului principal pe care-l contine, curcumina (care ii confera si culoarea aurie), in prevenirea si tratarea bolii Alzheimer.

Desi exista 114 studii pe pagina cu cercetari despre turmeric, indicand actiunile fiziologice neuro protective ale acestuia, 30 dintre ele fac referire in mod direct la proprietatile anti-Alzheimer.

Doua dintre aceste studii sunt deosebit de promitatoare, aratand contributia curcuminei la curatarea placii patologice amiloid–beta la pacientii cu Alzheimer, iar in combinatie cu vitamina D3, proprietatile acesteia sunt si mai eficiente in procesul neurorestaurativ. Alte studii preclinice arata efectele acesteia de inhibare si de protectie contra bolii Alzheimer in legatura cu proteinele beta-amiloide.

Alte mecanisme documentate anti-Alzheimer ale curcuminei:

  • Alte remedii din cabinetul cu condminteAntiinflamatorii: Curcumina s-a aratat a avea un rol protector contra inflamatiei generate de proteina beta-amiloida
  • Anti-oxidative: Curcumina reduce deteriorarea datorita proprietatilor sale antioxidante.
  • Anti-citotoxic: Curcumina pare sa protejeze celulele de efectele nocive ale beta-amiloide
  • Anti-amiloidogenice: Turmericul contine o varietate de compusi (curcumina, tetrahidrocurcumina, demetoxicurcumina si bisdemetoxicurcumina) care actioneaza la radacina cauzei patologice a bolii Alzheimer prin prevenirea formarii placii de beta-amiloide
  • Neurorestaurative: Curcuminoidele par sa protejeze potentarea pe termen lung (un indicator al memoriei functionale) deteriorata de peptida amiloida, si sa inverseze prejudiciul fiziologic prin refacerea nevritelor deformate si distrugand placa existenta.
  • Proprietati de chelare a metalelor: Curcumina are o afinitate de legare mai mare pentru fier si cupru decat pentru zinc, ceea ce poate explica efectul sau protector in boala Alzheimer, avand in vedere ca deteriorarea datorata fierului poate avea un rol patogen.

Bucataria moderna contine o gama larga de produse anti-Alzheimer, confirmate acum si stiintific. Pagina despre boala Alzheimer de pe site-ul GreenMedInfo.com contine studii despre 97 de substante naturale de referinta. In fruntea listei se afla, desigur, curcumina. Printre celelalte se numara:

  • Uleiul de cocos: Aceasta substanta remarcabila contine aproximativ 66% trigliceride de lant mediu raportat la greutate, si poate imbunatati simptomele de declin cognitiv la cei ce sufera de dementa marind corpii cetonici care imbunatatesc creierul si, ceea este si mai remarcabil, doar dintr-o singura doza si doar in decurs de doua ore.
  • Cacao: Un studiu din 2009 a descoperit ca procianidinele din cacao pot proteja contra peroxidarii asociate cu decesul celulei neuronale intr-un mod relevant pentru boala Alzheimer.
  • Salvie: Un studiu din 2003 a aratat ca extractul de salvie are valori terapeutice la pacientii cu forme usoare pana la moderate de Alzheimer.
  • Acidul folic: Desi cele mai pozitive cercetari despre aceasta vitamina B au fost efectuate pe o varianta semi-sintetica, ce poate avea efecte secundare neintentionate, sursa ideala pentru acest tip de vitamina B sunt verdeturile, adica legumele cu frunze verzi, singurul aliment ce furnizeaza folat. De asemenea, intregul grup de vitamine B, inclusiv B6 si B12, care actioneaza asupra homocisteinei, sunt de mare valoare in prevenirea si tratarea bolii Alzheimer.
  • Resveratrol: acest compus este in principal prezent in dietele occidentale in struguri, vin, alune si ciocolata si are proprietati anti-Alzheimer documentate.

Alte terapii eficiente includ:

  • Gingko biloba: este una dintre putinele ierburi care s-au dovedit a fi cel putin la fel de eficiente ca unele medicamente in tratarea si imbunatatirea simptomelor de Alzheimer.
  • Melissa offinalis: aceasta planta, denumita si lamaita, are efecte terapeutice dovedite la pacientii cu forme moderate de Alzheimer.
  • Sofranul: aceasta planta este comparabila ca eficienta cu unele medicamente utilizate pentru Alzheimer, in tratarea unor forme usoare pana la moderate ale bolii.

Ca intotdeauna, este important de retinut ca alimentatia si mediul sunt hotaratoare pentru marirea riscului de imbatranire accelerata a creierului si de dementa. Preventia este o strategie infinit mai buna, mai ales ca multe dintre produsele terapeutice mentionate mai sus pot fi folosite in alimentatie sub forma de condimente. Incearca sa folosesti cantitati mici de turmeric de calitate la gatit, doar „pentru a da gust” si nu uita ca este ca si cum ti-ai administra singur o „doza de sanatate”.

Surse utilizate:

[1] Ron Brookmeyer, Elizabeth Johnson, Kathryn Ziegler-Graham, H Michael Arrighi. Forecasting the global burden of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2007 Jul ;3(3):186-91. PMID:19595937

[2] Nozomi Hishikawa, Yoriko Takahashi, Yoshinobu Amakusa, Yuhei Tanno, Yoshitake Tuji, Hisayoshi Niwa, Nobuyuki Murakami, U K Krishna. Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct ;33(4):499-504. PMID: 23723666

[3] V Chandra, R Pandav, H H Dodge, J M Johnston, S H Belle, S T DeKosky, M Ganguli.Incidence of Alzheimer’s disease in a rural community in India: the Indo-US study.Neurology. 2001 Sep 25 ;57(6):985-9. PMID: 11571321

[4] GreenMedInfo.com, Declaring Chemical Warfare Against Alzheimer’s.

[5] GreenMedInfo.com, Turmeric’s Neuroprotective Properties (114 study abstracts)

[6] Laura Zhang, Milan Fiala, John Cashman, James Sayre, Araceli Espinosa, Michelle Mahanian, Justin Zaghi, Vladimir Badmaev, Michael C Graves, George Bernard, Mark Rosenthal.Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7. PMID: 16988474

[7] Ava Masoumi, Ben Goldenson, Senait Ghirmai, Hripsime Avagyan, Justin Zaghi, Ken Abel, Xueying Zheng, Araceli Espinosa-Jeffrey, Michelle Mahanian, Phillip T Liu, Martin Hewison, Matthew Mizwickie, John Cashman, Milan Fiala. 1alpha,25-dihydroxyvitamin D3 interacts with curcuminoids to stimulate amyloid-beta clearance by macrophages of Alzheimer’s disease patients. J Alzheimers Dis. 2009 Jul;17(3):703-17. PMID: 19433889

[8] Hongying Liu, Zhong Li, Donghai Qiu, Qiong Gu, Qingfeng Lei, Li Mao. The inhibitory effects of different curcuminoids on?-amyloid protein, ?-amyloid precursor protein and ?-site amyloid precursor protein cleaving enzyme 1 in swAPP HEK293 cells. Int Dent J. 1996 Feb;46(1):22-34. PMID: 20727383

[9] Shilpa Mishra, Mamata Mishra, Pankaj Seth, Shiv Kumar Sharma. Tetrahydrocurcumin confers protection against amyloid?-induced toxicity. Neuroreport. 2010 Nov 24. Epub 2010 Nov 24. PMID:21116204

[10] Xiao-Yan Qin, Yong Cheng, Long-Chuan Yu. Potential protection of curcumin against intracellular amyloid beta-induced toxicity in cultured rat prefrontal cortical neurons.Neurosci Lett. 2010 Aug 9;480(1):21-4. PMID: 20638958

[11] Hong-Mei Wang, Yan-Xin Zhao, Shi Zhang, Gui-Dong Liu, Wen-Yan Kang, Hui-Dong Tang, Jian-Qing Ding, Sheng-Di Chen. PPARgamma agonist curcumin reduces the amyloid-beta-stimulated inflammatory responses in primary astrocytes. J Alzheimers Dis. 2010;20(4):1189-99. PMID: 20413894

[12] G P Lim, T Chu, F Yang, W Beech, S A Frautschy, G M Cole. The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse. J Neurosci. 2001 Nov 1;21(21):8370-7. PMID: 11606625

[13] Xiao-Yan Qin, Yong Cheng, Long-Chuan Yu. Potential protection of curcumin against intracellular amyloid beta-induced toxicity in cultured rat prefrontal cortical neurons.Neurosci Lett. 2010 Aug 9;480(1):21-4. PMID: 20638958

[14] D S Kim, S Y Park, J K Kim. Curcuminoids from Curcuma longa L. (Zingiberaceae) that protect PC12 rat pheochromocytoma and normal human umbilical vein endothelial cells from betaA(1-42) insult.Neurosci Lett. 2001 Apr 27;303(1):57-61. PMID: 11297823

[15] R Douglas Shytle, Paula C Bickford, Kavon Rezai-zadeh, L Hou, Jin Zeng, Jun Tan, Paul R Sanberg, Cyndy D Sanberg, Bill Roschek, Ryan C Fink, Randall S Alberte. Optimized turmeric extracts have potent anti-amyloidogenic effects. Curr Alzheimer Res. 2009 Dec;6(6):564-71. PMID: 19715544

[16] Fusheng Yang, Giselle P Lim, Aynun N Begum, Oliver J Ubeda, Mychica R Simmons, Surendra S Ambegaokar, Pingping P Chen, Rakez Kayed, Charles G Glabe, Sally A Frautschy, Gregory M Cole.Curcumin inhibits formation of amyloid beta oligomers and fibrils, binds plaques, and reduces amyloid in vivo. Neurochem Int. 2009 Mar-Apr;54(3-4):199-204. Epub 2008 Nov 30. PMID: 15590663

[17] Can Zhang, Andrew Browne, Daniel Child, Rudolph E Tanzi. Curcumin decreases amyloid-beta peptide levels by attenuating the maturation of amyloid-beta precursor protein.Gastroenterology. 2006 Jan;130(1):120-6. PMID: 20622013

[18] Ranjit K Giri, Vikram Rajagopal, Vijay K Kalra. Curcumin, the active constituent of turmeric, inhibits amyloid peptide-induced cytochemokine gene expression and CCR5-mediated chemotaxis of THP-1 monocytes by modulating early growth response-1 transcription factor. J Neurochem. 2004 Dec;91(5):1199-210. PMID: 15569263

[19] Touqeer Ahmed, Anwarul-Hassan Gilani, Narges Hosseinmardi, Saeed Semnanian, Syed Ather Enam, Yaghoub Fathollahi. Curcuminoids rescue long-term potentiation impaired by amyloid peptide in rat hippocampal slices. Synapse. 2010 Oct 20. Epub 2010 Oct 20. PMID:20963814

[20] M Garcia-Alloza, L A Borrelli, A Rozkalne, B T Hyman, B J Bacskai. Curcumin labels amyloid pathology in vivo, disrupts existing plaques, and partially restores distorted neurites in an Alzheimer mouse model. J Neurochem. 2007 Aug;102(4):1095-104. Epub 2007 Apr 30. PMID: 17472706

[21] Larry Baum, Alex Ng. Curcumin interaction with copper and iron suggests one possible mechanism of action in Alzheimer’s disease animal models. J Alzheimers Dis. 2004 Aug;6(4):367-77; discussion 443-9. PMID: 15345806

[22] Silvia Mandel, Tamar Amit, Orit Bar-Am, Moussa B H Youdim. Iron dysregulation in Alzheimer’s disease: multimodal brain permeable iron chelating drugs, possessing neuroprotective-neurorescue and amyloid precursor protein-processing regulatory activities as therapeutic agents. Prog Neurobiol. 2007 Aug;82(6):348-60. Epub 2007 Jun 19. PMID: 17659826

[23] Mark A Reger, Samuel T Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde, Darla Chapman, Suzanne Craft. Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiol Aging. 2004 Mar;25(3):311-4. PMID:15123336

[24] Eun Sun Cho, Young Jin Jang, Nam Joo Kang, Mun Kyung Hwang, Yong Taek Kim, Ki Won Lee, Hyong Joo Lee. Cocoa procyanidins attenuate 4-hydroxynonenal-induced apoptosis of PC12 cells by directly inhibiting mitogen-activated protein kinase kinase 4 activity. Free Radic Biol Med. 2009 May 15;46(10):1319-27. Epub 2009 Feb 25. PMID: 19248828

[25] S Akhondzadeh, M Noroozian, M Mohammadi, S Ohadinia, A H Jamshidi, M Khani. Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther. 2003 Feb;28(1):53-9. PMID: 12605619

[26] Celeste A de Jager, Abderrahim Oulhaj, Robin Jacoby, Helga Refsum, A David Smith.Cognitive and clinical outcomes of homocysteine-lowering B-vitamin treatment in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial. Int J Geriatr Psychiatry. 2011 Jul 21. Epub 2011 Jul 21. PMID: 21780182

[27] GreenMedInfo.com, Resveratrol’s Anti-Alzheimer’s properties

[28] S Yancheva, R Ihl, G Nikolova, P Panayotov, S Schlaefke, R Hoerr,. Ginkgo biloba extract EGb 761(R), donepezil or both combined in the treatment of Alzheimer’s disease with neuropsychiatric features: a randomised, double-blind, exploratory trial. Aging Ment Health. 2009 Mar;13(2):183-90. PMID:19347685

[29] M Mazza, A Capuano, P Bria, S Mazza. Ginkgo biloba and donepezil: a comparison in the treatment of Alzheimer’s dementia in a randomized placebo-controlled double-blind study. Eur J Neurol. 2006 Sep;13(9):981-5. PMID: 16930364

[30] S Akhondzadeh, M Noroozian, M Mohammadi, S Ohadinia, A H Jamshidi, M Khani. Melissa officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomised, placebo controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2003 Jul;74(7):863-6. PMID:12810768

[31] Shahin Akhondzadeh, Mehdi Shafiee Sabet, Mohammad Hossein Harirchian, Mansoreh Togha, Hamed Cheraghmakani, Soodeh Razeghi, Seyyed Shamssedin Hejazi, Mohammad Hossein Yousefi, Roozbeh Alimardani, Amirhossein Jamshidi, Shams-Ali Rezazadeh, Aboulghasem Yousefi, Farhad Zare, Atbin Moradi, Ardalan Vossoughi. A 22-week, multicenter, randomized, double-blind controlled trial of Crocus sativus in the treatment of mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Psychopharmacology (Berl). 2010 Jan;207(4):637-43. Epub 2009 Oct 20. PMID:19838862

http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-produces-remarkable-recovery-alzheimers-patients – Alzheimer si turmericul

Articol relatat de portalul viataverdeviu.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.