Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

(VIDEO) A fost descoperit un al șaptelea CONTINENT. Unde se află

insula-de-plastic

Marea pata de gunoi din Oceanul Pacific continua sa se mareasca, potrivit biologilor marini si specialistilor americani, citati de San Francisco Chronicle. Aceasta a ajuns de doua ori mai mare decat Texas-ul, cantareste 3,5 milioane de tone si contine 80% mase plastice. Pata este vazuta foarte rar, din cauza , curentilor de apa care o tot plimba intre San Francisco si Hawaii.

A inceput sa se formeze acum o jumatate de secol si la fiecare 10 ani, suprafata i se mareste de zece ori. In unele portiuni, diametrul depaseste 2.500 de kilometri, iar adancimea trece de 30 de metri. Insula contine tot felul de deseuri, de la cutii si periute de dinti, pana la navoade pescaresti. Ambalajele au ajuns in ocean prin sistemul de canalizare, purtate de curenti.
Plasticul ucigas

Confundand plasticul din pata de gunoi cu prada, multe pasari si puii lor au murit. Dar nu numai ele. Broastele confunda cel mai adesea bucatile de plastic, cu meduzele. Din cauza ingerarii de plastic, cel putin 267 de specii marine au avut de suferit, arata un raport al Greenpeace International. Ecosistemul marin este si el afectat, in special din cauza faptului ca fragmentele de plastic transporta plantele si animalele mai mici afara din habitatul lor. Insa nu toata cantitatea de plastic deversata in ape pluteste: 70% se scufunda.

insula-de-plastic1

Cercetatorii olandezi au numarat in jur de 110 bucati de resturi de gunoi pentru fiecare kilometru patrat si un uimitor numar de 600.000 de tone de gunoi doar in Marea Nordului. Chiar daca aceste deseuri se scufunda, ele raman nocive pentru vietuitoarele din adancime. Plasticului confectionat pe baza de petrol ii trebuie zeci de ani pentru a incepe sa se degradeze. Potrivit Greenpeace International, in fiecare an sunt produse 100 de milioane de tone de plastic, dintre care 10% ajung in apele marilor si oceanelor. O singura sticla de plastic de un litru se poate fragmenta in mai multe particule pe care le putem pune pe fiecare mila de plaja din lume.

Gunoaiele provin de la cele cateva insule din Pacific. S-au strans astfel, ajutate de curenti. Partea sub-tropicala a oceanului acopera o zona larga unde curentii de apa se misca intr-o spirala inversa acelor de ceasornic, iar vanturile sunt slabe. Platforma cu deseuri intr-o zona indepartata de traseele de navigatie. Dealtfel, pescarii se feresc de ea fiindca ii poate bloca in ape. In zona au supravietuit in zona doar cateva mamifere marine mari si unele specii de pesti.

sursa: www.bzc.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Ionel

    21 septembrie 2016 at 13:02

    …decat sa facem razoaie reci, arme de distrugere in masa sau mai stiu eu ce startegii economice de spalat banii, ar fi mult mai util sa se investeasca in tehnologia necesara curatatrii acestei planete, solutii sunt, forta de munca este dar …cine nu vrea acest lucru?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.