Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

(Video) Computer mecanic vechi de mai multe secole: ”Mecanismul de la Antikythera”

antikytera-1-616x264

Mecanismul de la Antikythera este considerat un computer mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice. Acest mecanism a fost recuperat în anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera. Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.. Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apare până în secolul 14, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oară în 1978, dar nu a găsit nicio rămășită suplimentară a Mecanismului Antikythera. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat: Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă… Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent… în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa.

Dispozitivul este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, însoțit de o reconstituire a sa realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price. Alte reconstituiri sunt expuse laAmerican Computer Museum din Bozeman, Montana, Computer History Museum dinMountain View, California, Children’s Museum of Manhattan din New York și în Kassel,Germania.

Structura mecanismului din Antikythera este sub forma unei cutii, cu dimensiuni relativ reduse , care are în exterior cadrane, iar în interior zeci de angrenaje care alcătuiesc un mecanism foarte complex şi care ascunde încă multe secrete.

Cine l-a construit nu se ştie. Există mai multe ipoteze – una dintre acestea e că ar fi fost realizat la academia fondată de filozoful stoic Posidonius pe insula Rhodos şi că ar fi fost proiectat de către astronomul Hipparchus.

Oratorul şi scriitorul roman Cicero, menţionează o invenţie a unui prieten şi profesor al său,  Poseidonius. Cicero notează că acesta din urma construise recent un dispozitiv „care, la fiecare revoluţie, reproduce aceleaşi mişcări ale soarelui, lunii şi ale celor cinci planete care au loc pe cer în fiecare zi şi în fiecare noapte”.

Insă tot Cicero vorbeşte și despre astronomul şi matematicianul Arhimede (cea 287-212 î.Hr.): „se spune că a construit un mic planetariu”.

Sursa: Wikipedia

Articol relatat de portalul cunoastelumea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.