Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

(video) Puquios, bizarele gropi din deșertul Nazca, un veritabil sistem de transport al apei

foto: ambranna.blogspot.ro

Celebru pentru reprezentările antropomorfe, zoomorfe și geometrice trasate pe sol (liniile Nazca), platoul deșertic Nazca din Peru a fost studiat de zeci de cercetători și căutători dornici să dezlege misterele antice! Aceste desene sunt vestigii ale civilizației care s-a dezvoltat pe platoul Nazca între anii 200 î.Hr. și 600 d. H. și ele se alătură gropilor din deșert săpate în spirală și denumite puquios.

De curând, Rosa Lasaponara împreună cu echipa sa de la Institutul pentru Metodologie și Analize de Mediu din Italia, a examinat fotografii realizate din satelit ale acestor gropi. Concluzia la care a ajuns revoluționează toate ipotezele de până acum, iar lumea științifică este pe cale de a mai rezolva un mister al civilizațiilor antice! Se pare că aceste gropi – puquios, datorită poziționării lor în apropierea surselor de apă, sunt de fapt un veritabil sistem de transport al apei pe mari distanțe și nu doar simple rezervoare de apă, cum s-a crezut până acum.

„Așa-numitele puquios reprezintă cel mai ambițios proiect hidraulic din regiunea Nazca, asigurând necesarul de apă pentru întregul an și nu doar pentru agricultură și irigații, ci și pentru nevoile domestice ale locuitorilor. Prin faptul că a permis exploatarea unor surse inepuizabile de apă de-a lungul anului, indiferent de anotimp, sistemul de puquios a făcut posibilă practicarea intensivă a agriculturii într-unul dintre cele mai aride locuri din lume”, a declarat Rosa Lasaponara pentru BBC.

Există 36 de astfel de puquios, majoritatea încă funcționale. Reprezintă și în prezent o bază pentru a aduce apă proaspătă în deșertul arid. Aceste gropi nu au fost niciodată pe deplin cartografiate și nici nu au fost excavate vreodată.

Cât despre desenele din deșert (liniile Nazca), acestea au captat deopotrivă atenția și imaginația arheologilor, istoricilor și pasionaților de mistere de-a lungul anilor; poate că explicația lor este legată de mai puțin spectaculoasele puquios, care, prin faptul că asigurau atât de necesara apă într-o zonă deșertică, au făcut posibilă însăși apariția și dezvoltarea civilizației Nazca.

Acestea au fost desemnate de UNESCO ca aparținând Patrimoniului Mondial. Platoul înalt și arid se întinde pe mai mult de 80 km între orașele Nazca și Palpa în Pampas de Jumana. Aceste desene apar în sute de figuri individuale, într-o gamă de complexitate de la linii simple la colibri stilizați, păianjeni, maimuțe, pești, rechini sau balene ucigașe, lame și șopârle.

sursa: exclusivenews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.